Головна Новини Політика Децентралізація Енергетична реформа: Чого чекати українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетична реформа: Чого чекати українцям

Атаки Росії на енергетичну інфраструктуру показали, що Україні потрібна фундаментальна реформа — децентралізована енергосистема

4 січня 2023, 23:23
Поділіться публікацією:

Росія цілеспрямовано завдає ударів по українській критичній інфраструктурі, щоб залишити українців без тепла і світла. Аби убезпечити себе від потенційних викликів, країні потрібна децентралізована енергосистема. Так вважає український уряд. Це дасть змогу протидіяти воєнним, політичним, економічним або кліматичним загрозам і викликам, пишуть "Коментарі" з посиланням на FREEДОМ.

Енергетична реформа: Чого чекати українцям

Уже в 2023 році пріоритетом для України стане реформа енергосистеми

На відновлення енергосистеми України можуть піти роки, кажуть в українському уряді. Тому одним із пріоритетів для України у 2023 році має стати реформа енергосистеми.

“Безумовно, зараз ключовим і першим пунктом у будь-якій реконструкції нашої енергосистеми буде питання мілітарних ризиків для системи. Україна проходить через те, через що жодна країна світу ніколи не проходила. Нам немає кого запитати, як побудувати енергосистему, що нам зробити, як її захистити. Але напрацювання вже є, і вони вже реалізуються”, — розповідає міністр енергетики України Герман Галущенко.

Після нашої перемоги, каже високопосадовець, ми побудуємо енергосистему, яка окрім сучасних технологій матиме дуже потужний захист саме від військових загроз.

Адже за актуальними офіційними даними, пошкоджено близько 40% енергетичної інфраструктури України. Країна потерпає з нестачею електроенергії. Постійні обстріли російською армією показали, що Україні потрібна децентралізована енергосистема. Зараз вона — централізована, дісталася у спадок від Радянського Союзу і поставила Україну в залежне становище.

“Тоді передбачалося, що рух електричної енергії може бути тільки зі сходу на захід, і цей план не передбачав ізольованої роботи енергосистеми України від роботи енергосистеми Росії та Білорусі”, — пояснив експерт з питань енергетики Максим Білявський.

Зараз усі основні базові електростанції в Україні зосереджені в трьох або чотирьох регіонах країни. Це в умовах війни, крім додаткових витрат на ремонти, робить їх легкою мішенню. У разі пошкодження без електроенергії залишається значна частина населення і фактично одразу в кількох областях.

Децентралізація ж передбачає розосередження джерел генерації та будівництво мініелектростанцій, що зробить енергосистему України менш вразливою. Також використовуватимуть індивідуальний підхід до кожного регіону і розширять коло використовуваних джерел енергії. Не покладаючись лише на одну альтернативу, а міксуючи їх для кращого результату.

“Процес децентралізації — це процес інсталяції нових об’єктів генерації. Не можуть встановлювати тільки вітрові або тільки сонячні електростанції. Бо тоді функцію балансування електромережі неможливо буде виконати в повному обсязі. Для цього ще на підготовчому етапі для того чи іншого регіону підбиратиметься найбільш вдале компонування мобільних модульних генерацій. Вони складатимуться з газових генерацій із сонячною та вітровою електростанцією”, — деталізував Білявський.

Україна активніше використовуватиме потенціал відновлюваної енергії — сонячної, вітрової, водневих технологій. Для деяких регіонів країни саме альтернативна енергетика може стати порятунком. Але головним компонентом децентралізованої енергосистеми України має стати система накопичення електричної енергії. Свого роду “принцип батарейки”, щоб мати змогу балансувати і своєчасно реагувати на потреби в електроенергії того чи іншого регіону.

Як писали "Коментарі", енергосистема нашої країни ще у лютому 2022 року була готовою для роботи в умовах ізольованого режиму. А роботу вітчизняної енергосистеми  у так званому тестовому режимі планували перевірити в період з 24 по 26 лютого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини