Головна Новини Політика кабмін Надходження до бюджету: за рахунок чого наповнювалася держскарбниця у серпні
commentss НОВИНИ Всі новини

Надходження до бюджету: за рахунок чого наповнювалася держскарбниця у серпні

Україна отримала грантів від іноземних держав на 109,7 млрд грн в останній місяць літа

5 вересня 2022, 10:20
Поділіться публікацією:

До загального фонду держбюджету в серпні надійшло 204,6 млрд грн. Зокрема, за даними Мінфіну, з податку на додану вартість із вироблених у країні товарів зібрано 16,4 млрд грн (загалом 25,9 млрд, відшкодовано – 9,5 млрд грн); з податку на додану вартість з імпортованих товарів – 26,2 млрд. грн. Також за рахунок податку на доходи фізичних осіб та військового збору надходження становили 12,7 млрд грн, з акцизного податку – 7,8 млрд грн. Крім того, податок на прибуток підприємств поповнив держскарбницю на 17,4 млрд грн., рентна плата за користування надрами — на 8,2 млрд. грн. Водночас ввізне та вивізне мито принесли до бюджету 2,5 млрд гривень.

Надходження до бюджету: за рахунок чого наповнювалася держскарбниця у серпні

У загальний фонд держбюджету в серпні надійшло 204,6 млрд грн

Зовнішні донори підтримали Україну на 109,7 млрд грн грантових коштів. Також у відомстві зазначають, що ЄСВ поповнив Пенсійний фонд та фонд соцстраху на 37,1 млрд грн у серпні.

Завдяки розміщенню ОВДП Мінфіну вдалося залучити до держбюджету 442,8 млрд грн, зокрема, за рахунок випуску військових облігацій – 412,2 млрд грн (при цьому Нацбанк придбав паперів на 285 млрд грн).

Загалом за вісім місяців 2022 року державний бюджет виконано з дефіцитом загального фонду у 418,1 млрд грн (заплановано розписом загального фонду на цей період 864,2 млрд гривень). У серпні фактичний дефіцит державного бюджету становив 5,4 млрд грн.

Також у відомстві зазначили, що за січень-серпень касові видатки держбюджету склали 1449,4 млрд грн, або 81,7% від розпису.

В останній місяць літа країна залучила міжнародні позики на суму 273,5 млрд грн.

Раніше депутат Верховної Ради України Ярослав Железняк у своєму Telegram каналі "Залізний нардеп" повідомив, що загальний бюджет видатків за періоди січень-липень становив 1,366 трлн грн. Це означає, що в середньому Україна витрачає близько 200 млрд гривень на місяць. При цьому найбільшою статтею видатків є оборона. На неї припадає 31% видатків.

Згідно із законодавством, Кабмін має внести на розгляд народних депутатів проект держбюджету на наступний рік до 15 вересня. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, головний кошторис країни-2023 буде надзвичайно жорстким – витрати у всіх сферах будуть оптимізовані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини