Головна Новини Політика внутрішня політика Чи має Резніков піти з посади міністра оборони України. Причини за та проти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи має Резніков піти з посади міністра оборони України. Причини за та проти

Після скандалу про закупівлю продуктів для Міноборони кілька людей залишили свої посади. А українська влада анонсувала, що Олексія Резнікова відправить у відставку. Експерти назвали кілька причин, чому Резніков має піти або залишитись.

7 лютого 2023, 15:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Верховна Рада підтримала у вівторок, 7 лютого, кандидатуру Василя Малюка на голову СБУ, а Ігоря Клименка – призначили головою МВС. При цьому "слуги" відмовилися від раніше анонсованої ідеї, відправити у відставку керівника Міністерства оборони (МО) Олексія Резнікова. Можливо, відповідне питання буде розглянуте наступного тижня. Чому Резніков має піти або залишитися?

Чи має Резніков піти з посади міністра оборони України. Причини за та проти

Міністр оборони України Олексій Резніков. Фото з відкритих джерел

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких пояснює:

"Гіпотетичні причини для відставки Резнікова можуть бути лише дві. Перша – репутаційна шкода через корупційний скандал, де замішані його підлеглі. Друга – спроби використати Резнікова для посилення інших важливих напрямів (мова йшла про його перехід Мін'юст або на розвиток стратегічних галузей). Зрозуміло, що корупційний скандал у МО не міг не позначитися на репутації міністра, без того, якою могла бути його особиста причетність до угод, втім знімати з посади і звинувачувати в корупції, не маючи для цього принаймні на цей час доказів особистої причетності – було б необдуманим кроком.

Тим більше продовжує експерт, що Рєзніков, бувши членом президентської команди, подобається це комусь чи ні, але ефективно розв'язував важливі питання забезпечення України всім необхідним, активно співпрацюючи зі своїми іноземними колегами.

"Яка його особиста участь і особистий внесок у той безпрецедентний рівень підтримки України, важко сказати, але заперечувати наявність такої участі та вкладу ще важче, – вважає Валентин Гладких. – Тому основною причиною збереження за ним міністерського портфеля, мабуть, є необхідність у продовжені напрацьованих контактів із закордонними партнерами. Кого б не призначили замість нього – новопризначеному (навіть якщо ця людина буде супер професіоналом, яких в Україні насправді не так багато) знадобиться якийсь час, щоб розібратися із ситуацією."

Гладких додає, що українські чиновники мають бути ефективними, інакше втратять свою посаду.

"А такого часу, на жаль, у нас просто немає, – наголошує експерт. – Тому що Україна потребує сьогодні підтримки не менше, ніж це було на початку повномасштабного вторгнення. Утім, враховуючи готовність та здібність президента України Володимира Зеленського, у разі потреби, радикально розв'язувати кадрові питання, кожен чиновник має усвідомлювати, що перебування на посаді потребує ефективності. У разі відсутності такої – можна швидко втратити свою посаду".

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш наводить такі аргументи на користь збереження Резнікова на його нинішній посаді:

"Під час війни ця людина керує найважливішим міністерством. Всі міжнародні контакти, внутрішні, весь менеджмент війни фактично зав'язаний на міністрі оборони. Якщо ЗСУ Залужний – це ведення війни, то Резніков – це забезпечення наших військ, менеджмент. Враховуючи, що в нього є вже "наведені мости" з тим же Заходом, було б неправильно змінювати його, тим більше, коли анонсується черговий масований наступ росіян".

З іншого боку, продовжує експерт, як Резніков може залишатися на своїй посаді після фактів корупції, що спливли, на держзакупівлях у МО?

"Не можуть такі схеми проходити повз міністра. Він точно знав, як це працює, – упевнений Денис Богуш. – До того ж, зами, які замішані в цьому, не випадкові люди. Адже їх навіщось призначили, якось перевіряли. І вони крали не тільки для себе. Це якась загальна схема".

Після того, як корупційні ігри в МО стали громадським надбанням, при владі з'явилася ідея зняти Резнікова (нехай негатив візьме на себе) – та замінити на нинішнього керівника Головного управління розвідки – Буданова, нагадує експерт.

"Але проблема в тому, що глава МО, згідно з нещодавно прийнятими змінами в законодавстві, має бути цивільним. Відповідної кандидатури при владі немає. Тому зміну Резнікова поставили "на паузу". Принаймні поки що, – зазначає Денис Богуш. – Логічно вирішивши, що нехай краще буде хоч і попавший під вогонь критики, але досвідчений Резніков. Гідну йому заміну "слуги" просто не можуть знайти в кадровому резерві".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що раднику заступника міністра оборони вручили підозру на присвоєння 1,7 млрд грн.

Також "Коментарі" писав про те, хто ухвалює рішення про відставку Резнікова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини