Головна Новини Політика кабмін Відставки в Кабміні: які міністри можуть позбутися своїх посад
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставки в Кабміні: які міністри можуть позбутися своїх посад

Експерти розповіли, наскільки велика ймовірність, що весь склад Кабміну відправлять у відставку

26 листопада 2020, 19:37
Поділіться публікацією:

Ряд джерел повідомляє, що в Офісі президента України розглядають звільнення керівників Міністерства економіки Ігоря Петрашко, Міністерства фінансів Сергія Марченка та Міністерства інфраструктури Владислава Криклій. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки велика ймовірність цих відставок і чи зможе це поліпшити ситуацію в нашій країні.

Відставки в Кабміні: які міністри можуть позбутися своїх посад

Одиничними відставками в Кабміні справа не обійдеться

Навіть якщо уявити, що озвучені або інші відставки відбудуться в частині Кабміну, вони не вирішать проблем. У цьому впевнена політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно.

"Такі кадрові перестановки можуть бути спрямовані на те, щоб влада зняла з себе негатив з боку суспільства. Просто зваливши провину на частину міністрів. Мовляв, це вони винні, зараз ми їх поміняємо, — пояснює аналітик. — Ще одна мета — задовольнити інтереси окремих активізувалися груп. У тому числі всередині влади ".

Олеся Яхно вважає, що переформатування уряду не уникнути. Проблеми, з її слова, є не тільки в економічному блоці, хоча там вони явні.

"Ми чуємо від уряду бравадние прогнози про зростання економіки в наступному році. Але незрозуміло, на чому вони базуються. Ми маємо в цьому році гігантський (300 млрд грн) дефіцит бюджету. У проекті бюджету на майбутній рік також закладено величезний дефіцит. І все це з урахуванням кредиту МВФ, з отриманням якого є проблеми ", — підкреслює політолог.

Проблеми, за словами Олесі Яхно, і з Міністерством охорони здоров'я. Він зазначає, що завалена попередня робота з підготовки до другої хвилі пандемії, невикористані належним чином кошти з ковід-фонду.

"Окремі відставки, звичайно, будуть. Але кардинально ситуацію вони не поміняють, — вважає аналітик. — Швидше за все, в найближчому майбутньому слід очікувати повномасштабної відставки Кабміну в цілому ".

Повної відставки уряду чекати не варто

"Намічається перетряска Кабміну хвилює розуми і серця" власників країни "не гірше будь-яких американських гірок, — зазначає політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров. — Чутки про кадрові рокіровки в міністерствах економіки, фінансів і інфраструктурному відомстві, безсумнівно, мають під собою підстави. Це і перерозподіл впливу на території, і загальна ефективність щодо регулювання процесів у економіці та соціальній сфері, і безліч інших, кулуарних, чинників ".

Іноді, підкреслює експерт, питання звучить навіть як "вціліє Кабмін в цілому". І, на думку Андрія Бодрова, в цілому уряд вціліє.

"Але корекція в особовому складі бути не слабка, — упевнений політконсультант. — Чи будуть ефективні такі заміни, покаже час. Але досвід підказує, що процес ротації в міністерствах буде йти на колишніх принципах і за участю колишніх стейкхолдерів. А це означає, що перед новими міністрами стоятимуть ті ж завдання, поставлені за лаштунками публічних політичних дебатів. А значить — і ефекти від таких замін будуть колишніми ".

Раніше "Коментарі" писали про те, хто і коли може прийти на зміну чинному прем'єру Денису Шмигаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини