Головна Новини Політика внутрішня політика Альтернативні Дія City проекти не передбачають стимулів для розвитку IT, - Олександр Борняков
commentss НОВИНИ Всі новини

Альтернативні Дія City проекти не передбачають стимулів для розвитку IT, - Олександр Борняков

Альтернативні законопроекти по Дія City мають ряд недоліків, вважає заступник міністра цифровий трансформації Олександр Борняков

27 листопада 2020, 09:45
Поділіться публікацією:

Проведений в Міністерстві цифрової трансформації аналіз альтернативних законопроектів про створення Дія City показав, що незважаючи на інтеграцію загальних положень основного законопроекту 4303, в документи не були включені необхідні інструменти для розвитку високотехнологічних галузей і цифрової економіки. Про це повідомив заступник міністра цифрової трансформації і керівник проекту Дія City Олександр Борняков.

Альтернативні Дія City проекти не передбачають стимулів для розвитку IT, - Олександр Борняков

додаток Дія City

"В альтернативних законопроектах відсутні основні новели, спрямовані на поліпшення правового поля країни відповідно до міжнародних практик. Охорона авторських прав, стимулювання розвитку венчурної діяльності, окремі інструменти англійського права, створення стартапів, консолідація зусиль IT-галузі з розвитку STEM-освіти в країні — ці аспекти відсутні в альтернативні пропозиції ", — зазначив Борняков.

Також законопроекти 4303-1 і 4303-2 несуть високі корупційні та шахрайські ризики. Це стосується пропозицій про концентрацію повноважень регулятора і верифікатори компаній резидентів Дія City в особі Державної податкової служби.

Можливості для шахрайства з боку недобросовісних компаній створює відсутність в законопроекті 4303-1 певного порядку контролю вимог закону по відношенню до резидентів і умов втрати статусу резидента. У свою чергу законопроект 4303-2 створить необхідність позбавлення статусу резидента в адміністративному порядку, що суттєво затягне і ускладнить процес.

Раніше у Верховній Раді були зареєстровані урядові законопроекти №4303 "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" та №4305 "Про внесення змін до кримінального законодавства по особливого порядку проведення службового розслідування кримінального злочину з метою забезпечення належних умов для розвитку цифрової економіки". Законопроекти передбачають ряд податкових і правових новацій для запуску спеціального правового режиму Дія City, а також виключають можливість силового тиску на IT-сектор.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини