Головна Новини Політика кабмін Кабмін пропонує нову Нацстратегію доходів: що привертає увагу і чи варто хвилюватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін пропонує нову Нацстратегію доходів: що привертає увагу і чи варто хвилюватися

Очікувати нестримних реформ у найближчі роки, швидше за все, не варто

8 січня 2024, 12:57 comments1378
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів 27 грудня затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 рр., що було одним із зобов'язань української влади перед МВФ. Враховуючи, що це був кінець року, підготовка до свят, НСД дещо випала з поля зору. А там є чимало кардинальних планів, зокрема зміна системи оподаткування ФОПів, повернення до прогресивної шкали ставок оподаткування тощо. Що зараз можна сказати про запропоновану Нацстратегію доходів? Наскільки реалістичні запропоновані заходи, до чого можуть призвести? Чи є шанс, що НСД не буде втілено в життя у вигляді, в якому її прийняв Кабмін? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Кабмін пропонує нову Нацстратегію доходів: що привертає увагу і чи варто хвилюватися

Кабмін. Фото: з відкритих джерел

Поки що особливо переживати не варто

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк акцентує, що Національна стратегія доходів тому і називається стратегією, що розрахована не на рік-два, а на період до 2030-го року. І багато чого, що там зараз прописано, може бути змінено.

"З огляду на те, що в Україні за цей час точно зміняться парламент, уряд, та й склад місії МВФ також зазнає змін", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, треба розуміти, що багато що з НСД уже було зазначено в меморандумах з МВФ або в інших документах, які підписували наші офіційні особи.

"Та ж зміна оподаткування ФОП набуде чинності лише через багато років, після відновлення довіри до податкової. Тож зараз особливо перейматися цим документом не варто, як і очікувати нестримних реформ з оглядкою на нього найближчими роками", – констатує Ярослав Железняк.

За два-три роки "спрощенка" у звичному вигляді зникне

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин зазначає:

"НСД без будь-яких осудних комунікацій з бізнес-спільнотою і громадянами пропонує Еру високих податків і занадто агресивний їхній збір на найближчі 3-4 роки".

За словами аналітика, головним об'єктом фіскальної атаки стала спрощена система оподаткування – звідти виженуть юридичних осіб, а тим, хто залишиться, запропонують касові апарати, зростання податкового навантаження до рівня загальної системи, обов'язковий облік і "принади" податку на додаткову вартість при досягненні порогу реєстрації.

"Інакше кажучи, за два-три роки "спрощенка" у звичному вигляді зникне, – пояснює В'ячеслав Черкашин. – А те, що залишиться, мало чим відрізнятиметься від загальної системи оподаткування".

Опір такій "стратегії" точно буде

Економічний експерт Данило Монін вважає, що запропоновану Національну стратегію доходів правильно називати "Національна стратегія вбивства бізнесу" за 2024-2030 роки.

"Її мета – підвищена рента з території України, в умовах, коли і відновлення країни після війни доведеться робити власним коштом. Причому держава вважає, що для цього необхідно забрати у підприємницького класу максимально багато, позбавляючи локальний бізнес ресурсів. І приховано позбавляючи Україну іноземних інвестицій, вибудовуючи неконкурентне середовище зі збільшенням податкового навантаження на економіку на 3-4% ВВП. Паралельно даючи можливість оголосити всіх громадян злочинцями – блокувати рахунки кожному. Формуючи правила, за яких кожен має доводити походження доходів", – наголошує експерт.

Реалізацію такого підходу він вважає справою реалістичною. Ось тільки приведе це, попереджає Данило Монін, до формування "сірої зони" в Україні – з виїздом активних громадян у наступні роки, зі знищенням малого підприємництва та спрощеної системи у принципі.

"За таку ренту з реального сектору економіки українські чиновники навіть погодилися сплачувати ренту МВФ за ставкою 8,5% річних у валюті, – повідомив експерт. – А наші виплати МВФ у 2026-2027 роках лише відсотків за кредитами становитимуть 1,2-1,3 млрд доларів на рік".

Данило Монін упевнений, що опір такій "стратегії" точно буде.

"Особливо з огляду на те, що вибори ще не проведені – і є велика ймовірність, що частина норм не пройде парламент, – пояснює він. – Але, якщо пройде, і Зеленський почне розповідати громадянам, що це, мовляв, не українська влада підняла податки малому бізнесу з 5 до 17%, що це все МВФ – українцям нічого не залишиться зробити, окрім як на виборах сказати Зеленському та його партії — на вихід!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — коли проясниться ситуація щодо допомоги Україні від США: про яку загрозу говорять у світі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини