Головна Новини Політика кабмін Про що говорить відставка Ткаченка – чому питання порушили саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить відставка Ткаченка – чому питання порушили саме зараз

Влада не може не реагувати на громадську думку навіть під час війни, і це вселяє надію

21 липня 2023, 11:50 comments2593
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський попросив прем'єра Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка після скандалів із витратами сотень мільйонів бюджетних гривень на серіали, включаючи комедійні. Сам Ткаченко вважає, що випускати серіали під час війни – це нормально. Але вже подав заяву про відставку. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Про що говорить відставка Ткаченка – чому питання порушили саме зараз

Олександр Ткаченко. Фото: з відкритих джерел

Ситуація з відставкою Ткаченка показує, що ми маємо громадянське суспільство

На думку голови Комітету економістів України Андрія Новака, те, що зараз звільняють міністра культури у зв'язку зі звинуваченнями у нераціональному, м'яко кажучи, використанні бюджетних коштів (на зйомки фільмів, серіалів) – яскраве свідчення того, що в Україні є громадянське суспільство. І, що громадська думка працює. І впливає на владу.

"Фактично, масова критика в соцмережах у зв'язку з нераціональним використанням профільного міністерства коштів під час війни (на те, без чого зараз точно можна обійтися), підштовхує владу до відповідних кадрових рішень. Громадська думка перетворилася в Україні фактично в п'яту владу (після законодавчої, виконавчої, судової та "четвертої влади" — ЗМІ). Це позитивно", – вважає експерт.

Щодо нераціонального використання коштів, то цим грішить, на жаль, не лише Мінкульт, зазначає він.

"У нас дуже багато напрямків, де відбувається таке. Наприклад, чимало фактів, коли на місцевому рівні витрачаються кошти на будівництво чи капремонт стадіонів, велодоріжок, чогось подібного, без нього зараз точно можна обійтися, перенаправивши кошти на важливіші потреби. На ЗСУ, на закупівлю дронів, матеріалу для спорудження укриттів тощо", – наголошує Андрій Новак.

Виправити ситуацію, на його думку, можна запровадивши певні формули використання бюджетних коштів.

"Якщо зараз у нас воєнний стан, слід на законодавчому рівні прописати, що бюджети всіх рівнів (від центрального – до місцевих) мають спрямовувати, наприклад, не менше 50% на потреби збройних сил та силових структур. 30-35% на соціальні платежі (зарплати, пенсії, допомога різним категоріям населення). Решта – рішення оперативних господарських завдань (підтримка ЖКГ, поточний ремонт, оперативні завдання). А капітальне будівництво, ремонт об'єктів спорту, культури, мистецтва зараз точно не у пріоритеті. Туди можна виділяти мінімальний відсоток, – упевнений Андрій Новак. – Якщо законодавчо прописати таке співвідношення статей витрати, ми уникнемо ситуацій, які зараз викликають такий негативний резонанс".

Ми побачимо продовження слабкої політики ситуативних відставок

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин міркує так:

"Кожен нормальний українець соромиться уряду, за якого живе. Кабінет пана Шмигаля – не виняток. Гнітюча неефективність при мінімумі позитиву. Хор посередності, у якому лише дві-три людини можна назвати успішними управлінцями під час війни та низки економічних криз. Федоров (міністр цифрової трансформації Михайло Федоров – прим. ред.), Свириденко (перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко – прим. ред.) та, мабуть, все".

Тому, продовжує експерт, обговорювати персоналії для відставок загалом безглуздо, простіше обговорити єдине правильне рішення — весь Кабмін заслужив на відставку.

"Інше питання, а чи є така можливість зараз в України, чи можна швидко та якісно створити новий уряд? Не впевнений. Швидше за все, буде продовжено слабку політику ситуаційних відставок", – констатує В'ячеслав Черкашин.

Будь-які корупційні діяння, будь-яке схематозне нераціональне використання бюджетних коштів повинні каратися найжорстокішим чином

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь поділився такою думкою:

"Хочеться вірити, що прийдешнє звільнення міністра культури – результат впливу суспільства. Як хочеться вірити і в те, що за Ткаченком свої посади залишать міністри оборони, інтеграції тимчасово окупованих територій, ще низка фігур, до яких є безліч питань. І це буде лише перший крок. Другим має стати невідворотна відповідальність. Усі винні мають сидіти у в'язниці, повернути до української економіки гроші, виведені в офшори. Суспільство має таврувати всіх, хто і до війни, і під час війни краде не просто ті чи інші засоби – а й наше майбутнє".

Будь-які корупційні діяння, будь-яке схематозне нераціональне використання бюджетних коштів мають каратися найжорстокішим чином, упевнений Руслан Соболь. Особливо – під час війни, коли корупційні дії, на його думку, мають прирівнюватись до військових злочинів.

"Знімати кіно під час війни можна. Але – не за бюджетні кошти! Шукайте спонсорів, скидайтесь самі – робіть в такий спосіб внесок в українську культуру. Чи варто зараз висаджувати дерева, клумби, будувати стадіони чи ремонтувати їх? Звичайно! Але під час війни – не за державні кошти. Чи має суспільство реагувати на такі речі? Безперечно! І добре, що реагує. Тисне на владу, змушує її проводити кадрові ротації. Важливо, щоби змінювалися не прізвища, а суть, – зазначає експерт. – Якщо цього не буде, існує ризик, що не буде й України. Але з таким суспільством, як у нас, з такою активною громадянською позицією, ми точно будемо!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто може допомогти Україні з поновленням зернової угоди – чи спрацює шантаж РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

21 липня 2023, 12:50

У часи другої світової і Германія, і СРСР випускали фільми, проводили концерти. Витрати на серіали - всього лише привід знайти крайнього. А головна причина неефективності роботи влади десь там нагорі... Зараз Кличка мордують за ремонти. А хіба Кличко закатував мільярди доларів в асфальт, хіба Кличко закривав ракетні та інші програми озброєння на протязі правління 95-го кварталу?


Новини