Головна Новини Політика кабмін Міністр Чернишов намагається піти з поста до початку опалювального сезону - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр Чернишов намагається піти з поста до початку опалювального сезону - ЗМІ

Журналісти відзначають у Чернишова прем'єрські амбіції

27 серпня 2021, 15:45
Поділіться публікацією:

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов шукає варіанти, як залишити своє крісло протягом найближчого місяця, щоб не брати участь підготовці до опалювального сезону і процесі підвищення тарифів на комунальні послуги. Про це пишуть "Українські новини".

Міністр Чернишов намагається піти з поста до початку опалювального сезону - ЗМІ

Олексій Чернишов - фото з відкритих джерел

За інформацією джерел видання, міністр нібито хоче або отримати посаду прем'єра або віце-прем'єра з питань інфраструктури, або залишити Кабмін і піти в комерційний сектор.

Видання нагадує, що ще минулої зими Володимир Зеленський доручив провести аудит вартості комунальних послуг, щоб виявити і виключити корупційну складову. За цей час в Мінрегіоні доручення Президента так і не виконали. Також майже не змінилася ситуація з катастрофічними обсягами заборгованості населення за комунпослуги. За даними Держстату, на кінець першого півріччя 2021 року громадяни були винні постачальникам 66,3 млрд грн., З яких 24 млрд грн. — борги за газ, а ще 21,5 млрд грн. — за тепло і гарячу воду. Профільна асоціація "Укртеплокомуненерго" прогнозує зростання тарифів на тепло в опалювальному сезоні на 15-70% в залежності від регіону.

За даними видання, одним з форматів, які розглядають на Банковій для часткового погашення невдоволення виборців є пошук "крайнього", яким може стати міністр регіонального розвитку Чернишов. Однак журналісти відзначають, що міністр, в свою чергу, вирішив діяти "на випередження".

"Однією з тактик могло стати поширення в ЗМІ інформації про можливі прем'єрські амбіції, публікація різних "експертних" і "стратегічних "колонок та інтерв'ю. При цьому він намагався уникати теми тарифної політики і якості комунальних послуг. Наприклад, у своїй колонці до Дня Незалежності він згадує про децентралізацію (якої багато регіонів, до слова, залишаються незадоволені), індустріальних парках (до яких є безліч претензій у експертів ), реформу містобудування. про те, як Мінрегіон збирається підвищувати прозорість тарифоутворення на місцях не сказано ", — йдеться в матеріалі.

"Чернишов ймовірно не збирається займатися реальною, а не кабінетної підготовкою до опалювального сезону, від якої експерти не очікують нічого хорошого. Коли регіони будуть залишатися без тепла і світла, а звинувачувати у всьому міністра — навряд чи комусь таке сподобається", — відзначають автори матеріалу.

Однак, як пише видання, переформатування уряду у вересні може взагалі не відбутися, і всі міністри залишаться при своїх відомствах і зі своїм набором обов'язків. Звільняти окремого міністра може тільки Верховна рада, але навряд чи хтось буде сперечатися, що фракція більшості підтримає відставку тільки за згодою з Банкової.

"Більш того, свій інтерес залишити міністра на посаді має будівельне лобі, яке нібито просувало Чернишова на цей пост ще до його призначення в Київську облдержадміністрацію. Звичайно ж, збудовані сьогодні схеми в недореформованому органах будівельного контролю не впадуть відразу, відзначають учасники ринку. Але все ж мати певну систему стримувань і противаг навіть в тіньовому секторі розподілу корупційної ренти від будівельної мафії — зручно всім протиборства в цій "галузі" сторонам ", — додають автори.

Таким чином, єдиним способом уникнути публічної відповідальності за провал опалювального сезону, тарифну кризу та її політичні наслідки для Чернишова може стати або затяжний лікарняний, або показове ігнорування своїх обов'язків, вважає видання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини