Головна Новини Політика кабмін Українські педагоги виступили за призначення міністра освіти
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські педагоги виступили за призначення міністра освіти

В освітній асоціації вважають, що депутати повинні проголосувати за кандидатуру Сергія Шкарлета на пост міністра освіти

15 грудня 2020, 12:32
Поділіться публікацією:

Всеукраїнська асоціація працівників професійно-технічного навчання стурбована відсутністю як такого міністра освіти. Фахівці відзначають, що для педагогів дуже важливо, щоб профільний міністр мав відповідні повноваження і міг повноцінно виконувати свої обов'язки. Про це напередодні голосування за призначення міністром освіти Сергія Шкарлета (його кандидатуру на розгляд ВРУ повинен винести Кабмін у вівторок) заявила президент організації Катерина Мірошниченко.

Українські педагоги виступили за призначення міністра освіти

Кандидат на посаду міністра освіти Сергій Шкарлет

"На мою думку, це загальна логіка речей, не може бути майже півроку не призначено міністра такій відповідальній галузі і це дуже важливо для галузі саме профосвіти, тому що ми на сьогоднішній день єдині не маємо нового модернізованого закону про професійну освіту, що ставить нас в дуже незручне становище. Для нас дуже важливо, щоб зрештою були визначені повноваження саме міністра, була призначена людина на посаду міністра і вже разом з цією особою, яке буде призначено, ми б дуже активно сприяли прийняттю, перш за все, закону про професійну освіту", — заявляє Мірошниченко.

Відзначається, що на сьогодні існують два законопроекти, які потребують суттєвого доопрацювання.

Керівник асоціації додає, що необхідність в законі про професійну освіту актуалізована процесами децентралізації.

"Було передано занадто багато повноважень на регіональний рівень, але не прописані фактори і запобіжні заходи, які не приводили до досить парадоксальних ситуацій, коли не розміщуються регіональні замовлення відповідно до потреб ринку праці, наявними в регіоні, не забезпечується фінансування", — уточнила вона .

Крім того, зазначає експерт, надзвичайно неприйнятна ситуація полягає ще і в тому, що заробітна плата викладачів, які здійснюють загальну середню освіту, виплачується в повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету, а майстри виробничого навчання та викладачі спеціальних дисциплін, які як раз і формують професійні кваліфікації, отримують заробітну плату на 30-50% менше, через те, що на рівні регіонального бюджету їм тільки виплачують посадові оклади, а все надбавки там до 5%.

"Це призводить до парадоксальної ситуації, коли в одному і тому ж навчальному закладі двоє людей, які роблять абсолютно однакову педагогічну діяльність з однаковим навантаженням годин отримують кардинально різну заробітну плату", — уточнила Мірошниченко.

Як відомо, на посаду міністра МОН пропонують чинного в.о. міністра Сергія Шкарлета. На підтримку його кандидатури недавно виступили педагоги-аграрії.

У листі представників Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України "УКРАГРООСВІТА" на ім'я президента Зеленського, вони вказують на позитивні кроки Міністерства освіти і науки в напрямку підвищення якості освіти, що відповідає вимогам освітнього співтовариства і суспільства в цілому.

"Асоціація підтримує кандидатуру Шкарлета С.М. на посаду міністра освіти і науки України", — йдеться в документі за підсумками засідання Асоціації, де брали участь 128 навчальних закладів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини