Головна Новини Політика кабмін Україні дозволили призупинити виплати за зовнішнім боргом
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні дозволили призупинити виплати за зовнішнім боргом

Відповідний Меморандум із G7 підписано 14 вересня. Він покриває близько 3 млрд дол боргу України

15 вересня 2022, 10:00
Поділіться публікацією:

Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Меморандум про взаєморозуміння про призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом із групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

Україні дозволили призупинити виплати за зовнішнім боргом

Зовнішній борг


Документ підписали представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки. Таким чином, в українському уряді сподіваються пом'якшити економічні наслідки агресивної війни росії проти нашої країни.


Згідно з офіційним пресрелізом, угода була укладена як продовження оголошеного 20 липня групою офіційних кредиторів України наміру призупинити виплати основної суми та відсотків за двосторонніми боргами з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року з можливістю продовження призупинення на додатковий рік. Повідомляється, що країни-кредитори погодилися на призупинення виплат за боргом України, щоб дозволити Києву заощадити валютну ліквідність та збільшити соціальні витрати, витрати на охорону здоров'я чи підтримку постраждалої від війни економіки. Загальна сума боргу, що покривається цим Меморандумом, становить приблизно 3,1 мільярда доларів.


Як ми писали раніше, Кабмін затвердив проєкт держбюджету на наступний рік. Виконавчий директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський зазначив в інтерв'ю виданню "Коментарі", що місячний дефіцит бюджету прогнозується менше (2,5 млрд дол.), ніж у середньому цього року. Тому такий кошторис вимагатиме збереження великих обсягів міжнародної підтримки. Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ звертає увагу на те, що на сектор оборони у держбюджеті-2023 закладається понад 1 трлн грн. Це фактично 50% видаткової частини бюджету. На соціальні статті планується виділити близько 800 млрд грн, тобто приблизно 35% від видаткової частини. А 15% – все інше. Таким чином, індексацію пенсій буде здійснено частково. Дотації на Пенсійний фонд, за його словами, збільшено на 30 млрд грн, чого явно недостатньо для компенсації 30-відсоткової інфляції. Тому індексуватимуть пенсії швидше за все найбільш незахищеним громадянам – у кого вони на рівні середньої та нижчої, вважає Кущ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини