Головна Новини Політика кабмін Трансформація “Укроборонпрому”: Яка доля чекає державний концерн
commentss НОВИНИ Всі новини

Трансформація “Укроборонпрому”: Яка доля чекає державний концерн

Державний концерн планують трансформувати у невеликий корпоративний центр та п’ять галузевих науково-виробничих холдингів

5 квітня 2023, 17:27
Поділіться публікацією:

Про потенційну долю "Укроборонпрому" повідомив генеральний директор державного концерну Юрій Гусєв, пишуть "Коментарі".

Трансформація “Укроборонпрому”: Яка доля чекає державний концерн

“Укроборонпром” трансформують у галузеві холдинги

"Новосформована керуюча компанія належатиме державі, якій підпорядковуватимуться галузеві холдинги. Їм будуть належати пакети акцій виробничих підприємств у формі товариств з обмеженою відповідальністю. 63 державні та казенні підприємства-учасники концерну мають стати основою для п’яти галузевих науково-виробничих об’єднань. Це бронетехніка, авіаремонт, високоточне озброєння і боєприпаси, радарні системи і морські системи. Згодом напрям безпілотної авіації, який наразі активно розвивається, має стати шостим холдингом", — каже Гусєв.

Трансформацію концерну в оборонну компанію реалізовують в межах окремого закону, який президент Володимир Зеленський підписав у жовтні 2021 року, і в межах рішення уряду від 21 березня поточного року про створення АТ “Українська оборонна промисловість”.

Гусєв пояснює, що форму акціонерного товариства для “Української оборонної промисловості” обрали для того, щоб відповідати стандартам корпоративного управління та налагодити партнерство з міжнародними компаніями, із якими “Укроборонпром” почав активно співпрацювати ще до початку повномасштабної війни.

"Реформовані підприємства отримають можливість залучати інвестиції, які спрямують на власний розвиток, розробку та виробництво сучасних озброєнь і військової техніки. Також для галузевих холдингів стануть доступними трансфери новітніх технологій і створення спільних підприємств з провідними іноземними компаніями", — розповідає про плани Юрій Гусєв.

Згідно з законом“Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності”, в рамках державного концерну мали бути створені шість профільних об’єднань у напрямку бронетехніки, радарних систем, високоточного озброєння та боєприпасів, морських систем та авіаремонту. Також окремо створять об’єднання спецекспортерів.

Проте в інтерв’ю Юрій Гусєв заявив, що у новій корпоративній моделі спецекспортери не увійдуть до галузевих холдингів і будуть у прямому підпорядкуванні корпоративного центру.

Писали "Коментарі" раніше і про те, що прем'єр Денис Шмигаль запевняв, що це не просто зміна вивіски, а реформа, яка тривалий час готувалася ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. За його словами, Україна прагне побудувати один із найпотужніших оборонно-промислових комплексів у світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини