Головна Новини Політика внутрішня політика Більше, ніж до війни: який зараз розмір золотовалютних резервів України
commentss НОВИНИ Всі новини

Більше, ніж до війни: який зараз розмір золотовалютних резервів України

Міжнародні резерви перевищили довоєнний рівень і забезпечать фінансування 3,5 місяців імпорту

7 грудня 2022, 10:05
Поділіться публікацією:

Міжнародні резерви України станом на початок зими склали 27,95 млрд дол. Це більше, ніж до повномасштабного вторгнення рф, констатують у НБУ. Так, на ранок 24 лютого вони становили 27,42 млрд дол.

Більше, ніж до війни: який зараз розмір золотовалютних резервів України

Долар. Pixabay.com

У минулому місяці золотовалютні резерви країни зросли на 10,7%. Це стало можливим завдяки надходженням фінансової допомоги від міжнародних донорів з одного боку, а також зниженню обсягів чистого продажу валюти з боку НБУ та скороченню боргових виплат країни – з іншого.

 За інформацією регулятора, урядові резерви в останній місяць осені поповнили Європейський Союз – на 2 530,0 млн дол., США – на 1 500,0 млн дол. Від інших міжнародних кредиторів надійшло 69,1 млн "зелених".


Разом з тим, завдяки розміщенню облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у валюті уряду вдалося залучити 517,8 млн дол.

 

Україна погасила борги на 605,0 млн дол. Зокрема, 37,0 млн дол. перед ЄБРР, 118,8 млн дол. – МВФ. Крім того, уряд виділив 521,4 млн дол. в якості  обслуговування та погашення валютних ОВДП. 


У листопаді НБУ продав на валютному ринку 1 632,7 млн дол. та викупив – 63,9 млн дол. Таким чином, чистий продаж валюти Нацбанком зменшився до 1 568,8 млн дол. Як повідомляють в пресслужбі регулятора, на скорочення необхідності "вливати" "зелені" на ринок впливають стабільні надходження інвалюти з боку експортерів, насамперед агровиробників. 

Як відомо, золотовалютні резерви використовуються для проведення валютних інтервенцій для згладжування коливань на ринку, а також для забезпечення платежів органів державної владиЗагалом 27,95 млрд дол. – достатній запас для фінансування 3,5 місяців майбутнього імпорту, запевняють в НБУ.


Раніше ми писали, що вдалося домовитися про продовження дії "зернової угоди", яка дозволить забезпечити найбідніші країни продовольством, а українських аграріїв виручкою. За словами аналітикині асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлани Литвин, у разі припинення зернової угоди Україна, звичайно, зазнає фінансових втрат від падіння надходжень від експорту. Але для забезпечення внутрішніх потреб у нас достатньо зерна. А ось для багатьох країн світу питання продовольчої безпеки стане тоді актуальним, як ніколи раніше.















Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини