Головна Новини Політика кабмін План пріоритетний дій уряду: що прийняв Кабмін і що зміниться в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

План пріоритетний дій уряду: що прийняв Кабмін і що зміниться в Україні

Експерти проаналізували для порталу «Коментарі» основні задачі, які поставив перед собою Кабмін до кінця 2020 року

9 вересня 2020, 18:55 comments1125
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 9 вересня, Кабінет міністрів України під час чергового засідання затвердив План пріоритетних дій уряду. "Коментарі" разом з експертами проаналізували напрацювання уряду.

План пріоритетний дій уряду: що прийняв Кабмін і що зміниться в Україні

План пріоритетних дій уряду: нічого нового

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прокоментував основні пункти Плану, представлені на сайті уряду. Так, про продовження на півроку після закінчення карантину мораторію на держконтроль і перевірки бізнесу, за його словами, говорили давно. Це обіцяли мало не всі посадові особи.

"Підтримка експорту через оновлення відповідного агентства ... Само агентство було створено ще за попереднього уряду. Тільки не дали грошей з бюджету. Подивимося на бюджет-2021, що дадуть там ", — зазначає експерт.

Створення Фонду розвитку сільських територій — це, за словами Олега Пендзина, ще одне давно обіцяне починання, ще один напрямок виділення коштів з бюджету. Ось тільки питання — чи будуть гроші?

"Введення стимулів для молодих сімей, які хочуть почати фермерське господарство, — продовжує економіст аналіз Плану. — Гроші гроші! Давайте згадаємо програму "5-7-9%". Складність і тяжкість її реалізації, навіть при наявності грошей в бюджеті ".

План пріоритетних дій уряду: основні питання

Топ-темою Олег Пендзин вважає прописане в Плані введення "нульовий декларації", яке там же називають амністією капіталів.

"Хоча нульова декларація і амністія капіталів — це абсолютно різні речі, — зазначає експерт. — Президент пообіцяв до кінця року вирішити це питання. Дав завдання уряду. Так що це не могло не знайти відображення в планах Кабміну. Але ми всі розуміємо, що це, по суті, буде вкрай непопулярний спосіб обкласти разовим податком все майно українців. Прикриваючись так званої легалізацією капіталів, всіх змусять заплатити 5% з усього рухомого і нерухомого майна, включаючи залишки коштів на рахунках банків. Уявляєте собі рівень любові українського народу до таких реформаторам? "

У Плані також позначені завершення ліквідації Державної фіскальної служби (а також забезпечення умов для створення нового ефективного органу, який розслідуватиме економічні злочини), комплексна реформа митниці (відкрита онлайн-база вартості товарів, зменшення суб'єктивного впливу митника на всі процедури). Ці норми, підкреслює Олег Пендзин, взяті з меморандуму з МВФ. Їх же вимагає від нас Євросоюз. Так що це і так робиться.

Обіцянка встановити понад півсотні систем автоматичного зважування на дорогах для запобігання їх руйнування експерт пов'язує з новим досвідом експлуатації відремонтованих доріг. Він, за словами Олега Пендзина, показав, що при наших уміннях перевантажувати машини, для економії їх власникам — наші ж дороги живуть рік максимум після ремонту.

Є в Плані і "остаточна ліквідація корупційного монстра ДАБІ" (Державної архітектурно-будівельної інспекції) з діджіталізаціей дозвільних процедур в будівництві.

"Дуже подобається приписка про" остаточної ліквідації ". Це як бій з драконом, після якого переможець сам стає драконом ", — зазначає експерт.

За його словами, важко пригадати яка влада в Україні не обіцяла продаж дозволів на користування надрами виключно на відкритих онлайн-торгах. Ось і ця пообіцяла.

"Розробка законопроекту про накопичувальну пенсійну систему — дуже важка тема, — каже Олег Пендзин. — Особливо на падаючої економіці. Хоча, як завдання звучить не введення накопичувальної системи, а тільки розробка законопроекту — так реалістичніше ".

План пріоритетних дій уряду: наскільки реальні плани

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що в найближчому майбутньому нічого з прописаного в урядом Плані втілено в життя не буде.

"Якщо навіть побіжно переглянути даний План, бачимо, що там прописані промисловий безвіз з ЄС, нульова декларація (амністія капіталів), продовження на півроку після закінчення карантину мораторію на держконтроль і перевірки бізнесу, напрацювання низки законопроектів (в тому числі про вільну економічну зону для ІТ-галузі). Також позначені як пріоритети: підтримка експорту через оновлення відповідного агентства, створення Фонду розвитку сільських територій, реформування УКРІНФОРМ і митниці, остаточна ліквідація ДАБІ. І так далі ... Але важливо розуміти — світ зараз переживає кризу. Це факт. Ніхто не знає, коли закінчиться карантин. Це теж факт. Ми бачимо проблеми рівня світової економіки. А наш уряд на цьому тлі виписує ефемерний план про те, що одного разу колись станеться ", — зазначає експерт.

За словами Олександра Охріменка, все заявлене — непогано як стратегічна мета. Але подібного роду проекти в тому чи іншому вигляді презентувала будь-яка влада. Ось тільки від планів до реальності дійти або не хотіла, або не вміла.

"Якщо ми хочемо збільшити експорт, треба запустити ринок землі, підтримувати наших агро-експортерів. Вперед! Хто вам заважає? Досить штампувати міфічні агентства і документи. Знижуйте ставки по кредитах, давайте преференції, боріться з рейдерством. А головне, розвивайте внутрішнє споживання, — підкреслює економіст. — Треба забезпечити доходи населення — як за рахунок підвищення пенсій, так і створюючи умови для зростання зарплат. Потрібно робити ставку для внутрішнього споживача, а для цього потрібні гроші. Такий вектор реально відповідає потребам сьогоднішнього дня ".

План пріоритетних дій уряду: піар-хід

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає презентацію Плану уряду звичайним піар-ходом.

"Очевидно, що хмари над урядом Шмигаль згущуються. Він намагається оборонятися, — каже політексперт. — Програма уряду не прийнята. А тепер нам представляють якісь прес-релізи, які ніякого впливу на реальний стан справ не мають і не матимуть ".

Михайло Чаплига вважає, що після голосування ратифікації (а потім і розблокування) Верховною Радою меморандуму з ЄС на отримання позики в 1,2 млрд євро під певні зобов'язання, все пріоритети і стратегічно крапки розставлені. І не нами.

"Відхилити ми не можемо, на кону — гроші. А отримаємо ми їх за відмову від локалізації, за пріоритет в торгівлі з ЄС, за закупівлі під контролем Заходу медпрепаратів, за його вплив на нашу судову систему, за розширення повноважень наглядових рад. Загалом, це на 80 дублює меморандум з МВФ, який парламент не голосував. Саме це ми бачимо замість програми українського уряду. І саме за такою "стратегії" нам прописали жити "партнери" з-за кордону ".

Нагадаємо, місцева рада Івано-Франківська подав позов проти Кабінету міністрів України до Окружного адміністративного суду столиці України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини