Головна Новини Політика внутрішня політика Битва за мир: які шанси, що переговори з Росією пройдуть прийнятно для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Битва за мир: які шанси, що переговори з Росією пройдуть прийнятно для України

Українські експерти висловили думку щодо того, чи можна врегулювати військовий конфлікт із Росією дипломатичним шляхом

24 квітня 2022, 15:45
Поділіться публікацією:

На сьогоднінайактуальніші питання у переговорах України та Росії – це гарантії безпеки та нейтральність, доля Донбасу та Криму. Про це заявив президент Володимир Зеленський на великій прес-конференції у суботу, 23 квітня. Він також наголосив, що готовий обговорювати ці теми особисто з російським президентом Володимиром Путіним. Видання "Коментарі" запитало експертів, чи є ще віра в переговори та можливість вирішити конфлікт дипломатичним шляхом?

Битва за мир: які шанси, що переговори з Росією пройдуть прийнятно для України

Переговори України з РФ (фото з відкритих джерел)

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов зазначає: із психології відомо, що агресія, як правило, спрямовується на слабкого. У РФ вважали, що Україна – саме така. Що нашу країну можна захопити буквально за три дні. Але українська армія, весь народ, за допомогою особистого героїзму та постачання озброєння Заходом успішно протистоять ворогу.

"Є явні ознаки того, що РФ прагне якнайшвидше закінчити війну. Тому що отримала серйозну відсіч і від України (на полі бою), і від усього цивілізованого світу (у вигляді санкцій та відходу компанії з російського ринку). На своїй вчорашній прес — конференції Володимир Зеленський дав зрозуміти, що якщо буде знищено захисників Маріуполя, якщо на тимчасово окупованих територіях відбудуться псевдореферендуми, Україна вийде з переговорного процесу, Росія отримала чіткий сигнал, чого робити не слід, якщо вона зацікавлена у продовженні переговорів. удари на полі битви, санкційні удари призведуть до того, що РФ піде на переговори на прийнятних для України умовах", – каже Микола Спиридонов.

На його думку, повернення посольств, візити до Києва високопосадовців (сьогодні, наприклад, очікуються держсекретар та міністр оборони США) говорять про те, що є сигнали – атакувати українську столицю росіяни вже, схоже, не наважаться. Також деякі авіакомпанії починають продавати квитки, у тому числі – до Києва на липень.

"Є надія, що на той час з'являться певні домовленості, – зазначає експерт. – Мир точно потрібен. Але потрібен на прийнятних умовах, які б прийняло українське суспільство. З відповідними гарантіями безпеки. І візити світових лідерів такий мир наближають. А ось розмови про тому, що треба роззброюватися і тоді буде мир — ні. Миру на умовах капітуляції не буде. Мир нам доводиться завоювати кров'ю, потім, життям тисяч українців, якщо тиск на Росію буде серйозним – то буде світ саме на прийнятних для нас умовах”.

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких нагадує, що вся історія людства свідчить – рано чи пізно війни закінчувалися якимось політичним врегулюванням. Мирною угодою. Рано чи пізно, упевнений він, і російсько-українська війна завершиться якоюсь угодою.

"Втім, треба розуміти, що текст цієї угоди залежатиме від конкретних результатів бойових дій, – уточнює експерт. – Тому можна сказати, що сьогодні цей текст пишуть наші воїни на полях битв".

Валентин Гладких звертає увагу, що президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував – російська сторона, яка спочатку говорила мовою ультиматумів, поступово змінює як перелік, так і характер своїх умов-примх.

"І це, безумовно, пояснюється успіхами ЗСУ, які дають гідну відсіч окупантам. Проте потрібно також усвідомлювати й не мати зайвих ілюзій — сторони продовжуватимуть збройне протистояння доти, доки сподіватимуться на досягнення військових успіхів, які можуть покращити переговорні позиції. Враховуючи це, зустріч президентів, як і реальний поступ у переговорах, можливі лише тоді, коли росіяни усвідомлюють марність, і безперспективність досягти своїх цілей в Україні військовим шляхом", — пояснює експерт.

Він наголошує, що Зеленський неодноразово заявляв про готовність зустрічатися з Путіним та розв'язувати проблемні питання. Щобільше, навіть у ніч безпосередньо перед нападом звертався до росіян, намагаючись зупинити війну. Тому тут справа не в позиції України, а у небажанні Путіна рухатися до мирного діалогу, упевнений Валентин Гладких.

"Що стосується положень майбутньої мирної угоди, то президент Зеленський неодноразово чітко артикулював — вона має ґрунтуватися на повазі до державного суверенітету та територіальної цілісності України. Тому я схильний думати, що поступатися територією Україна не збирається і не буде, — зазначає експерт. — Але ще раз наголошую, все упирається в результати військової кампанії, для якої потрібна зброя, на чому постійно акцентує Зеленський.

Щодо гарантій безпеки, то створення пулу гарантів безпеки України без входження нашої країни до НАТО, за збереження нейтрального статусу, бачиться Валентину Гладких цілком ймовірним та прийнятним варіантом.

"Принаймні, це більш реалістично, враховуючи позицію Альянсу, який визнає свою неготовність надавати Україні членства, – пояснює експерт. – Звичайно, навіть такий варіант гарантій безпеки від провідних у військово-політичному плані держав не повинен заміщати собою право нашої країни мати власну потужну армію. Тому про якусь "демілітаризацію" як про позбавлення України військової могутності не йдеться. Йдеться хіба що про неможливість розміщення на нашій території зброї та військ третіх держав".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що українські експерти оцінили можливі результати зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена та голови Пентагону Ллойд Остіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини