Головна Новини Політика внутрішня політика Чи варто відпустити офіційний курс у вільне плавання: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто відпустити офіційний курс у вільне плавання: думки експертів

НБУ зафіксував курс гривні до долара. Фінансові експерти поділилися думками, чи варто його відпустити, як це було до великої війни.

23 грудня 2022, 15:56
Поділіться публікацією:

З 24 лютого Національний банк зафіксував курс гривні до долара на рівні 29,25, а з 21 липня девальвував нацвалюту на 25%, встановивши курс 36,56 грн/дол. До широкомасштабного вторгнення рф в Україні був плаваючий курс. Чи варто повертатися до цього підходу у 2023-му? 

Чи варто відпустити офіційний курс у вільне плавання: думки експертів

Фото: https://pixabay.com


На думку Руслана Короліка, начальника управління казначейства Forward Bank, підстав для таких змін немає, оскільки війна продовжується. 


“Війна рф проти України зумовлює обмеження, накладені на валютному ринку. Наразі підстав для відміни цих обмежень немає. З 11 січня норматив обов'язкового резервування підвищиться, але банкам дозволять покривати 50% від загального обсягу (нормативу обов'язкового резервування) за рахунок ОВДП. Це свідчить про те, що НБУ планує зменшити певну кількість "зайвих" грошей і таким чином вплинути на стримування зростання інфляції та підтримку стабільності курсу гривні. 

Враховуючи вищенаведене і той факт, що в умовах воєнної агресії українська економіка знаходиться у дуже важкому стані, говорити про перехід до плаваючого курсоутворення з 2023 році передчасно”, — пояснив фахівець. 


Він також додав, що можливість переходу до більш предметних дискусій про плаваючий курс лежить лише в площині воєнних та геополітичних успіхів нашої держави.  


Євген Дубогриз, експерт з банків та банківського нагляду Case Україна, загалом з ним погоджується. 


“Зараз відпускати курс у плавання не на часі. Одна з причин — відсутність вільного руху капіталу в Україну і з країни. Якщо курс відпустити, є величезний ризик, що, по-перше, почнеться паніка серед населення, курс злетить угору набагато більше, ніж він є зараз, і може назад не повернутися”, — сказав Дубогриз. 


Крім того, продовжив він, міжбанківського ринку, на якому формується курс, немає. 


“Там домінує Національний банк з пропозицією валюти і державні банки. Тобто навіть якщо курс відпустити, він усе рівно не буде ринковим. Адже немає такої кількості грошей, капітал не заходить в Україну, щоб це був довоєнний ринок”, — додав фахівець. 


Він уточнив, що нині обсяг міжбанківського ринку в чотири рази менші, ніж до широкомасштабного вторгнення рф. 


Євген Дубогриз каже: відповідь, чи відпускати курс у 2023-му, залежить від того, чи закінчиться війна. 


“Ніхто не може сказати, що в 23-му буде. Якщо війна закінчиться, в Україну прийде капітал, то звичайно, треба буде його відпускати”, — резюмував він. 

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини