Головна Новини Політика кабмін Шмигаль анонсував нову економічну модель України: що найважливіше – до чого є питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль анонсував нову економічну модель України: що найважливіше – до чого є питання

В уряді сподіваються, що завдяки змінам в економічній моделі України, ВВП країни за 10 років становитиме трильйон доларів

1 липня 2023, 13:15
Поділіться публікацією:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розкрив 30 червня деякі елементи нової економічної моделі (філософії) України. Як ставитеся до висловлених ідей? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Шмигаль анонсував нову економічну модель України: що найважливіше – до чого є питання

Денис Шмигаль. Фото: з відкритих джерел

У нас має бути чітке розуміння, що на етапі відновлення ми залежатимемо від коштів партнерів

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зізнався, що є у викладених пропозиціях моменти, з якими він згоден – і не згоден.

"Так, у процесі післявоєнного відновлення України не можна, я вважаю, знижувати роль держави. На етапі відновлення інфраструктури (особливо критичної), вирішення проблем біженців, релокантів, держава має відігравати навіть більш істотну роль, ніж до повномасштабного російського вторгнення. І ставити завдання, як має намір уряд, знизити цю роль саме на відновлювальному етапі – невірно. Подібне зниження буде логічним вже після того, як відновимося, відбудуємося, запрацюють нові економічні правила", – аргументує експерт.

Щодо позиції по експортуванню більше переробленої продукції, а не сировини – це абсолютно здорово, вважає він. Адже вже готова продукція коштує у рази дорожче.

"Згідний я і з тим, – продовжує економіст, – що нам потрібні нові моделі розвитку освіти та науки, кожної громади, що важливі оцифрування (послуги для людей та бізнесу онлайн), зменшення держапарату тощо. Країна має після війни стати однозначно кращою у всіх сенсах, ніж була до".

За словами експерта, він не побачив у концепції цієї нової економічної моделі зовнішніх факторів.

"Миж тим, у нас має бути чітке розуміння, що на етапі відновлення ми залежатимемо від коштів партнерів – і окремих країн, і міжнародних інституцій. І нам доведеться прислухатися до їхніх вимог, інакше не отримаємо необхідних коштів на відновлення, – пояснює Олексій Плотніков. – Мова про реальну боротьбу з корупцією, про прозору дозвільну систему, про модель розвитку країни, яка була б зрозуміла нашим партнерам, насамперед донорам, які фінансуватимуть відновлення України".

У висловлених глави уряду не вистачає конкретики та ясності

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко міркує так:

"Потрібна конкретика, якої у висловлених ідеях немає. Хіба що крім наміру перейти від експорту сировини до експорту готової продукції. І те, треба було б уточнити, що саме мають на увазі й у якому обсязі. А то можна згадати Угоду про Зону вільної торгівлі з ЄС, де всі квоти щодо експорту готової продукції в агросфері, наприклад, настільки малі, що вибираються протягом січня, а решту року ми експортуємо сировину".

Юрій Гаврилечко наголошує, що важливо розуміти, про що саме мова. І почути відповіді на такі питання.

Які послуги надаватимуться онлайн? Чи потрібні ці послуги взагалі? До чого приведе їх надання онлайн – і скільки це коштуватиме? Наскільки безпечним та захищеним від стороннього несанкціонованого втручання буде цей процес? Як нова політика Міністерства освіти і науки буде пов'язана з розвитком нових виробничих та соціальних відносин у країні? Яку якість освіту ми отримаємо? І хто визначатиме критерії цієї самої якості?

"І доти, доки немає відповідей на ці та інші питання, неможливо сформувати ставлення до ініціатив, – упевнений експерт. – Бо без наповнення – це лише дивні та малозрозумілі декларації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що очікувати Україні від липня – головні побоювання та надії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іванович

1 липня 2023, 18:42

Це лише за умови, що пан Голобородько робитиме з руками казнокрадів те саме, що він анонсував у своєму серіалі, та без винятків - свій слуга, чи панамський патріот, чи володар світла і телекому...


Новини