Головна Новини Політика деокупація Звільнення Криму: експерт назвав, коли буде краща нагода
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнення Криму: експерт назвав, коли буде краща нагода

Нещодавно обіцяні західні танки та інша зброя дають змогу уявити українську кампанію з повернення Криму, вважають експерти.

7 лютого 2023, 17:03
Поділіться публікацією:

Незаконно анексований Путіним у 2014 році, півострів став плацдармом для вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Тепер окупація Криму дає змогу російським військовим загрожувати українським позиціям з півдня та слугує Чорноморському флоту Росії передовою базою для здійснення атак на великій відстані. Про це у статті для Foreign Affairs написав Олександр Віндман.

Звільнення Криму: експерт назвав, коли буде краща нагода

Фото: pixabay.com


До літа, продовжує він, Україна, ймовірно, почне атакувати більшу частину російської військової інфраструктури в Криму, готуючись до ширшої кампанії зі звільнення півострова. 


“Західним державам не потрібно ризикувати небезпечною та тривалою війною. Вони можуть допомогти довести конфлікт до набагато швидшого завершення, доставляючи зброю, обладнання та матеріально-технічну підтримку, які потрібні Україні, щоб вигнати російські війська з усіх окупованих територій на північ від Криму та створити реальну загрозу контролю Москви на півострові”, — зазначає автор.


Зараз Україна перемагає лише за підтримки Заходу. Танки та інша техніка, нещодавно обіцяна Сполученими Штатами, Німеччиною та іншими європейськими державами, безсумнівно, дасть Україні ще більшу перевагу. Але щоб переконати Путіна, що йому краще піти з Криму, західним країнам потрібно буде зробити набагато більше. Їм потрібно буде скасувати штучні обмеження, які вони наклали на військову допомогу Києву, і постачати зброю великої дальності, яка дозволила б Україні грати як у нападі, так і в обороні, переконаний Віндман. 


Коли настане найкраща нагода


Вибити противника з Криму можна тільки військовим шляхом, переконаний воєнний експерт Сергій Грабський. 


“Для цього нам потрібні відповідні сили й засоби наступальної дії. Тобто те, що нам почали передавати. Це важка броньована техніка, артилерія, авіація буде потрібна, а також посилення нашого протикорабельного угрупування. Треба розуміти, що в найближчій перспективі створити флот, який може змагатися з російським флотом у найближчій перспективі просто не спроможні фізично”, — каже він "Коментарям".


Ми маємо вибивати противника нестандартними методами, переконаний Грабський. 


“Позбавити противника можливості оперувати з баз флоту на території Криму, взяти під контроль всі його логістичні центри, звісно, Кримський міст. Знищити його складно, а обмежити його пропускну здатність це цілком реальність. І готувати як мінімум два ешелони”, — додав він.


Після визволення Мелітополя можна буде говорити про часові показники наступу на Крим, наголосив Грабський. 


Загалом успішність визволення Криму залежить від кількох факторів.

“Оснащеність ЗСУ має бути достатньою для проведення наступальної операції в Криму. По-друге, укомплектованість і навченість для проведення такої операції, а вона дуже важка. За великим рахунком, останнє залежатиме від чіткості планування і правильності проведення таких складових, як оперативне маскування і проведення самої операції”, — каже "Коментарям" воєнний експерт Ігор Козій. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини