Експерт назвав єдину умову, за якої Разумков може стати президентом

Віктор Бобиренко вважає, що без ядерного електорату Зеленского Разумков може розраховувати в майбутньому хіба що на крісло голови Верховної Ради або ж крісло прем'єр-міністра

Нещодавні результати соцопитування показали, що єдиним кандидатом в президенти, якому під силу перемогти діючого президента Володимира Зеленського є колишній спікер парламенту Дмитро Разумков. Чи справді це так – в ситуація розбирався політичний експерт Віктор Бобиренко.

"У нас з’явився новий і перспективний гравець у політичному футболі – Дмитро Разумков. Він ось, згідно рейтингів – у другому турі обігрує будь-кого. Але є одне але. Треба вийти у другий тур. І люди питають про його шанси в політиці. У тому числі – стати наступним президентом. Доповідаю. Разумков зараз віджав багато електорату у Зеленського. І має усі шанси увійти тузом у політику. Мати свої стабільні 10%. Власну фракцію у парламенті. Можливо, за певних обставин – мати золоту акцію у формуванні уряду. І повернутися у крісло спікера. Чи очолити уряд. Звичайно, у ньому роздмухують президентські амбіції. Знову ж, Рінат Леонідович теж загорівся. Бо якщо Коломойському вийшло поставити свого президента, то чому не вийде у нього? І тоді сидіти собі і бавитися в антиолігархічні закони", – зазначив політолог.

Він додає, для багатьох у цій країні президент без команди та ідеології – відмінний варіант. У Зеленського хоча б "Квартал" був. Кадрову пустоту хоча б "Юзіками" заповнити можна. І, здається, є шанс для Разумкова. І йому будуть підігрувати зразу купами: Шустер, Гордон, Комаровський та інші. Здається, вже багатьом можна перевзуватися, щоб правильно вскочити в правильний поїзд у правильному напрямку.

Проте, зазначає Бобиренко, є одне "але". Для цього треба перетягти на свою сторону базову електоральну групу Зеленського. Оці 15-20%, які і зараз ще вірять у "ребята с нашего двора". Вони прогнозовано будуть втрачені Зеленським, якщо тарифи наступної зими збільшаться. І подорожчає "випить-закусить".

"Це міський люмпен. Декласований елемент. Хрестоматійна ще з часів Риму група "хліба і видовищ". Вони за Володимира Олександровича. Бо уявляється своїм. А Разумков – не уявляється. Разумков уявляється інтелігентом. Ботаном. "Атлічніксука". Таких у їхньому класі гнобили. Індустріальні міста Сходу і Півдня, та їх частина, яка не відбулася в житті і кар’єрі – дивитиметься на холеного Разумкова – як на мажора. Цей не скаже Заходу: "Альо, гараж. Чому ми не в НАТО?". І не допоможуть навіть загравання з мовою. Разумков говорить російською мовою. А Зеленський – бикує однаково гарно і російською і українською. Хоча обидва – гарні артисти – жанр Зеленського ближчий до цієї цільової групи", – заначив політолог.

По словам Віктора Бобиренка, знову ж для молоді, як цільової групи – Зеленський прикольний і незвичний, а Разумков уявляється таким, що і спить в краватці.

"Висновок: без цих 15% базового електорату Зе! – який розсиплеться і відійде іншим по трошки – Разумкову важко буде стати президентом. Знову ж, загрозу відчули і Зеленський, і Порошенко. Тому товктися Разумков буде лише на каналах Ахметова. І трошки – Пінчука. А це вже недостатній ресурс. Так-що шанси Разумкова в парламенті – майже неминучі. А з президентськими амбіціями треба закусити губу. Принаймні на наступний раз", – резюмував політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі - Разумков розповів, звідки така жага у Арахамії та Офісу президента повернути мажоритарку.