Головна Новини Політика внутрішня політика Чим небезпечний і корисний тарифний Майдан: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим небезпечний і корисний тарифний Майдан: думки експертів

Про плюси і мінуси тарифних протестів розповіли експерти

15 січня 2021, 14:16
Поділіться публікацією:

Соцмережі та інсайди повідомляють, що регіональні еліти та великі опозиційні партії мають намір використовувати тарифні протести для зміцнення своїх позицій. А МВС і СБУ нібито можуть завдати точкових ударів по організаторах тарифного майдану, який готуються розгорнути в Києві. До речі, акції протесту в столиці вже почалися. До чого можуть призвести тарифні бунти та чи переростуть протести в серйозне протистояння між народом і владою міркували українські експерти.

Чим небезпечний і корисний тарифний Майдан: думки експертів

Тарифний геноцид / Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Протести навряд чи стануть масштабними"

Експерт Українського інституту політики, магістр державного управління Володимир Воля зазначає: "Безсумнівно, підвищення тарифів — це проблема, яка охопила всю Україну, торкнувшись всіх верств суспільства. Вона виглядає універсальною, на відміну від протестів підприємців, аграріїв або кого ще ... Зараз це стосується всіх-всіх-всіх".

Тому, підкреслює експерт, опозиція і місцеві еліти, які мають сподівання на парламентську кампанію (можливо — дострокову), не можуть не скористатися такою можливістю продемонструвати своє піклування за інтереси простого народу. І внести у свій, скажімо так, послужний список чергову позитивну — з точки зору електорату — запис.

"Акції протесту можливі у всіх регіонах. Але навряд чи що вони стануть настільки масштабними, щоб порівняти їх з Майданом 2013-2014. На зниження протестної хвилі може спрацювати вже оголошення урядом наміру внести зміни в регулювання цін на газ. Відповідне рішення можуть прийняти наступного тижня ", — зазначає Володимир Воля.

За його словами, цілком природно, що спецслужби і правоохоронці відстежують можливі ризики, в тому числі радикалізацію протестних виступів.

"Але не думаю, що буде проводитися нейтралізація організаторів акцій. Як правило — це публічні люди, в тому числі партійці", — підкреслює експерт.

"Протести дадуть зрозуміти, хто в Україні господар"

Політичний аналітик Сергій Лозовський нагадує, що глава МВС Арсен Аваков відкрито заявляв: правом на силу правоохоронці користуватися готові, в тому числі демонстративно. До того ж, зазначає експерт, у влади є такий інструмент як активісти, праві і ліві корпуси, тощо. А тому в рамках фіктивної, а не фактичної демократії, силові заходи застосовувати можуть. Інша справа — чи ризикнуть? Адже народ на взводі.

"Протести ФОПів, протести проти зростання тарифів, обурення медиків через мізерні зарплати (не захистить ми медиків, не буде кому захищати від хвороб нас) — це ланки одного ланцюга, один організм. І цей організм — Україна — хворий. Все тіло хворе. Сподіваюся, що в процесі протестів (поки — протестів), люди прийдуть до висновку, що вони господарі у своїй країні. Що влада — це тимчасова адміністрація, яку ми самі нібито вибираємо (але за встановленими цією адміністрацією правилам). Фактично — наймаємо на роботу. Це люди, яким ми довірили перерозподіл наших грошей, управління нашим господарством. І якщо не справляються — їх треба прибирати", — підкреслює Сергій Лозовський.

За його словами, для цього потрібно, щоб ми жили за деякими встановленими принципами. За законами, які працюють. При суспільному договорі, який влаштовує всіх. Але нічого цього зараз немає.

"У нас є представницькі органи, які представляють самі себе. І поки люди не відчують себе у своїй країні господарями, а не терпіли вічно стогнемо, нічого не змінитися. Технології є, концепції є. Треба, щоб було просвітництво мас, — зазначає Сергій Лозовський. — Сподіваюся, що бурління, поки ще не глобальні, але вже зароджуються в цьому котлі, допоможуть нам розібратися — чого ми хочемо і як ми цього мають намір домагатися".

Як повідомляв портал "Коментарі", підвищення тарифів на електроенергію, газ і воду викликали обурення серед українців. По країні вже прокотилася хвиля протестів, пов'язаних з подорожчанням життєво необхідних ресурсів. Чим може обернутися такі дії влади, хто з політиків може скористатися ситуацією, що склалася і яка перспектива "тарифних бунтів" читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Рита

15 січня 2021, 19:58

Ищешь горячих девушек для страстного общения? Тогда тебе сюда -https://cutt.ly/gjWcQWQ

Мой Господин

15 січня 2021, 16:14

че боятцо дороговатый газ , плати газ сколько есть деньги можно платить 30% оплаты , пусть штрафуется и пеня идет , а на следующий месяц тоже самое повторяйте оплата , если превышен порог пусть отключают!!! у народа денег нет!!!


Новини