Головна Новини Політика кабмін Міністр економіки розповіла, коли в Україну надійдуть перші гроші від ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр економіки розповіла, коли в Україну надійдуть перші гроші від ЄС

Україна розраховує уже в березні отримати перший транш від Європейського Союзу. Зараз уряд працює над відповідною угодою, повідомила у Фейсбуці міністр економіки Юлія Свириденко, повідомляють «Коментарі»

1 лютого 2024, 17:39
Поділіться публікацією:

У межах ухваленої Європейським Союзом програми Ukraine Facility Київ очікує, що вже в березні отримає перший транш у розмірі 4,5 млрд євро, розповіла Юлія Свириденко.

Міністр економіки розповіла, коли в Україну надійдуть перші гроші від ЄС

Попереду ще багато роботи

За її інформацією, наразі уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами.

Міністр повідомила, що Європейська Рада має разом з Єврокомісією та Європарламентом узгодити фінальні умови програми, після чого регламент Ukraine Facility буде затверджено Європарламентом на пленарній сесії 26-29 лютого.

Також Свириденко нагадала, що програму створено за моделлю, за якою ЄС фінансує своїх членів, і нагадала, що в межах підготовки до Ukraine Facility українська сторона працювала над власним планом на виконання цієї програми.

"Коли Європарламент затвердить регламент, ми врахуємо його фінальні умови у плані. Наші консультації з європейськими партнерами тривають весь час з початку роботи над документом, і ми спільно завершимо його підготовку відповідно до прийнятої програми",
– зазначила вона.

За словами Свириденко, після затвердження в уряді документ буде передано для розгляду Єврокомісії, а фінальне узгодження з боку ЄС дасть змогу незабаром запустити програму.

Окрім того, міністр додала, що фінансова підтримка зробить економіку України більш стійкою, а реформи дозволять створити умови для подальшого розвитку бізнесу й залучення інвестицій.

"Звісно, попереду ще чимало роботи. Бо для щоквартального отримання коштів ми матимемо виконувати індикатори плану. Та сьогодні ми точно можемо сказати, що стали ще на крок ближче до економічної стійкості у наступні 4 роки",
— підкреслила Свириденко.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що лідери Європейського Союзу під час саміту схвалили виділення дляУкраїни 50 млрд. євро в рамках програми Ukraine Facility. Як повідомив Шарль Мішель, такий крок забезпечує стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України. Він додав, що ЄС бере на себе лідерство та відповідальність щодо підтримки України.

"Коментарі" повідомляли, що президент Володимир Зеленський подякував ЄС за допомогу. Він підкреслив, що для України фінансова підтримка є не менш важливою, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини