Головна Новини Політика внутрішня політика День боротьби з корупцією: як змінилася антикорупційна ситуація в Україні при Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

День боротьби з корупцією: як змінилася антикорупційна ситуація в Україні при Зеленському

Сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією

9 грудня 2020, 13:03 comments1293
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 9 грудня, відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Краще або гірше стала антикорупційна ситуація при Зеленському? Що заважає Україні дати гідний бій корупції? Відповіді на ці питання "Коментарям" дали експерти.

День боротьби з корупцією: як змінилася антикорупційна ситуація в Україні при Зеленському

Фото з відкритих джерел

"Результати недавніх виборів в Україні свідчать про тотальну перемогу корупції"

Політолог Андрій Мішин нагадує: "Першим, і мало не головним, після досягнення миру в Україні, лейтмотивом політики Володимира Зеленського стала боротьба з корупцією. Аксіома, що корупція підриває довіру громадян до влади. І найяскравіше свідчення тому — стрімке падіння рейтингу президента України вже в перший рік каденції".

За словами експерта, діяльність чотирьох вершників "Антикорупційного апокаліпсиса", новітніх правоохоронних антикорупційних органів (НАЗК, НАБУ, САП, Антикорупційного Суду) або незначна, або носить відверто скандальний характер.

"Плюс, населення через канали опозиційних ЗМІ вірить, що вони діють виключно в інтересах зовнішнього управління, а саме — корупційних схем конкретних транснаціональних корпорацій, — продовжує Андрій Мішин. — До речі, і результати недавніх виборів в Україні, свідчать про тотальну перемогу корупції. Перемогу місцевим проєктам і опозиції (ОПЗЖ, Батьківщини, ЄС) — забезпечили багнети і ресурси організованих груп політико-фінансових інтересів, що мають проблеми з правоохоронними органами та центральною владою".

Політолог упевнений: якби знаменитому французькому соціологу, культурологу, філософу Жану Бодрійяру (будь він ще живий) потрібна була ілюстрація до терміну симулякр (копія без змісту), то зусилля команди-ЗЕ в боротьбі з корупцією стали б відмінним прикладом.

"Мова про прокуратуру, депутатів, губернаторів, суди, аж до президентського офісу, — перераховує Андрій Мішин. — Щоб виправдати очікування людей і повернути їхню довіру, президенту Зеленському, потрібна політична воля боротися з корупцією, відповідальність перед громадськістю і прозорість не тільки на словах, а й на практиці. Поки оптимізму немає".

"Різке погіршення ситуації в антикорупційній сфері в Україні за нової влади"

У день боротьби з корупцією в Україні корупціонери відкорковують шампанське. Так вважає політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько.

"З огляду на події, які сколихнули Україну останнім часом, тепер все, що нагадує про антикорупцію, може викликати тільки іронію. Адже Конституційним судом були скасовані найбільш ефективні норми Кримінального кодексу і законодавства про е-декларуванні для осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Це призвело до закриття десятків справ, які розглядалися в антикорупційному суді, — зазначає експерт. — Лише більш ніж через місяць Рада відновила норми КК із недостовірного декларування, при цьому скасувавши позбавлення волі  як міри відповідальності. Залишили штраф, громадські роботи та обмеження свободи — як крайній захід відповідальності за брехню в електронних деклараціях".

З цього приводу, підкреслює Володимир Манько, соцмережі радять президенту Зеленському замінити гасло "весна прийде — саджати будемо" на "весна прийде — штрафувати будемо".

"З огляду на події річної давності, коли той же КС скасував відповідальність за незаконне збагачення (з відновленням цієї відповідальності в пом'якшеному вигляді через громадянську конфіскацію активів), корупціонери в день боротьби з корупцією можуть відкривати шампанське. Тому що вони точно не сидітимуть. Це при тому, що чинний президент колись виступав за довічне ув'язнення для корупціонерів", — нагадує експерт.

Він констатує різке погіршення ситуації в антикорупційній сфері в Україні за нової влади.

"Це вже призвело до зменшення рівня довіри між Україною і Європейським Союзом — нашим головним міжнародним партнером. В результаті обсяг допомоги буде зменшуватися, а швидкість євроінтеграції сповільниться, — прогнозує Володимир Манько. — Але важливо розуміти, що боротьба з корупцією в Україні потрібна, перш за все, нам самим, а потім вже європейцям".

На думку експерта, все потуги подолати корупцію в Україні завершуються провалом, а обіцянки виявляються брехнею, тому що у нас досі функціонує патронажний різновид держави.

"Це, коли, за визначенням відомого політолога Фукуями, держава надає протекцію в обмін на політичну підтримку, — пояснює Володимир Манько. — Звідси й витоки корупції. А ще — ментальність українців, яка сприяє функціонуванню такої "поганої" держави. Нова влада не змогла щось змінити в цій галузі, тому сподіватися на зміни, зокрема, на розвиток "хорошої" держави не доводиться. Можливо — вже при наступній владі".

Раніше ми розібралися в тому, навіщо Єрмаку в п'ять разів більше радників, ніж Зеленському.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини