Головна Новини Політика внутрішня політика Експерти назвали найбільші ризики для економіки України у 2023
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти назвали найбільші ризики для економіки України у 2023

“Коментарі” запитали експертів, які найбільші ризики для економіки можуть реалізуватися у новому році.

3 січня 2023, 16:52
Поділіться публікацією:

У державному бюджеті на 2023 рік мінімальні соціальні стандарти залишаються без змін, хіба що уряд планує проіндексувати у березні пенсії. Загалом економіка країни буде дуже залежати від фінансової підтримки міжнародних донорів. “Коментарі” запитали експертів, які найбільші ризики для економіки можуть реалізуватися у 2023 році. 

Експерти назвали найбільші ризики для економіки України у 2023

Фото: https://pixabay.com/


На думку Марії Репко, заступниці директора Центру економічної стратегії,  економіка України у 2023-му році і далі залежатиме від перебігу війни. 


“Найбільшими ризиками, зокрема, стануть критичні і тривалі для відновлення пошкодження енергетичної інфраструктури. За тривалих блекаутів марно сподіватися на якийсь розвиток протягом року”, — переконана вона. 


За її словами, ще одним важливим фактором буде продовження угоди про морський експорт зернових. 


“Без "зернової угоди" країна не зможе експортувати агропродукцію у достатній мірі. Це загрожуватиме зменшенню валютних надходжень в Україну, а також деградації аграрного сектору”, — наголосила Репко.


На думку економіста Олександра Охріменка, доки війна триватиме, ризики будуть зберігатися, зокрема ті, що пов’язані з атаками на критичну інфраструктуру. 


“Якщо немає світла, не працює економіка. Не працює економіка — немає зарплат, дефіцит товарів… Найбільший ризик — це атаки на критичну інфраструктуру. Чому називається “критична”? Бо вона в основі”, — каже економіст. 


Ми раніше писали, що президент України Володимир Зеленський звернувся до Європейського Союзу з проханням допомогти з дефіцитом електроенергії. Український президент вважає, що LED-лампи можуть зберегти близько 40% енергії.


Як відомо, цивілізовані країни не тільки надають Україні зброю та фінансову допомогу, а й обладнання для ремонту пошкодженої ударами рф інфраструктури. Крім того, допомагають з генераторами. Так, в рамках ініціативи "Генератори надії" ще на початку грудня минулого року ми почала отримувати генератори. Перша партія приладів в Україну надійшла від Бельгії. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини