Головна Новини Політика внутрішня політика Економічний паспорт українця: що про ініціативу думають народні депутати
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічний паспорт українця: що про ініціативу думають народні депутати

Зокрема, Вікторія Сюмар називає економічний паспорт українця популізмом

14 грудня 2021, 17:05
Поділіться публікацією:

На початку грудня президент України Володимир Зеленський анонсував економічний паспорт українця, а невдовзі вніс законопроект до Верховної Ради. Закон передбачає створення Фонду майбутніх поколінь, метою якого буде накопичення державних внесків на користь його учасників із подальшим інвестуванням активів та здійснення виплат. При цьому передбачається, що на виплати зможуть розраховувати громадяни, що народилися у 2019 році й пізніше. 

Економічний паспорт українця: що про ініціативу думають народні депутати

Економічний паспорт українця - фото з відкритих джерел

Видання "Коментарі" вирішило дізнатися, що про економічний паспорт українця думають народні депутати України, представники різних політичних сил, які згодом і прийматимуть рішення щодо запровадження ініціативи президента.

Так, лідер "Опозиційної платформи – За Життя" Юрій Бойко називає ідею простим розподілом людей, які народилися до приходу до влади Володимира Зеленського, та тих, які народились за каденції чинного президента. 

"На людей, які народилися до президентства Зеленського ініціатива розповсюджуватися не буде. Таким чином коштів вони отримувати не будуть. І взагалі чекати 20 років — це просто замануха. Гроші можна дати зараз тим людям, у яких народжуються діти й не чекати роками". 

Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк нагадала, що в Україні діє певна процедура ухвалення законопроектів. Спочатку документ розглядається комітетом (збираються висновки), потім голосується у першому та другому читаннях. Зазвичай проходження законопроекту займає близько трьох-шести місяців.  

Крім того, Шуляк не виключила, що у законопроект можуть бути внесені зміни щодо того, народжені у якому році громадяни зможуть отримати виплати. 

"Це була лише пропозиція (економічний паспорт для тих, хто народжений пізніше 2019 року — ред.). А в якому вигляді законопроект буде прийнятий парламентом поки що ніхто сказати не може", — резюмувала нардеп. 

Народна обраниця від партії "Європейська солідарність" Вікторія Сюмар називає економічний паспорт українця популізмом, який наразі не підкріплений жодними бюджетними ініативами. 

"Розуміючи, у якому стані фактично країна сьогодні перебуває, та як мало імпульсів економічного зростання... У майбутньому не виключена серйозна рецесія, пов'язана із зовнішніми загрозами, згортанням інвестиційних програм, і слухати цей популізм... Закон №5600 (так званий ресурсний — ред.), до якого плануть підкріпити ініціативу,  прямо заточений на високі ціни на металургію, якщо ціни впадуть, зібрати кошти не вийде", — говорить нардеп. 

Сюмар зауважила, що модель економічного паспорту походить із Арабських Еміратів — з величезних нафтових розробок третина відходить у накопичувальний ресурс для майбутніх поколінь: 

"Але для цього треба мати цей ресурс. Без розуміння цього — це популізм вищого гатунку", — додала народна обраниця. 

Раніше експерти для порталу "Коментарі" проаналізували ініціативу впровадження економічного паспорту. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини