Головна Новини Політика кабмін У Шмигаля повідомили, що звільнили Тарасюка з НКРЕКП у 2022 році, а чому повернули знову - не пояснили
commentss НОВИНИ Всі новини

У Шмигаля повідомили, що звільнили Тарасюка з НКРЕКП у 2022 році, а чому повернули знову - не пояснили

Лист КМУ може свідчити, що звільнили Тарасюка з НКРЕКП у 2022 році за "маніпуляції з цінами"

22 квітня 2024, 12:05
Поділіться публікацією:

У 2022 році чинний голова НКРЕКП Валерій Тарасюк теж очолював Нацкомісію, однак був звільнений відповідно до власної заяви. Перед цим за наслідками перевірки його діяльності з'явився протокол засідання Антикризового енергетичного штабу. Копію цього документу КМУ надав у відповідь на запит про доступ до публічної інформації.

У Шмигаля повідомили, що звільнили Тарасюка з НКРЕКП у 2022 році, а чому повернули знову - не пояснили

Валерій Тарасюк

З протоколу вбачається, що від НКРЕКП члени  Антикризового енергетичного штабу вимагали невідкладно вжити заходів з унеможливлення "маніпуляцій з ціноутворенням на всіх сегментах ринку електричної енергії" та "забезпечити збалансовану роботу ключових енергетичних підприємств".

Тобто, можна зробити висновок, на момент втручання в кризову ситуацію на ринку електроенергії з боку Антикризового енергетичного штабу такі заходи керівництвом НКРЕКП вжиті ще не були.

З огляду на це, пунктом 7-им протоколу засідання Штабу, Міненерго було зобов'язано ініціювати проведення засідання РНБО, де розглянути "ефективність та законність роботи НКРЕКП  та її керівництва (під головуванням Тарасюка, — ред) стосовно врегулювання цінових дисбалансів і створення умов для унеможливлення маніпуляцій".  

Вказане свідчить про можливість на той момент фактів таких маніпуляцій. І підтвердженням цього стало, зокрема, те, що Тарасюк не став чекати засідання РНБО та сам написав заяву на звільнення.

Таким чином на підставі листа КМУ можна дійти висновку, що підставою для звільнення Тарасюка з посади голови НКРЕКП два роки тому стали можливі маніпуляції з цінами та незаконні рішення. Водночас, чому Тарасюка вже в березні 2024 було знову перепризначено очільником Регулятора у Шмигаля не пояснили.

"Законом про НКРЕКП забороняється органам державної влади чинити вплив на процеси державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", — коротко інформували в Кабміні з цього приводу.

Нагадаємо, що ДБР розслідує  незаконний виїзд Валерія Тарасюка під час війни за кордон. Йдеться про факт його літньої відпустки в Греції у 2023 році, в яку посадовець виїжджав під виглядом службового відрядження.  Попри кримінальне провадження, прем'єр-міністр Шмигаль й досі не відсторонив Тарасюка на час слідства.

У Шмигаля повідомили, що звільнили Тарасюка з НКРЕКП у 2022 році, а чому повернули знову - не пояснили - фото 2

У Шмигаля повідомили, що звільнили Тарасюка з НКРЕКП у 2022 році, а чому повернули знову - не пояснили - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини