Головна Новини Політика внутрішня політика Чого чекати українцям в грудні: експерти дали прогноз щодо основних проблем в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати українцям в грудні: експерти дали прогноз щодо основних проблем в Україні

Українські експерти проаналізували основні проблемні питання, які чекають українців у грудні 2020 року

30 листопада 2020, 10:48
Поділіться публікацією:

Багато українців вважають поточний, 2020 рік особливо важким. Через епідемію коронавірусу багато втратили роботу, бізнес зіткнувся з серйозними труднощами, карантинні обмеження наклали свій відбиток на діяльність підприємців. Що чекає українців у грудні, з якими результатами Україна закінчить рік розповіли українські експерти.

Чого чекати українцям в грудні: експерти дали прогноз щодо основних проблем в Україні

Все буде Україна: мітинг громадян

"Політичні проблеми перейдуть з хронічних в гострі"

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв впевнений, що грудень загострить ряд проблем, включаючи фінансові, політичні, епідемологічні.

"Фінансові проблеми — це, перш за все, все, що пов'язано з прийняттям нового бюджету, із закінченням фінансового року, фінансування видаткових частин поточного бюджету. Також — пошук грошей на медичну складову (ключова проблема у нас зараз — саме медична). Плюс — ситуація на валютному ринку, — підкреслює експерт. — Кінець року у нас традиційно пов'язаний зі стрибком курсу валют. Якщо минулого року ми спостерігали ревальвацію, то зараз пішла девальвація. Відповідно, це питання цін. У нас же навіть склянку насіння на ринку побічно прив'язують до курсу долара".

Говорячи про політичні проблеми, Руслан Бізяєв підкреслив, що вони перейдуть з хронічної форми — в гостру. За його словами, проблема року взагалі та грудні зокрема — визначення політичних пріоритетів, векторів розвитку країни. Цього як не було, так і немає. Як і відповідей на питання: "Що важливіше — НАБУ в нинішньому вигляді або реальна боротьба з корупцією? Як ми маємо намір вирішувати кризу антикорупційної, правоохоронної систем, криза у виконавчій владі? "

Коментуючи епідеміологічний блок проблем, експерт акцентує на локдауні, який вдарить по бізнесу і влади. А також прогнозує зростання захворювань ковідом на тлі сезонного зростання захворювань. Ні до першого, ні до другого наша медична система, змучена реформами і "розпилом" коштів на цьому, схоже, не готова.

"На першому плані — бюджетні питання"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній впевнений, що в першу чергу нас очікують в грудні економічні проблеми — як наслідок епідемії ковіда і некомпетентних дій влади.

"На першому плані — бюджетні питання. І фінансування колосального дефіциту бюджету поточного року (близько 300 млрд), який незрозуміло, як латати. І метушня навколо прийняття бюджету-2021. Вона покаже розклад сил в Раді на цей момент. У тому числі — ситуацію всередині фракції "Слуга народу", яку неабияк штормить", — вважає експерт.

Він також звертає увагу на конфлікт, який влада породила, почавши фіскальний наступ на малий і середній бізнес.

"Створюється класична ситуація, коли верхи не можуть, а низи не хочуть. Уряд і влада розгублені, не знають, що робити ... Час підготовки до "другої хвилі" провалено. Активно розкручується опонентами влади тема корупції на будівництві доріг, яка добре "заходить" людям. Це б'є по рейтингу Зеленського, який і так падає. Ну, а локдаун, який можуть ввести в грудні, ще більше посилить тиск на бізнес і на владу", — каже Тарас Загородній.

Як повідомляв портал "Коментарі", прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що бюджет держави на майбутній рік реальний для виконання, тому, що вже у 2021 році уряд передбачає, що відбудеться зростання економіки. А значить, це дозволить збільшити фінансування на такі бюджетні сфери як медицину, освіту та оборону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини