Головна Новини Політика кабмін Підвищення штрафів та кримінал — ВР розгляне законопроєкт про посилення відповідальності за порушення в будівництві — Олексій Чернишов
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення штрафів та кримінал — ВР розгляне законопроєкт про посилення відповідальності за порушення в будівництві — Олексій Чернишов

За словами очільника Мінрегіону Олексія Чернишова, міністерство продовжує втілювати реформу містобудування у життя

8 жовтня 2021, 14:28
Поділіться публікацією:

Посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення у сфері будівництва, яке ініціював міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, розгляне парламент. Комітет ВР із правоохоронної діяльності схвалив законопроєкт №5877 та скерував на розгляд нардепів. Про це повідомив очільник Мінрегіону Олексій Чернишов, пише видання РБК-Україна. 

Підвищення штрафів та кримінал — ВР розгляне законопроєкт про посилення відповідальності за порушення в будівництві — Олексій Чернишов

Олексій Чернишов - фото: Мінрегіон

"Відповідальність у галузі містобудування потрібно посилювати. І не лише адміністративну, а й кримінальну. Ми всі були свідками того, як ця галузь десятки років перетворювалась на джерело збагачення ділків та постійних порушень у забудові. Масштаби збитків, завданих державі та громадянам, є колосальними. Звісно ж, кроки, які ми робимо, аби припинити зловживання, не влаштовують деяких “гравців” ринку, бо про схеми та відкати їм доведеться забути. Але Мінрегіон продовжує втілювати у життя реформу містобудування. Сподіваємось на підтримку нардепів вже в залі Верховної Ради. Цей законопроєкт — найкраща мотивація працювати виключно в правовому полі", – прокоментував Олексій Чернишов.

Зазначимо, йдеться про посилення адміністративної та кримінальної відповідальності для всіх учасників процесу: безпосередньо за незаконне будівництво (“нахалбуди”), порушення з боку проєктувальників та архітекторів тощо. Водночас збільшується і перелік злочинів, за які можуть притягатися суб'єкти містобудівної діяльності до відповідальності. 

"Кримінальний кодекс, згідно з законопроєктом, доповнюється статтею 197-2, якою передбачається посилення кримінальної відповідальності за самочинне будівництво. У тому числі, у межах територій пам’яток культурної спадщини, історико-культурних заповідників, історико-культурних заповідних територіях. Це – один із важливих етапів реформи містобудування", – наголосив Олексій Чернишов.

Нагадаємо, раніше Олексій Чернишов розповідав про концепцію реформи сфери містобудування. Вона, за словами міністра розвитку громад та територій, базується на трьох принципах: цифровізація, децентралізація, відповідальність.

За інформацією Мінрегіону, в Єдиній електронній системі у галузі будівництва буде генеруватися вся документація на об’єкти – від містобудівних умов та обмежень до акту готовності об’єкту, експлуатації та верифікації з інформацією з усіх реєстрів. За наявності всіх необхідних документів, система видаватиме дозвіл автоматично. Так само автоматично об’єкти будівництва прийматимуться в експлуатацію. Реформа містобудівної галузі також передбачає максимальну децентралізацію процесів контролю за будівництвом. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини