Головна Новини Політика внутрішня політика Арестович хоче у президенти: чому з'явилася така заява – про що вона говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Арестович хоче у президенти: чому з'явилася така заява – про що вона говорить

Арестович у майбутньому може бути якимось технічним кандидатом

11 серпня 2022, 11:47 comments4055
Поділіться публікацією:








Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович заявив, що має намір балотуватися на майбутніх президентських виборах за однієї умови – якщо Володимир Зеленський не висуватиме свою кандидатуру. Про що свідчить така заява? Які варіанти розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Арестович хоче у президенти: чому з'явилася така заява – про що вона говорить

Олексій Арестович. Фото - сайт Офісу президента України

Досить часто багато партій роблять "дублікати"

Віктор Таран зазначає, що для нього, як для політтехнолога, нічого дивно в заяві Арестовича немає.

"Я скоріше здивований, що вона не прозвучала раніше, – зазначає експерт. – Важливо розуміти, яким чином люди віддають перевагу. Коли ми голосуємо за того чи іншого кандидата, завжди є або яскраві прихильники (електоральне ядро – ті, хто за вас голосуватиме за будь-яких обставин, навіть якщо ви, умовно кажучи, їстимете немовлят), або просто прихильники. Останні можуть вас у певний період підтримати. А через якийсь час розчаруватися і відійти. Але вони залишаться на вашому електоральному полі. Тобто не голосуватимуть за ваших принципових супротивників. Просто шукатимуть когось, схожого на вас, зі схожою ідеологією".

Розуміючи таку логіку, продовжує Віктор Таран, часто багато партій (особливо під час парламентських виборів) роблять "дублікати". Мета всього цього – зібрати голоси, щоб збити електорат під одного лідера. А потім він, як правило, у другому турі чи раніше "зливає" голоси під того чи іншого кандидата. Або закликає своїх прихильників підтримати цього кандидата перед першим чи другим туром.

"Як Тігіпко, який зібрав 2010-го певну кількість голосів, а потім віддав їх Януковичу. Аналогічно діяв Симоненко. Так само чинили і демократи, коли, наприклад, Мороз балотувався, а потім віддав голоси Ющенку, – нагадує експерт. – У цій системі працюватиме й Арестович. Електоральне поле в нього із Зеленським перетинається. І якщо є виборці, які розчарувалися політикою Зеленського, але ніколи в житті не проголосують за Порошенка, Тимошенко, то Арестович може їх "підібрати". Навколо себе сконцентрувати. Але напередодні виборів він або віддасть їх Зеленському (перед першим туром чи другим – все залежить від електоральної картинки на момент голосування або після). Головне – це електорат підібрати, щоб він не підійшов до Разумкова чи інших кандидатів, які відійшли від Зеленського, але працюють у подібній ніші".

Арестович — це персона, яка отримала великий кредит довіри, що стала своєрідною "зіркою" на фоні війни

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова звертає увагу, що Арестович про намір балотуватися (та ще й за певних умов) сказав не в певній публічній заяві, а в контексті інтерв'ю.

"Чому це взагалі пролунало? Ми розуміємо, що є закрита соціологія, яка відображає певні тенденції. І будуть явно шукати людей з рейтингом, ті самі умовні нові особи, особливо на хвилі відтоку довіри до старих політиків – старої формації. Арестович – це особа, яка отримала великий кредит довіри, що стала своєрідною "зіркою" на фоні війни. За рахунок своєї медійності, певної нішевості. Але тут питання – як довго вистачить такого рейтингу. Я дивилася б на якусь динаміку вимірів, за Арестовичем у тому числі", – зазначає аналітик.

Коментуючи ймовірність балотування Арестовича в президенти, Олександра Решмеділова наголошує, що поки що є в політиці Зеленський, саме він і матиме найбільший рейтинг. Причому, як усередині України, так і за її межами.

"Можна говорити, що Зеленський і Арестович – не порівнювані постаті на цьому етапі, – продовжує експерт. – Враховуючи, що чинний глава держави не має особливих конкурентів, моделювати варіації президентського забігу рано. Особливо варіанти другого туру. Поки що Зеленський однозначно перемагає будь-кого у першому турі. Ну, а Арестович у майбутньому може бути якимось технічним кандидатом. В даний момент та ніша, яку він займає, є для нього оптимальною. Якщо в нього будуть деякі пересування кар'єрними сходами, більше відповідальності — він може з'явитися зовсім в іншому світлі. Зараз у нього медійна роль при мінімальній відповідальності. А перш ніж говорити про політичну кар'єру, слід було б проявити себе на деяких виконавчих посадах. Тому що медійні популярності мають властивість швидко закінчуватись".

Арестович з одного боку, заграє зі своїми шанувальниками, з іншого – з особою, яка має дуже високий статус та рейтинг

Політичний психолог, експерт із питань невербальної комунікації Валентин Кім не сумнівається, що заява про те, що Арестович готовий (за певних умов) йти на президентські вибори – це його загравання з шанувальниками. Значною мірою – із шанувальницями.

"Ареcтович – особистість досить демонстративна. Можна сказати – є певні нарцисичні стереотипи у його поведінці. Що він – нарцис. Ми бачимо прагнення самолюбування. І в цьому випадку заява, що він готовий піти на вибори, якщо Зеленський не виставлятиме свою кандидатуру, це гра одночасно на кількох шахових дошках", – вважає експерт.

На одній, пояснює Валентин Кім, Арестович грає зі своїми шанувальниками, демонструючи їм свою амбітність. Готовність висуватися більш високу, статусну позицію.

"А для демонстрантів, для нарцисів статус – це дуже важливо, – наголошує політпсихолог. – З іншого боку, він грає на шахівниці лояльності по відношенню до влади, з якою зараз дуже щільно взаємодіє. Таким чином він показує, що визнає верховенство одного лідера – Зеленського. Його статус. І в жодному разі не збирається з ним конкурувати".

Тобто, резюмує Валентин Кім, Арестович з одного боку, заграє зі своїми шанувальниками, з іншого – з особою, яка має дуже високий статус та рейтинг.

"І в цьому плані, на жаль, значна частина українського суспільства вкотре ризикує потрапити в залежність від нарцисів, які схильні до популістських ходів", — констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Москві можуть перенести "референдуми" про анексію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини