Головна Новини Політика кабмін "Зелена" енергетика в Україні: збагачення олігархів чи правильний вектор розвитку
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив "Зелена" енергетика в Україні: збагачення олігархів чи правильний вектор розвитку

Верховна Рада Україна прийняла новий закон, який порушує колишні домовленості з ЄС

22 липня 2020, 16:32 comments1381
Поділіться публікацією:

Верховна Рада на позачерговій сесії ухвалила в цілому урядовий законопроект №3658 "про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії". Він передбачає зниження "зеленого" тарифу на електроенергію. "Коментарі" дізналися у експертів, як це вплине на енергетичну систему України та на інвестиційний імідж нашої країни.

"Зелена" енергетика в Україні: збагачення олігархів чи правильний вектор розвитку

"Все це негативно позначиться на інвестиційній привабливості енергосектору України"

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього (УИБ) Андріан Прокіп зазначає: "Саме по собі зниження "зеленого" тарифу (для виробників сонячної енергії – на 15%, вітрової – на 7,5%) – позитивно. Адже знижується навантаження на платників цієї субсидії".

Але проблема в тому, підкреслює Андріан Прокіп, що не всі гравці ринку згодні з меморандумом, який покладено в основу закону. Мовляв, його підписав лише частина гравців ринку.

"І хто не згоден, можуть піти в суди, заперечуючи моменти, які діяли, коли вони почали інвестувати в об'єкти зеленої енергетики, – пояснює експерт УИБ. – І в суді вони мають всі шанси відстояти свою позицію. Але це буде в індивідуальному порядку. Загалом, вийшов компроміс, але не для всіх".

Андріан Прокіп вважає, що держава сама допустило цю проблему.

"Треба було зреагувати ще кілька років тому, – говорить він. – Згідно із затвердженим у 2014 році планом розвитку дії відновлюваної енергії до 2020 року у нас повинно було бути 2300 мегават сонячної енергії, 2280 мегават – вітрової. За фактом ж, за станом на кінець червня було понад 4 500 мегават сонячної і лише трохи більше 1 000 мегават – вітровий. Тобто, все пішло не за планом. При цьому сонячна енергетика стоїть вище, а будувати відповідні станції – простіше. Але сонячна генерація більше не прогнозована, на відміну від вітру. При цьому вітрова – могутніше".

Ще в 2017-му було ясно, що будуть труднощі з балансування системи і з оплатою зеленого тарифу. Але вчасно нічого не було зроблено, тепер довелося шукати консенсус, зазначає експерт УИБ.

"Тепер багато що залежатиме від того, скільки належить судів, наскільки це буде супроводжуватися резонансом. Все це негативно позначиться на інвестиційній привабливості українського енергосектору", – резюмує Андріан Прокіп.

"Фактично голова енергетичного комітету у Раді Андрій Герус пролобіював рішення, що заводи Пінчука 10 років не будуть платити надбавку за "зелений тариф"

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає позитивом те, що відповідний закон був прийнятий.

"Інакше до кінця року боргу ДП "Гарантований покупець" перед "зеленими" було б 30 мільярдів гривень, – пояснює експерт. – Компроміс вирішує проблему дефіциту коштів в Україні – "зелені тарифи" знизилися".

Юрій Корольчук вважає, що можливі судові позови "зелених" не будуть мати успіху. На його думку, є глобальний компроміс.

Щоправда, зазначає експерт, є й ложка дьогтю в законі – це зелена металургія українського мільярдера Віктора Пінчука (його головне підприємство "Дніпросталь", яке виробляє сталеву заготовку для його трубних заводів, працює виключно на електроенергії – ред.).

"Фактично голова енергетичного комітету в Раді Андрій Герус пролобіював рішення, що заводи Пінчука 10 років не платитимуть надбавку за "зелений тариф", яка включена в тариф системного оператора Укренерго, – пояснює Юрій Корольчук. – За цей час заводи не заплатять орієнтовно 150 мільйонів доларів. При цьому вони не в складній ситуації, а генерують прибуток".

"Це класичний приклад домовленості олігархів"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль називає ухвалення даного закону класичним прикладом "домовленостей олігархів".

"Всі великі гравці на ринку, схоже, " вдарили по рук". Чому це погано для України? По-перше, це черговий сигнал для інвесторів, що в Україні інвестиції, навіть у прораховані проекти, штука не надійна, – пояснює аналітик. – Здавалося б, є цифри "зеленого тарифу", є сума необхідних вкладень. Бери і вважай термін окупності і рентабельність. Але не все так просто. Це ж Україна. Тут можливі будь-які "лобістські чудеса". По-друге, закон сповільнить розвиток альтернативної енергетики. А це вже помилка стратегічна".

Володимир Коваль зазначає, що на дуже незначний період часу в Україні існував чи не найвищий в Європі "зелений тариф". Це давало можливість розглядати альтернативну енергетику як можливу галузь економічного прориву.

"Однак, на догоду великим гравцям на ринку, тепер ми будемо швидше повзти, ніж рухатися "сем намуловими кроками", – прогнозує аналітик. – Не варто забувати і про екологічну складову. Де, як не в Україні, країні, яка пережила найстрашнішу техногенну катастрофу в історії (Чорнобиль), повинна розвиватися альтернативна енергетика? Про цьому питанні, при обговоренні законопроекту, мало хто згадував".

Все це, на думку експерта, свідчить, що у діючої влади відсутня у свідомості таке поняття як "державна стратегія".

"Сиюминутное б'є майбутнє. З такими підходами, не те що Європу не наздогнати, а як би не залишитися на "останніх задвірках розвитку, – говорить Володимир Коваль. – Добре хоч, що вистачило розуму мінімально торкнутися бізнес, так званої "малої генерації". Для них зниження тарифу в два рази менше... Ну і на останок. Стоячи аплодую олігархам, які вирішують свої питання за будь-якої влади. Витрати на політичну складову бізнесу приносять непогані дивіденди. Ну, а середній бізнес і громадяни України? Та чхати вони на це хотіли! У цьому їх життєвий принцип і кредо. А нам усім залишається лише спостерігати", — зазначив Коваль.

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів оцінку дій спецназу під час теракту в Луцьку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини