Головна Новини Політика кабмін 100 днів міністра Резнікова на посаді: провали та досягнення
commentss НОВИНИ Всі новини

100 днів міністра Резнікова на посаді: провали та досягнення

Олексія Резнікова було призначено міністром оборони України 4 листопада 2021 року. На цій посаді він змінив Андрія Тарана, відповідального за провал реалізації оборонного замовлення

10 лютого 2022, 17:32
Поділіться публікацією:
















У п'ятницю, 11 лютого, міністр оборони України Олексій Резніков відзначатиме свої перші 100 днів на посаді керівника головного оборонного відомства країни. За більш ніж три місяці роботи він встиг прославитися багатьма ініціативами, що сколихнули країну, а також потрапити до кількох скандалів. Були, звісно, і позитивні досягнення, але чи можна вважати їх заслугою саме міністра — у матеріалі порталу "Коментарі".

100 днів міністра Резнікова на посаді: провали та досягнення

Олексій Резніков - фото: Офіс президента

Сенсаційно-лякаючі ідеї Олексія Резнікова

Резніков у грудні 2021 року розповів про своє бажання збільшити витрати на озброєння ЗСУ у шість разів, а вже у січні він оголосив про обов'язкову постановку жінок на військовий облік. Більше того, у першому наказі Міноборони про військовий облік за нереєстрацію у військкоматах жінкам обіцяли значні штрафи .

Хвиля обурення з цього приводу настільки захлеснула суспільство, що ідею із закликом журналісток, бібліотекарів, бухгалтерів та жінок інших невійськових професій поки що "сховали в стіл".

Вже у лютому Резніков виступив із новими заявами. Він розповів про намір збільшити чисельність ЗСУ на 100 тис. осіб. А також запропонував українцям служити до армії по 10 років. Це, за його словами, має бути мінімальний термін контракту.

На тлі укомплектованості наших військових частин сьогодні лише на рівні 50-60% , відсутності соціальних гарантій, гідної заробітної плати, програм із забезпечення військових житлом, плани Резнікова можна назвати утопічними. Подібні заяви можуть лякати молодих хлопців, які, можливо, ще вчора збиралися присвятити ЗСУ хоча б 2-3 роки свого життя.

Ну і насамкінець – звернення Резнікова до українців із рекомендацією готувати своїх дітей до війни.

"Ми повинні виховувати дітей з розумінням, що їх це (війна, — ред) може торкнутися", — сказав він в інтерв'ю , в якому також закликав усіх і кожного приготуватися воювати і захищатися під час нападу РФ.

Але парадокс у тому, що це своє послання міністр оборони озвучив країні одразу після відеозвернення президента України Володимира Зеленського, який навпаки намагався заспокоїти населення, а загрози нападу країни-агресора називав елементом інформаційної війни.

100 днів міністра Резнікова на посаді: провали та досягнення - фото 2

Провал забезпечення армії

За підсумками 100 днів роботи Резнікова на посаді міністра оборони стало відомо про кризу забезпечення армії найнеобхіднішим. Зокрема, за даними розслідувачів Watchdogs , ЗСУ сьогодні не вистачає елементарного: касок та бронежилетів. Запаси відповідного спорядження на складах МОУ закінчилися, хоча гроші на проведення закупівель амуніції міністерство мало.

Також, як заявив генерал-полковник Збройних сил України (ЗСУ) Ігор Колесник, українська армія зараз відчуває гострий дефіцит боєприпасів та горючих матеріалів.

Окрім іншого, Міноборони станом на сьогодні, досі не провело закупівлю послуг організації харчування для військових на 2022 рік. Спочатку тендера не оголосили під час (мали були у листопаді 2021 року), а тепер, за даними журналістів, не можуть нічого закупити через блокування процедур з боку компанії – монополіста "Військсервіс-Волонтер". Її називають нібито дружньою до окремих чиновників Міноборони, незважаючи на кримінальну справу ГБР і більше сотні актів про порушення якості продуктів, що поставляються "Волонтером".

У результаті: чим і як годуватимуть військових на фронті вже у березні – поки що не відомо.

Військова допомога Заходу Україні

На період перших 100 днів роботи Резнікова міністром оборони припали активне постачання озброєння в Україну від наших західних партнерів. Ця військова допомога надається Україні країнами ЄС та США. Мова про сотні тон летальної зброї та боєприпасів.

Загалом оборонним бюджетом США на 2022 рік передбачено 300 млн доларів на військову допомогу Україні. А всього світ надіслав нам військову допомогу вже на $1,5 млрд. Проте, вважати це заслугою саме Резнікова – не доводиться.

До відповідальності міністра у цій частині можна віднести організацію та успішне завершення навчання українських військових працювати із західною технікою. Але й цього поки що не сталося.

На тлі заяв Резнікова про можливий наступ агресора, відомо лише про те , що Міноборони розпочало навчання з інструкторами НАТО лише наприкінці січня. Відповідно, за минулі два тижні навряд чи ВСУ загалом вдалося освоїти нові навички. Що заважало чиновникам навчати службовців раніше, у Міноборони поки що не пояснюють.

Нагадаємо, Олексія Резнікова було призначено міністром оборони України 4 листопада 2021 року. На цій посаді він змінив Андрія Тарана, відповідального за провал реалізації оборонного замовлення.

До Міноборони Резніков обіймав посаду віце-прем'єра та міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Також був першим заступником голови української делегації у Тристоронній контактній групі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини