Головна Новини Політика кабмін Рівняння із багатьма змінними: експерт спрогнозував, чи буде Україна з газом узимку
commentss НОВИНИ Всі новини

Рівняння із багатьма змінними: експерт спрогнозував, чи буде Україна з газом узимку

На думку енергетичного експерта Геннадія Рябцева, гроші з бюджету для підготовки до опалювального сезону краще направити не «Нафтогазу», а органам місцевого самоврядування

26 серпня 2022, 12:57
Поділіться публікацією:

Рівняння із багатьма змінними: експерт спрогнозував, чи буде Україна з газом узимку - фото 2

Пальне для ПГС у цьому році можна й не закупати, вважає експерт

Кабінет міністрів зобов'язав НАК "Нафтогаз України" накопичити у сховищах щонайменше 19 млрд кубометрів газу. Але країні швидше за все потрібно значно менше, зазначає директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. За його словами, досі не підготовлений прогнозований баланс, тому Кабмін не має розуміння того, скільки енергоресурсів є і скільки потрібно для проходження опалювального сезону.

"Чому Кабмін вирішив, що потрібно саме 19 млрд куб. м? Це обсяг, який був потрібен країні до руйнування інфраструктури (внаслідок військових дій – ред.), промислового спаду... Сьогоднішня ситуація не потребує таких обсягів. За підрахунками незалежних експертів, газ можна буде і не закуповувати", — каже експерт.

Однак, продовжує Рябцев, ці підрахунки справедливі, якщо інформація про наявні обсяги газу в підземних сховищах відповідає дійсності ( 12,3 млрд. кубометрів). Але з сьогодні немає достовірної інформації про реальні обсяги в ПГГ, тих, які дійсно можна відкачати, які не "спірні".

На думку Рябцева, гроші, які "Нафтогаз" просить Кабмін виділити з бюджету, краще було б направити органам місцевого самоврядування на закупівлю енергетичного вугілля, біогазових установок, сонячних панелей тощо.

"Може, на місцях їх краще опанують? Адже чомусь "Нафтогаз" закуповує газ не безпосередньо у виробників, а через дві компанії-прокладки", – обурюється експерт.

Сьогодні раціонально було б створити прогнозований баланс, визначити скільки енергетичних носіїв є, чого не вистачає, чим можна замінити, що докупити, а потім просити кошти з бюджету, резюмує Рябцев.

Раніше в інтерв'ю ЗМІ голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко розповів, що Кабмін зобов'язав НАК накопичити 19 млрд. кубометрів газу. Зважаючи на те, що заповненість ПГГ становить 12,3 млрд кубометрів, а частину потреби перекриють за рахунок внутрішнього видобутку, ще необхідно імпортувати 4,5 млрд кубометрів.

Нещодавно навколо персони Юрія Вітренко виник скандал через переїзд із власного офісу на вул. Богдана Хмельницького в орендованому за адресою вул. Михайлівська, 12б. Оренда нового офісу нібито коштувала бюджету 500 млн грн. На думку нардепа Миколи Тищенка, має місце корупційна схема.

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини