Головна Новини Політика внутрішня політика Без злодіїв у законі, держдач і олігархів: про що говорила РНБО на засіданні 4 червня
commentss НОВИНИ Всі новини

Без злодіїв у законі, держдач і олігархів: про що говорила РНБО на засіданні 4 червня

Нинішню боротьбу з олігархами експерти оцінюють, як довгострокове «загравання» з електоратом

5 червня 2021, 11:23
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 4 червня, вся Україна з цікавістю спостерігала за черговим засіданням РНБО. Як стало відомо за підсумками брифінгу, членами Ради були прийняті дуже важливі рішення. "Коментарі" звернулися до експертів за оцінкою. Фахівці розповіли, який із моментів вважають більш цікавим, і з прицілом на кого розроблені нові "напрямки ударів". Також журналістам допомогли розібратися, чим свідчить президентське звернення після засідання, в тому числі його намір винести питання про статус українських олігархів на розгляд всеукраїнського референдуму.

Без злодіїв у законі, держдач і олігархів: про що говорила РНБО на засіданні 4 червня

РНБО знову звернула увагу на олігархів та злодіями у законі. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Боротьба з олігархами переростає в затяжний серіал із референдумом"

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров вважає, що рішення РНБО від 4 червня можна умовно розділити на два блоки: для народу і для еліт.

Для народу, за словами експерта, є відразу три пункти:

- боротьба зі злодіями в законі;

- виселення чиновників із держдач;

- заяву про продовження тотальної боротьби з олігархами.

"Боротьба зі злодіями в законі — крок, покликаний продемонструвати бурхливу роботу держави над зниженням жахливої криміналізації життя українського суспільства. Насправді майнові санкції проти злодіїв в законі не здатні знизити вплив криміналу на економіку і владу, тому що цей вплив не ґрунтується на легальних економічних потоках і активах, а замішаний на традиційно кримінальних сферах діяльності і силових ресурсах ОЗУ. Але, для ТБ — картинка "годна", — зазначає Андрій Бодров. — І ось уже злодії схильні, а влада святкує перемогу: залишилося нуль злодіїв".

На думку політконсультанта, рішеннями по другому і третьому пункту влада реалізує відповіді на традиційний запит зубожілої громади: бідні проти багатих.

"Виселення з дач має демонструвати боротьбу з привілеями, які, з точки зору виборця, зовсім не є заслуженими. Але, виявляється, не заслужили тільки ексчиновники пори попередніх президентів. Керівники, котрі нині знаходяться у своїх кріслах, до списку тих, кого виселяють, дивовижним чином не потрапили, — акцентує Андрій Бодров. — Боротьба ж з олігархами (також — теза для відповіді на вищеописані настрої виборців) переростає на наших очах в затяжний серіал із референдумом. Складається враження, що під куполом закон провалять, і референдум стане однією з провідних тем у можливих дострокових виборах парламенту. А старий (поки ще чинний) склад "покарають" розпуском за те, що не захотіли боротися зі своїми спонсорами".

Блок рішень "для еліт" повинен демонструвати внутрішнім і зовнішнім спостерігачам непорушну вірність північноатлантичним союзникам та готовність протистояти РФ, вважає експерт.

"Секретні рішення про посилення інтеграції з НАТО — спроба" затерти "ряд останніх заяв функціонерів блоку про туманності перспектив вступу України, — впевнений Андрій Бодров. — Ні, каже РНБО, все у нас окей, тільки розповісти вам все не можемо. Ось, навіть групу військ біля перешийка Кримського півострова підсилюємо і нам в цьому допомагатимуть. Допомагати будуть. Але — в міру їхніх сил і нашої старанності. І якщо старанності вистачає (одні перервані польоти над Білоруссю чого варті), то сил на те, щоб дивитися на рівень корупції в нашій армії і державі у західних генералів поки явно не немає. Але РНБО сказала — РНБО зробить! У нас по-іншому не буває ".

"Деолігархічна кампанія поступово може почати зводитися до нуля"

Політичний експерт Дмитро Воронков впевнений, що вся деолігархічна кампанія Володимира Зеленського, акценти на якій все частіше робить і РНБО, — це, перш за все, нарощування електоральної підтримки. Тобто — робота в рамках майбутніх президентських виборів.

"Йти на прямий конфлікт з усім українським олігархатом — політично дуже небезпечна затія. Скільки б зараз законодавчих ініціатив по цій темі не проводилося, це, по факту, не позбавляє представників олігархату політичного впливу на сьогодні. Відповідно, це негативно може позначитися на подальшій політичній кар'єрі гаранта", — пояснює експерт.

При цьому, на його думку, якщо вчасно зупинитися (а до президентських виборів ще досить багато часу), такі кроки принесе Зеленському в передвиборну "скарбничку" певні бонуси. І при цьому ним будуть дотримані негласні "червоні лінії". Іншими словами, пояснює Дмитро Воронков, це може бути масштабна і довгограюча політтехнологія, де деолігархічна кампанія поступово буде зводитися до нуля, у міру свого "електорального виснаження".

"До речі, можливо, якраз референдум і поставить крапку у цьому питанні. Тому, ймовірно, озвучена подібна ініціатива, — розмірковує експерт. — Підкреслюю, впливу олігархат по факту не позбавлений, і швидко позбавлений не буде. Тому ставка робиться вже не на Раду, а на підсумки референдуму. При цьому сама ініціатива дивна. Не зовсім ясно, чому роль судді в цьому питанні відведена народу, а не владі, яка наділена правом прийняття подібних рішень якраз через народне делегування. І, знову ж таки, потрібно спочатку зрозуміти, яким чином буде сформульоване питання".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, якої думки вітчизняні експерти про попереднє засідання Ради нацбезпеки і оборони, яке відбулося 14 травня.

Також на порталі ви можете дізнатися, що такого важливого щодо вітчизняного телебачення вирішили раніше на зборах РНБО. Подробиці — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини