Головна Новини Політика кабмін Лікарняні та декретні тепер виплачує Пенсійний фонд: як зміняться розміри виплат
commentss НОВИНИ Всі новини

Лікарняні та декретні тепер виплачує Пенсійний фонд: як зміняться розміри виплат

З нового року функції Фонду соціального страхування виконує Пенсійний фонд України.

4 січня 2023, 12:20
Поділіться публікацією:

З 1 січня 2023 року виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві здійснює не Фонд соціального страхування, а Пенсійний фонд. При цьому розмір цих виплат не змінюється, а подекуди навіть зросте, зазначають у Міністерстві соціальної політики. 

Лікарняні та декретні тепер виплачує Пенсійний фонд: як зміняться розміри виплат

Фото: https://pixabay.com/


Загалом Пенсійний фонд України з нового року виплачуватиме:

-    допомогу по тимчасовій втраті працездатності;

-    допомогу  по вагітності і пологах;

-    допомогу на поховання застрахованим особам, зокрема потерпілим на виробництві;

-    одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей; 

 - реабілітацію постраждалих на виробництві.


Держава зберігає всі виплати і забезпечення допоміжними засобами реабілітації для людей з інвалідністю, а видатки за цим напрямом у 2023 році збільшено вдвічі порівняно з 2022 роком – до 3,3 млрд грн.


"Змінюється лише джерело фінансування цих видатків. Фінансування реабілітації постраждалих відбуватиметься за рахунок Національної служби здоров'я України (НСЗУ), забезпечення допоміжними засобами реабілітації – за рахунок державного Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю”, — йдеться у повідомленні на офіційній сторінці відомства. 

Лікарняні та декретні тепер виплачує Пенсійний фонд: як зміняться розміри виплат - фото 2

Передача функцій Пенсійному фонду має допомогти скоротити фінансування управлінського апарату, а також підвищити доступність та ефективність сервісу, забезпечення прозорості процесів. 


У відомстві зазначили, що уряд планує впровадити 100% автоматизацію нарахування страхових виплат. Нині Пенсійний фонд володіє Державним реєстром застрахованих осіб, Електронним реєстром листків непрацездатності. 


“Це дозволить зробити процес нарахування більш зручним як для роботодавців, так і для заявників, оскільки послуга буде надаватися безпосередньо через особистий електронний кабінет страхувальника на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України", – підкреслила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.


Раніше ми писали, що в Меморандумі про економічну та фінансову політику, який включає структурні маяки для нової програми з МВФ, йдеться і про скорочення витрат на бюджетників. Зокрема, уряд має намір зменшити видатки на оплату праці працівників бюджетного сектору на 27%, знизивши заробітну плату окремим категоріям працівників, а також скоротивши їх чисельність. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини