Головна Новини Політика кабмін Підводне каміння нової пенсійної реформи – з чим можуть виникнути проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Підводне каміння нової пенсійної реформи – з чим можуть виникнути проблеми

Досі невирішеною залишається проблема – де брати гроші для накачування Пенсійного фонду

22 вересня 2023, 19:52 comments1113
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що з нового року український уряд запускає нову пенсійну реформу. Діятиме система балів, завдяки чому нібито кожен український пенсіонер отримає солідарну пенсію не нижчу за 30% його середньої зарплати протягом життя. А разом із накопичувальною складовою це буде не менше 50%, запевняє прем'єр. Експерти проаналізували подібні плани спеціально для видання "Коментарі".

Підводне каміння нової пенсійної реформи – з чим можуть виникнути проблеми

Пенсійна реформа Фото: з відкритих джерел

Головне питання – з яких джерел брати кошти на пенсії

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін упевнений, що накопичувальну систему точно не вдасться запустити наступного року. На це просто немає коштів, пояснює він.

"Щодо солідарної... Якщо уряд зробить бальну систему, нічого принципово не зміниться. Але для тих, хто виходив на пенсію в ранній період, коли середня зарплата сильно відрізнялася від нинішньої, певні суми доведеться доплачувати. Питання, знову ж таки – з яких коштів", – зазначає експерт.

За його словами, вже сьогодні у бюджеті на 2024 рік передбачено, що звідти до Пенсійного фонду України (ПФУ) перерахують 350 млрд грн.

Олег Пендзін нагадує, що солідарна система діє наступним чином: ті люди, які працюють, сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який і спрямовується на пенсії існуючим пенсіонерам. Але, якщо до широкомасштабної війни ми мали 12 млн працюючих на 10,6 млн пенсіонерів, то сьогодні у нас лише 9 млн працюючих, з яких 3 млн – бюджетники, акцентує економіст. Грошей для накачування Пенсфонду просто нема звідки брати. І виникає резонне питання про джерело таких доплат.

"Шмигаль заявляє, що середню пенсію хочуть підняти до 6 тис грн (зараз вона 4,6 тис). При цьому середню пенсію зараз отримує близько 6 млн. пенсіонерів. І знову те саме питання – з яких джерел брати на це кошти? Виглядають ці пенсійні ініціативи як гарні гасла в ім'я політичних рішень. У соціальному плані – так це потрібно. Але, наголошую, я не бачу ресурсів, – зізнався Олег Пендзін. – Усі соціальні витрати України покриваються зараз за рахунок макрофінансової допомоги закордонних партнерів. Яка наступного року, швидше за все, скоротиться. І з боку ЄС, і США. А ми тут розкатали губу на доплати пенсіонером. Я не проти, я лише за. Але – поясніть за рахунок яких коштів?!".

Бальна система – звучить красиво, але є багато проблем

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак підкреслює, що дефіцит Пенсійного фонду зараз становить сотні мільярдів гривень. І, якщо зараз, під час війни, ЄСВ додається ще й від досить високої зарплати військових (що дещо нівелює проблему), то після нашої перемоги зарплати військових стануть нижчими. І не покриватимуть ту частину ПФУ, що зараз. Доведеться брати ще більше дотацій із бюджету. Із наповненням якого – проблеми.

"Щодо реформи, запропонованої Кабміном – щось подібне очікувалося. Вже кілька років йдеться про те, щоб пенсії індексувалися залежно від того, скільки людей вносило внесків до ПФУ за час своєї роботи. Але слід розуміти, що бальна система дасть результат лише, якщо всі в Україні перейдуть на однакові принципи нарахування пенсій (для початку – балів), незалежно від того, ким працює людина", – пояснює експерт.

На сьогодні, зазначає він, є багато винятків. Ті самі судді мають привілеї. Їхня пенсія розраховується, незалежно від того, скільки вони платили ЄСВ. Є й інші подібні категорії. Також нам доведеться розбиратися з пенсіями військових, ветеранів тощо.

"Так що бальна система – це звучить красиво. Але є багато проблем, які доведеться вирішувати. Поки що незрозуміло – як", – вважає Тарас Козак.

Відкладання накопичувальної системи – теж проблема, упевнений він. Зрозуміло, що запроваджувати її під час війни дуже складно. Але можна проводити цю реформу, уточнивши, що почне діяти після перемоги. А поки що – підготувати необхідні закони, нормативні акти, інфраструктуру.

"Щоб після приходу миру усі українці могли спрямовувати частину свого заробітку на особистий пенсійний накопичувальний рахунок. Це були б їхні кошти, які могли успадковуватись, інвестуватися. Таким чином, українська економіка отримала б великий фінансовий ресурс. Тож загалом напрямок правильний, але поки що є багато питань", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчився візит Зеленського до США — чи вдалося виконати головне завдання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини