Головна Новини Політика внутрішня політика Експерти позитивно оцінили роботу Олексія Чернишова в складі Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти позитивно оцінили роботу Олексія Чернишова в складі Кабміну

У профільних колах роботу Олексія Чернишова цінують за відсутність корупційних скандалів навколо його персони, хоча питання, якими він займається, конфліктні

1 грудня 2020, 19:50
Поділіться публікацією:

Нинішньому уряду довелося працювати в умовах, які вимагають неймовірних зусиль, і, що найважливіше, добре злагодженої командної роботи. За час каденції Кабміну часто змінювалися міністри, змінилися керівники Міносвіти, Мінкультури, Мінрегіон очолив Олексій Чернишов.

Експерти позитивно оцінили роботу Олексія Чернишова в складі Кабміну

Але, чи став КМУ колективом професіоналів стверджувати складно. Наприклад, в Міністерстві охорони здоров'я, яке номер один в питаннях боротьби з Covid-19, міністр змінювався тричі. Такі часті ротації можуть перешкоджати злагодженості роботи та досягненню високих результатів.

Основна критика на адресу уряду в цілому стосується боротьби з епідемією і її наслідками. Йдеться про готовність медицини протистояти новим викликам, і в питаннях підтримки малого і середнього бізнесу, який втрачає доходи від введених карантинних заходів. Якщо перший карантин навесні 2020 року українці сприйняли з розумінням необхідності дати час на підготовку медицини до чергової хвилі коронавірусу, то новий карантин "вихідного дня" став приводом для різкої критики уряду.

Також в ЗМІ критикують і реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції, яку проводить профільне Міністерство розвитку громад і територій України. Своєю чергою, Міністр Олексій Чернишов не раз заявляв, що "критика і невдоволення — це ще одне нагадування про проблеми, які необхідно вирішити, а також ймовірний показник того, що реформа рухається в правильному напрямку". Урядом ліквідована ДАБІ, створені нові органи, які будуть прозорі та відкриті.

Попри не завжди позитивну характеристику реформи системи архітектурно-будівельного контролю, в профільних колах роботу Олексія Чернишова цінують за відсутність корупційних скандалів навколо його персони, хоча питання, якими він займається, конфліктні.

Говорячи про Кабмін в чинному складі, не можна стверджувати, що вся програма була провалена. Є позитивні зрушення, а кажучи про час, в якому доводиться маневрувати чинним міністрам зараз, просто утримати економіку і хід реформ на заявленому рівні — це вже досягнення, не кажучи про зростання економіки в цілому.

Серед позитивних результатів — відсутність боргів щодо виплат пенсій і зарплат бюджетникам, вчасно розроблений і поданий проект держбюджету-2021, регулярні випуски ОВДП Мінфіном для покриття потреб бюджету, розв'язання деяких питань енергетичного комплексу, робота над цифровізацією, адміністративно-територіальна реформа Міністерства Чернишова.

Позитивно оцінюється і "Велике будівництво" Президента, яку контролює Міністр розвитку громад і територій України. У відповідь на заяви про нецільове використання коштів фонду по боротьбі з коронавірусною інфекцією для фінансування програми Президента, Олексій Чернишов сказав:

"Жодна школа, дитячий сад або об'єкт спортивної інфраструктури не був профінансований з ковід-фонду".
Раніше в Мінрегіоні заявили, що всі 100 шкіл в рамках "Великої будівництва" 2020 року готові, а середній показник готовності інших об'єктів становить 95%.

Також експерти стверджують, що в Мінрегіоні успішно справляються з реформою децентралізації — зокрема, прийняті всі ключові закони для розвитку місцевого самоврядування. Ймовірно, Олексію Чернишову допоміг досвід на посаді голови Київської обласної державної адміністрації, де він також займався питанням децентралізації. Міністерство Чернишова в рамках адміністративної реформи сформувало нові громади та райони. І хоча на місцях, за словами, не всі цим задоволені, саму реформу називають потрібної і якісної. Відзначається, що Міністру Олексію Чернишову вдалося налагодити діалог з місцевим самоврядуванням.

На думку експертів, провальним чинний уряд назвати не можна. У складі Кабміну присутні гідні професіонали, які докладають достатньо зусиль в умовах пандемії. Досить високо оцінюється робота глав Мінрегіону Олексія Чернишова, МЗС Дмитра Кулеби, Мінціфри Михайла Федорова, Мінкульту Олександра Ткаченко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини