Головна Новини Політика кабмін Монастирський не зумів зберегти силу та ефективність системи МВС, вибудуваної попередником, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Монастирський не зумів зберегти силу та ефективність системи МВС, вибудуваної попередником, - ЗМІ

Журналісти зазначають, що система внутрішніх справ в Україні за нового міністра Монастирського зіткнулася з безліччю проблем - виною тому може бути непрофесіоналізм команди

10 грудня 2021, 15:55
Поділіться публікацією:

Система МВС за керівництва Дениса Монастирського зіткнулася з урізанням бюджету, величезним кадровим відтоком і політизацією структури, що може спричинити загрозу внутрішній безпеці та послаблює найсильнішу систему країни. Про це йдеться у статті "Круте піке Монастирського або чому система МВС полетіла в прірву?", опублікованій виданням "Голос".

Монастирський не зумів зберегти силу та ефективність системи МВС, вибудуваної попередником, - ЗМІ

Денис Монастирський - фото: УНІАН

"Для МВС після відходу Авакова настали темні часи. Нова команда Монастирського викликала серйозні побоювання – серед "нових осіб" мало професіоналів і людей, які мають досвід за профілем. Коли справа дійшла до Держбюджету-2022, ситуація взагалі загострилася до краю. Новий бюджет передбачає скорочення видатків на МВС, при тому, що фінанси та кадри і вже зараз стали однією з основних проблем МВС, а зважаючи на статті нового Держбюджету видно, що залишаються непокритими навіть базові потреби структури", — йдеться у публікації.

Автор зазначає, що ця ситуація, найімовірніше, спричинила наступну проблему – кадровий відток.

"Причина недобору персоналу – низька заробітна плата. Сам міністр заявляє про нестачу співробітників, яка, за його словами, становить 10-30% залежно від регіону. Та й проблема не лише в кількості, а й в якості – зміна режиму обернулася тим, що професіоналів та людей із досвідом (якщо брати, скажімо, керівництво середньої ланки) просто витіснили", — зазначає він.

Водночас спосіб вирішення проблеми, запропонований міністром Монастирським, міг лише посилити демотивацію особового складу.

"Глава МВС запропонував поліцейським перспективу додаткової роботи охоронцями і в лавах Нацполу покотилася хвиля обурення – "Аваков, повернися!", адже умови роботи стають нестерпними, скаржаться офіцери. Закон "про поліцію" забороняє співробітникам Нацполу будь-яку іншу діяльність, окрім поліцейської. Друге питання, наскільки міністр знайомий з умовами роботи офіцерів, пропонуючи такі ініціативи. Варто нагадати, що робочий день співробітників поліції досягає 10-12 годин за шестиденного графіка роботи", — наголошується в статті.

У публікації також наголошується на можливій наявності проблеми політизації структури.

"За Авакова система зберігала незалежність від органів влади. Тепер же МВС може спіткати та сама доля, як і СБУ чи ГБР, яким приписують виконання "внутрішніх" замовлень влади", — наголошується у статті.

При цьому автор додав:

"От так, коли до влади приходить більшість непрофесіоналів, все те, що справно працювало роками, може бути знищено за лічені дні. І МВС стало, на жаль, яскравим прикладом. Злагоджено працююча роками імперія, що стала останніми роками фактично оплотом стабільності в державі, в наступному році може виявитися механізмом, що просто вийшов з ладу", — підсумував він.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини