Головна Новини Політика кабмін Нові рішення Кабміну щодо підтримки ветеранів: про що вони говорять – на що ще звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові рішення Кабміну щодо підтримки ветеранів: про що вони говорять – на що ще звернути увагу

В уряді ухвалили правильні рішення, адже вкрай важливою є зайнятість тих, хто повернувся і ще повернеться з війни. Проте на на цих ініціативах не варто зупинятися

31 березня 2023, 14:05
Поділіться публікацією:

Уряд ухвалив низку рішень, спрямованих на підтримку ветеранів та членів їхніх сімей. Йдеться, зокрема, про можливість отримати гранти на запуск свого бізнесу у будь-якій сфері. Як оцінюєте ухвалені рішення? Що ще влада могла б зробити в цьому напрямку? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нові рішення Кабміну щодо підтримки ветеранів: про що вони говорять – на що ще звернути увагу

Підтримка ветеранів війни Фото: з відкритих джерел

У ветеранів маємо два тривожні дзвіночки: питання здоров'я, а також житлові проблеми

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Уряд ухвалив цілком правильні рішення щодо полегшення ведення бізнесу для ветеранів та їхніх сімей. Вкрай важлива зайнятість тих, хто повернувся і ще повернеться з війни. З відповідним професійним супроводом, необхідними порадами щодо ведення підприємницької діяльності щодо тих чи інших норм законодавства. Просто дати гранти на ведення бізнесу замало. Важливо навчити, як правильно вести свою справу, пояснити тонкощі нашого непростого податкового законодавства, розповісти про перевірки тощо".

Але Кабмін, впевнена експерт, має також приділити багато уваги психокорекційній роботі з ветеранами, їх соціальній адаптації.

"Потрібна відповідна велика програма. І у профільних центрах від професіоналів мають отримувати допомогу не лише ветерани, а й ті, хто втратив рідних та близьких, хто пережив насильство тощо. Наскільки мені відомо, перша леді – Олена Зеленська – підтримує подібні проекти. Зокрема, один із "пілотів" великого проекту з медико-психосоціальної роботи проводиться у Львівській області. Учора навіть відбувся великий форум із цього приводу, – зазначає Ганна Крисюк. — Ще одне актуальне питання — житло. До мене особисто підходив один військовий, який ще 2014 року був поранений, лікувався, у нього з'явився цукровий діабет. У людини – комплекс страху. Він запитує — чи такий він ветеран, як і ті, хто воює зараз? Не забуватимемо, що війна у нас триває з 2014 року. І не можна розділяти ветеранів. Так ось він розповідав, що не може отримати дозвіл на землю, що живе у жахливих умовах. Плюс – ціна на лікування. Вона часом просто не сумісна з тим, що можуть дозволити собі ветерани".

Отже, констатує експерт, маємо два тривожні дзвіночки: питання здоров'я (важливе надання безкоштовних медичних послуг для ветеранів), а також житлові проблеми.

Правильніше було б створити профільний інститут з підприємництва, який давав би спеціалізацію тим самим колишнім військовим, безробітним

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь зізнався, що дуже скептично ставиться до таких грантових ініціатив.

"Коли ми говоримо про бізнес, важливо розуміти, що це професія. На той же завод, до верстата, людина не може стати без відповідної технічної освіти, без знань правил безпеки тощо. За кермо також не пустять без отримання прав водія. Так ось, бізнес, підприємництво – це також професія. І цьому треба вчитися. Які інституції ми знаємо в Україні, де навчають підприємництву? Я таких не знаю. І де логіка, якщо виділяти певні кошти на гранти заради бізнесу тим, хто не навчений вести бізнес? Чому не дати аналогічні гранти досвідченим підприємцям, які на своєму горбі, своїми грошима, своїм часом створили той чи інший бізнес? Адже за нинішніх найважчих умов вони відверто буксують, не можуть генерувати додаткову вартість", – зазначає експерт.

Він акцентує, що лихоманить не лише українську економіку (через російську агресію), а й світову (через наслідки цієї війни та низку інших криз).

"Але нам – найболючіше. У результаті, навіть досвідчені українські підприємці згортають виробництво. Частково чи взагалі. І які шанси в таких умовах у тих, хто взагалі не розуміється на бізнес-процесах? Нехай навіть вони були чудовими воїнами. Які перспективи у них ефективно використовувати ресурси, які готові надати, щоб створювати нові робочі місця, додаткову вартість товарам і послугам. Запитання – риторичні. У нас уже були, мабуть, чотири подібні програми. Я не пригадую позитивних результатів. При цьому проблема не у програмах чи людях, а у неправильному підході", – упевнений Руслан Соболь.

На його думку, правильніше було б, якщо б держава вийшла з ініціативою створення профільного інституту з підприємництва, який давав би спеціалізацію тим же колишнім військовим, безробітним, усім без винятку, хто хоче опанувати цю професію. Щоб там навчали основ економіки, ведення бухгалтерсько-фінансового обліку, розробки продукту, позиціонування – усьому, що пов'язано з підприємницькою діяльністю. У таке, зазначає експерт, слід інвестувати. Але не у програми "у нікуди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змушує росіян гинути в Україні через ідеї Путіна – чи можуть вони схибити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини