Головна Новини Політика кабмін Мінрегіон і Олексій Чернишов вигадали новий спосіб тиску на забудовників - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінрегіон і Олексій Чернишов вигадали новий спосіб тиску на забудовників - ЗМІ

Міністр Олексій Чернишов ініціював підвищення штрафів у будівельній галузі, але, на думку журналістів, це може сприяти нарощуванню корупційних потоків

10 вересня 2021, 11:38
Поділіться публікацією:

Новий законопроект про підвищення штрафів за незаконну будівельну діяльність, порушення проектувальників, архітекторів та інших учасників процесу може стати основою для нових корупційних схем в структурі Мінрегіону. Про це пише видання "Дело" .

Мінрегіон і Олексій Чернишов вигадали новий спосіб тиску на забудовників - ЗМІ

Олексій Чернишов - фото: Слово і Діло

Відповідний законопроект нещодавно зареєстрували депутати, серед яких Максим Павлюк, племінник Іллі Павлюка, якого називають одіозним контрабандистом.

"Підвищення може дозволити контролюючій вертикалі збільшити розмір хабарів за покриття інспекторами таких порушень. Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов відповідає в уряді за реформу будівельної галузі. Формально вона передбачає цілий комплекс заходів із дерегуляції, цифровізації, спрощення процедур спілкування забудовників з місцевою владою та контролюючими органами. Однак поки що особливих успіхів в перерахованих вище справах не помічено", — йдеться в матеріалі.

Видання нагадує, що Чернишов міг блокувати проведення містобудівної реформи, нібито взявши під контроль роботу тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування зловживань в Держархбуднспекціі. Блокування, на думку авторів, могло дозволити великим забудовникам реалізувати ряд сумнівних з точки зору законності проектів. Зокрема, наводиться приклад проекту із забудови 13 га берегової лінії Дніпра на Подолі. Крім того, на думку журналістів, реформування галузі всіляко стримують і постійні кадрові перестановки, за якими можуть стояти тіньові учасники ринку.

"Продовженням "реформи" повинні стати зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, якими посилюється відповідальність для порушників будівельного законодавства ... Згідно із законопроектом, деякі штрафні санкції планується підвищити в 8-10 разів", — йдеться в матеріалі.

"Звичайно ж, для великих будівельних компаній ці штрафи нічого не значать. Однак для дрібних і середніх забудовників, може з'явитися можливість для інспекторів на місцях шантажувати їх більш високими розмірами хабарів. Всі справи про адміністративні правопорушення в цій галузі пропонується передати в підконтрольну Мінрегіону і ключовим забудовникам Містобудівну палату (сьогодні це компетенція органів держархбудконтролю — в залежності від категорії складності це може бути або місцева, або державна інспекція). Так, може з'явитися можливість централізувати "рішення проблем" забудовників в одному місці ", — зазначають автори.

Також, в законопроекті з'являється окрема стаття, яка регулює тимчасовий арешт недобудови в зв'язку з порушеннями.

"Порядок такого арешту визначатиме Кабмін, що може стати великим корупціогенним фактором, оскільки документ можна буде змінювати хоч на кожному засіданні, при цьому його підготовка не буде прозорою для сумлінних учасників ринку. Більш того, сам такий арешт — це фактично новий інструмент тиску на забудовників, оскільки його причиною може бути по факту яке завгодно дрібне порушення. Накладатися він буде на термін розгляду справи про адмінправопорушення в Містобудівною палаті. А скасувати його можна буде тільки через суд", — йдеться в матеріалі.

"Такого роду ініціативи, які через Раду збираються проводити в тому числі під авторством родича одіозного контрабандиста Іллі Павлюка, не виключають зв'язків Олексія Чернишова не тільки з Ігорем Коломойським і Тимуром Міндічем, але і з людьми на кшталт відомого львівського підсанкційного кримінального авторитета Володимира Дідуха", — стверджують автори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини