Головна Новини Політика кабмін Ляшко замість Степанова: експерти оцінили шанси головного санлікаря зайняти посаду міністра охорони здоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Ляшко замість Степанова: експерти оцінили шанси головного санлікаря зайняти посаду міністра охорони здоров'я

Експерти розповіли, чому Віктор Ляшко може замінити Максима Степанова в кріслі глави МОЗ

15 січня 2021, 19:18
Поділіться публікацією:

В Україні з'явилася інформація про те, що головного санітарного лікаря Віктора Ляшко хочуть зробити новим главою Міністерства охорони здоров'я України замість Максима Степанова, якого критикують за виборчий (політичний) карантин і за те, що Україна фактично програла битву за вакцинний кейс. Чи дійсно це так? Чому вони роблять різні "вакцинні" заяви (Ляшко про закупівлю вакцини американської компанії Pfizer, Степанов — про китайську вакцині Sinovac)? І наскільки політизованою стала посаду глави МОЗ? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Ляшко замість Степанова: експерти оцінили шанси головного санлікаря зайняти посаду міністра охорони здоров'я

Віктор Ляшко та Максим Степанов. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

амбіції Ляшко

Про можливу заміну Степанова в Україні говорять не перший місяць, нагадує кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін. Питання лише в тому, чи знайдеться у Верховній Раді достатньо голосів для його наступника. І не так важливо, нинішній головний санлікар Ляшко це буде або хтось інший.

"Поки схоже ніби Степанов домовився із Зеленським (президент України Володимир Зеленський, — ред.), Що продемонструє результати по вакцинному кейсу. Закупівля, вакцинація і так далі, — пояснює політолог. — Після чого буде прийматися рішення про те, чи зберігати його на посаді чи ні. Думаю, до початку весни все стане ясно ".

Олексій Якубін згоден з тим, що у Віктора Ляшко є певні амбіції.

"Згадаймо ситуацію з весняним локдауном і визнання Ляшко, що заборона на відвідування парків — це була міра залякування населення. Або той факт, що він свого часу був у команді Супрун, коли вона керували Міністерством охорони здоров'я. І виникає питання — що буде далі відбуватися з медичною системою. Якщо послухати президента, він засуджує реформи Супрун (гроші ходять за пацієнтом, скорочення медустанов) і хвалиться, що припинив все це. А якщо послухати деяких інших представників влади, в тому числі з Офісу президента, виходить, що реформи Супрун — супер, просто потребують певної коригуванні. Так що мене більше турбує не те, хто буде стояти на чолі МОЗ, а що за концепцію буде сповідувати ця людина. Як у нас далі будуть розвивати систему охорони здоров'я ", — підкреслює експерт.

Що стосується ситуації навколо закупівлі вакцин, то це — топ-тема не тільки в Україні, зазначає Олексій Якубін. Ось тільки поки десь вже почалося вакцинацію, ми тільки вирішуємо, яку вакцину закупити.

"Схоже, вакцинацію ми почнемо значно пізніше, ніж багато наших сусідів, — прогнозує політолог. — І виникає логічне запитання — немає тому так, що у людей, які керують медичною системою і не тільки є бажання заробити на вакцині? Як до цього заробили на тестах, масках і так далі ... "

Посада глави МОЗ давно політизована

Кандидат політичних наук Дмитро Гаврилюк підкреслює, що згідно з думкою багатьох експертів, задовго до нинішнього міністра охорони здоров`я ця посада стала політизована. Адже вона надає доступ до широких ресурсів і можливий репутаційний вихлоп від діяльності профільного керівника.

"Чи ефективний Степанов як міністр? Вважаю, що його професіоналізм і значення для розвитку медичної сфери в Україні значно переоцінені. Думаю, його тримають для так званого репутаційного балансу, — говорить Дмитро Гаврилюк. — Таким чином, все брудне, негативне, що пов'язано з боротьбою проти ковіда від української влади, пов'язують зі Степановим, а не із Зеленським ".

При цьому, зазначає політексперт, саме ця боротьба з ковідом має постійний ньюсмейкерскій ефект, який активують, якщо в інших областях влада або сам Зеленський щось начудили.

"Ліплять з санітара Ляшко нового міністра? Важко сказати. Як і те, чи є у нього самого такі амбіції. Але безперечно він конкурує зі Степановим за більшу і позитивне медіаприсутності, — вважає Дмитро Гаврилюк. — І я думаю, ця боротьба "хто завезе якісну вакцину" — з цієї опери. Така собі перевірка на профпридатність. Не виключаю, що в якості міністра саме Ляшко є запасним варіантом в разі гострого "зашквара" Степанова ".

Раніше "Коментарі" писали, що журналісти показали розкішні апартаменти , в яких живе головний медик країни Максим Степанов.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

sex

16 січня 2021, 02:37

хочeшь тpаxнyть краcивую дeвкy?! Oдинoкие и Замyжниe oчень xoтят ceкca, здесь дают в пoпy и бeрyт в pот, без дeнeг и обязательств, все aнoнимнo и беcплaтнo, можешь убeдиться cам ----- http://srt.vg/club

Рита

15 січня 2021, 19:51

Ищешь горячих девушек для страстного общения? Тогда тебе сюда -https://cutt.ly/gjWcQWQ


Новини