Головна Новини Політика внутрішня політика Держава взялася за наглядради держкомпаній: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Держава взялася за наглядради держкомпаній: про що це говорить

Експерти розповіли, чи повинна держава контролювати наглядові ради державних компаній

5 травня 2021, 11:32
Поділіться публікацією:

Про що говорить наступ центральної влади на наглядові ради держкомпаній, що виглядає як скоординований? Пройшлися вже по Нафтогазу, Укрзалізниці, зачепили Укроборонпром. Чому це погано чи добре — "Коментарі" дізналися в експертів.

Держава взялася за наглядради держкомпаній: про що це говорить

Наглядради. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Держкомпанії в боргах як у шовках"

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков зазначає, що наглядові ради в основному показали свою неефективність з управлінської точки зору.

"Держкомпанії в боргах як у шовках, при цьому їх фінансові показники погіршуються або компанія в цілому банкрутує. Беремо ту ж Укрзалізницю. Майже щорічні технічні дефолти, корупція і низькі зарплати лінійних робочих множаться на мільйонні зарплати наглядової ради. Або Нафтогаз, який погіршує свої фінансові показники і скорочує видобуток газу, а люди платять втридорога за український же газ. Звичайно, з такими наглядрадами потрібно закінчувати", — вважає Сергій Биков.

При цьому, на його думку, не варто в цілому відмовлятися від практики корпоративного управління.

"Є і позитивні приклади — та ж Укрпошта, яка щорічно збільшує доходи, платить дивіденди в бюджет і підвищує зарплати. Ми повинні прийти до того, щоб встановити контроль за наглядовою радою і створити інструменти відповідальності для керівництва держпідприємств", — упевнений глава ІНПОЛІТ.

"Держава має право оптимізувати форму і зміст наглядових рад"

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк нагадує, що наглядова рада — це колегіальний орган, група осіб з числа інвесторів організації, контролюючі організації. Права і обов'язки наглядової ради прописані в статуті організації.

"Я вважаю, що говорити про негатив чи позитив від посилення уваги влади до наглядової ради держкомпаній рано, якщо ми не бачимо осудних результатів. Якщо ж виходити з формальної логіки, то держава має право оптимізувати форму і зміст наглядових рад. Тим більше, з огляду на антиолігархічну риторику нашої влади. Вона повинна бути зацікавлена, щоб через наглядові ради зменшити або мінімізувати можливий вплив олігархів на держкомпанії заради власної вигоди", — підкреслює Дмитро Гаврилюк.

На його думку, погано або негативно те, що влада намагається нав'язати наглядрадам свою візію — як тим працювати, хто повинен туди входити і за що відповідати — варто говорити в кожному випадку (держкомпанії) окремо. Залежно від того, як зміниться робота держкомпаній, розмір залучених інвестицій, збільшення або зменшення доходів / асортименту / частки на ринку.

Якщо всі ці показники (і не тільки ці) будуть зменшуватися — владі потрібно вручити антиОскар за "краще бездарне державне управління — 2021", впевнений Дмитро Гаврилюк.

Як повідомлялося, наглядова рада НАК "Нафтогаз України" подає у відставку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини