Головна Новини Політика кабмін Яка ймовірність заміни Резнікова на Умерова - чи дасть це результат
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка ймовірність заміни Резнікова на Умерова - чи дасть це результат

Кадрові перестановки можуть стати посиленням Міноборони

31 серпня 2023, 13:37
Поділіться публікацією:

Міністра оборони України Олексія Резнікова відправлять у відставку найближчим часом. Він може обійняти посаду посла України у Великій Британії, а новим міністром оборони нашої країни може стати нинішній голова Фонду державного майна (ФДМ) Рустем Умеров. Такі дані повідомив 31 серпня нардеп Ярослав Железняк. Яка ймовірність такого рокування? Чому це погано/добре для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яка ймовірність заміни Резнікова на Умерова - чи дасть це результат

Олексій Резніков. Фото: з відкритих джерел

На підтримку Умерова як майбутнього голови Міноборони висловилися представники різних громадських організацій, структур, які займаються антикорупційною діяльністю

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такою думкою:

"Про гіпотетичне призначення Умерова на місце Резнікова досить серйозно говорять певний час на різних рівнях, посилаючись на різні джерела. Тож можна припустити, що така ймовірність розглядається досить серйозно. І хоча Умеров раніше не обіймав посад, пов'язаних з обороною, багато хто зазначає, що він став би однією з найкращих кандидатур на посаду відповідного міністра. Причому, що характерно, на підтримку Умерова як майбутнього голови Міноборони висловилися представники різних громадських організацій, структур, які займаються антикорупційною діяльністю".

Умеров, продовжує експерт, має гарну репутацію як в Україні, так і за її межами. На посаді голови ФДМ він вів досить прозору політику, там уперше за довгий час не було корупційних скандалів. Та й сам Умеров до них ніколи не був причетний, наголошує Петро Олещук.

"Напевно, зараз саме така людина має стояти на чолі Міноборони, яке останнім часом роздирають корупційні скандали. Нагадаю, що Умеров був учасником української переговорної групи із лютого 2022-го. Зокрема, брав активну участь у переговорах щодо звільнення українських військовополонених. У тому числі тих, хто був на "Азовсталі". Слід також зазначити, що він, згідно з даними ЗМІ, веде окремий трек із постачання важкого озброєння Україні тими державами, про співпрацю з якими в даному ракурсі не особливо говориться", – розповідає політолог.

На його думку, це все – плюс гіпотетичному новому міністру оборони України. Як і те, що має добрі стосунки з лідерами Туреччини, низкою інших держав, у тому числі Арабського світу.

Потенційно це може бути посилення Міноборони, позитивний момент для України в нинішніх умовах, констатує Петро Олещук.

Неможливо, коли всю країну корумповано, якийсь новий глава того чи іншого міністерства раптом піде проти системи – і переможе

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький наголошує, що проблеми Мінборони – системні. А тому будь-яка людина, яка керує міністерством, може бути більш-менш ефективною, але вона не зможе поламати систему.

"Наразі системну корупцію в Україні абсолютно не подолано. Вона діє. Більше того, є зараз кровоносною системою нашої економіки, – пояснює експерт. – Має значення й те, чи буде новий міністр досвідченим управлінцем, який знає, як діє ця система. Він тоді не потраплятиме буквально на рівному місці у скандальні ситуації. Як потрапляв Резніков, що не мав відповідного досвіду. Якщо поставити людину позасистемну, з піарівської точки зору все спочатку буде добре. Розкриє якісь схеми, будуть гучні справи, можливо посадки. Але потім (і я тут песиміст) система своє візьме. У нас все побудовано на схемах та відкатах. Інакше просто нічого не працюватиме. На будь-якому рівні".

Щоб це зламати, потрібні десятиліття, вважає Олексій Голобуцький. На його думку, якби нашу систему почали перебудовувати незадовго до широкомасштабної війни чи невдовзі після її початку – ми, швидше за все, не встояли б.

"Просто тому, що державна машина перестала б працювати, – пояснює експерт. – Вона може функціонувати в міру своїх компетенцій, які стали сталими за багато років. Зрозуміло, що це не влаштовує американців та європейців. І не має, за ідеєю, влаштовувати самих українців. Але, наголошую, на злам такої системи, на її перебудову – потрібні десятиліття. І неможливо, що, коли вся країна корумпована, якийсь новий глава того чи іншого міністерства (припустимо, Міноборони) раптом піде проти системи – і переможе. Не кажучи вже про те, що у нас зараз фактично все вирішують лише дві людини – президент та "віце-президент" (глава Офісу президента). Повністю підконтрольний парламент звільнить і призначить будь-кого – за вказівкою з ОП. Занадто багато зараз можливостей маніпулювати голосами. Хтось перебуває на гачку кримінальних справ, хтось боїться втратити свої схеми-потоки".

Те, що говорять про ймовірне призначення Резнікова послом до Великобританії, схоже на спробу сховати його від НАБУ за кордоном

Політичний аналітик Павло Нусс не сумнівається, що Резнікова відправлять у відставку найближчим часом. І зазначає, що прогнозував це ще минулого тижня.

"Посаду голови Міноборони може зайняти голова Фонду держмайна Рустем Умеров. Цю інформацію підтверджують і джерела, – каже експерт. – Втім, відставка Резнікова та призначення Умерова принципово нічого не змінять, якщо в Міноборони й надалі закупівлями керуватиме людина голови ОП – заступник міністра оборони Денис Шарапов, який очолює ДП "Агентство оборонних закупівель". На початку червня поточного року Кабмін надав цьому ДП можливість розпоряджатися всіма коштами Міноборони, передбаченими для закупівлі зброї та військової техніки".

На думку Павла Нусса, стосовно Резнікова мало бути проведене антикорупційне розслідування щодо багатьох кейсів, навіть якщо він виконував роль ширми для інших корупціонерів.

"Ну, а те, що говорять про ймовірне призначення Резнікова послом у Велику Британію, схоже на спробу сховати його від НАБУ за кордоном", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ідея Зеленського прирівняти корупцію до держзради: чим відповіли в Європарламенті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини