Головна Новини Політика внутрішня політика Держподаткова під керівництвом Любченка: які задачі слід вирішити
commentss НОВИНИ Всі новини

Держподаткова під керівництвом Любченка: які задачі слід вирішити

Експерти оцінили призначення головою Державної податкової служби України Олексія Любченка

15 квітня 2021, 12:19
Поділіться публікацією:

Постійний представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан заявив, що наступні 5 років керівником Державної податкової служби України (ДПСУ) буде Олексій Любченко, якого торік призначили на посаду без конкурсу (з ним уклали контракт на період дії карантину). "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорить це фактичне перепризначення і які головні завдання треба вирішувати Любченку.

Держподаткова під керівництвом Любченка: які задачі слід вирішити

Олексій Любченко. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"З ризиків — повернення до методик збору податків з кінця 90-х років минулого століття"

Старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин звертає увагу, що Любченко — перший керівник податкової, який зумів за останні п'ять років повернути керованість збором податків у країні.

"Якою ціною — інше питання. Зазначену, досить унікальну як виявилося, якість, очевидно, і оцінили відповідно, — пояснює він те, що Любченко залишився головним податківцем України. — З позитивів — біля керма стоїть конкретна людина, яка непогано розуміє, як і де крадуть податки, і готова вирішувати цю проблему на непоганому професійному рівні. З ризиків — повернення до методик збору податків із кінця 90-х років минулого століття і не здача головного іспиту — антикорупційного. Жоден з керівників з нею, на жаль, поки не впорався. Були періоди посилення (розгулу корупції) і затихання (корупційне болото), але вказане явище в податковій службі поки непереможне. Поживемо побачимо".

На думку В'ячеслава Черкашина, зовнішня задача керівника ДПСУ не змінювалася ніколи — безумовне виконання завдань з наповнення бюджету.

"Внутрішня ж — створити службу з іншою (не каральною, а сервісною) ідеологією. І друга, не менш важлива, на мій погляд, задача — не втратити хороших темпів цифровізації відомства, що само по собі є джерелом позитивних змін", — підкреслює аналітик.

"Податкова і митниця як були, так і залишаються чорними дірами бюджету"

Координатор проекту Гуру (Громадський Уряд України) Павло Себастьянович вважає, що податкова, поряд з митницею, залишається чорним ящиком економіки. А точніше — чорною дірою.

"Ми чуємо тільки відлуння реальної роботи податкової у вигляді розтину чергової обнальної контори або гучних реляцій податківців про зупинку чергової схеми з ПДВ (скручування). Хоча розрекламована і впроваджена "за часів попередника" система електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) і була призначена для боротьби з цими негативними явищами, — зазначає експерт. — Схеми з ПДВ є не що інше, як зловживаннями службовим становищем. Жодна схема з обналу або скрутки неможлива без участі податкової служби, тому що СЕА ПДВ "бачить" ці схеми. А якщо податкова бачить схеми, але не зупиняє їх, значить, є ті, кому ці схеми потрібні. А якщо є ті, кому ці схеми потрібні, то стабільна робота схем повинна покриватися перевіреними кадрами — міністром фінансів і начальником податкової служби".

На думку Павла Себастьяновича, всі постмайданні міністри фінансів просто не втручалися в роботу податкової, виключаючи Олександра Данилюка, який хотів забрати електронні системи у веденні Мінфіну.

"Але поставлений Банковою Насиров відвоював недоторканність і незалежність податкової, — підкреслює експерт. — Усі наступні начальники податкової підбиралися на Банковій і гладко проходили фейкові конкурси. Сьогоднішня зв'язка Марченко-Любченко, напевно, цілком влаштовує бенефіціарів податкового схематоза. З приходом Зеленського нічого, на жаль, не змінилося. Податкова і митниця як були, так і залишаються чорними дірами бюджету".

Нагадаємо, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко вважає, що в сучасних реаліях, на тлі світового досвіду оподаткування, Україна серйозно відстає у плані підтримки підприємців. Драйвером змін міг би виступити керівник Державної податкової служби Олексій Любченко, який буде наступні п'ять років керувати відомством.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини