Головна Новини Політика кабмін Кабмін планує відновити "велику приватизацію": позитив та ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін планує відновити "велику приватизацію": позитив та ризики

Поки в Україні війна, жоден інтелектуальний інвестор не піде вкладати гроші в країну, розуміючи, що на куплений ним об'єкт у будь-який момент може прилетіти ракета

26 березня 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

Уряд України відновить велику приватизацію, ліквідацію неспроможних підприємств, а також оновлює перелік стратегічних підприємств, що не підлягають приватизації, та розробляє стратегію управління підприємствами, конфіскованими у підсанкціонованих осіб. Як ставитеся до таких планів? Які є позитив та ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кабмін планує відновити "велику приватизацію": позитив та ризики

Кабмін. Фото: з відкритих джерел

Влада мала б пошукати аргументи для того, щоб основну приватизацію відкласти до більш комфортних економічних умов

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін так коментує приватизаційні плани Кабміну:

"Я до подібних речей ставлюся вкрай обережно. На сьогоднішній день ми маємо досить показові приклади того, як та ж АРМА протягом семи місяців не може на конкурсі обрати керуючого активами води "Моршинська". Або, наприклад, чималі активи російських олігархів, які заарештовані в Україні, досі не продані".

Будь-яка приватизація, наголошує експерт, передбачає не лише бажання продати, а й наявність покупців на той чи інший об'єкт.

"В нас війна. І жоден зрозумілий інвестор не піде вкладати гроші в країну, розуміючи, що на куплений ним об'єкт у будь-який момент може прилетіти ракета, – пояснює Олег Пендзін. – Тому, загалом схвалюючи ідею проведення масштабних приватизаційних процесів, я рекомендував би владі пошукати аргументи для того, щоб основну їхню масу відкласти до більш, скажімо так, комфортних економічних умов".

Хороший приклад з останніх кейсів – ситуація з Одеським припортовим заводом

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак підтримує урядове рішення про те, що слід якнайшвидше все приватизувати, зменшувати частину держави в економіці.

"І мова не лише про необхідність збільшити надходження до бюджету за рахунок такого продажу низки підприємств. На мою думку, головна причина таких дій у тому, що держуправління тими чи іншими компаніями – це джерело корупції, "брудного кешу", яке використовується нашими недоброчесними держслужбовцями, чиновниками. Система корумпується, розвалюється зсередини. Тому, незважаючи на те, що війна, що ціни низькі і продаж таких підприємств, багато коштів до бюджету не принесе, приватизувати все одно треба", – упевнений експерт.

За його словами, якщо підприємства, компанії перебувають у приватних руках, то держслужбовці не матимуть можливості отримувати якусь вигоду, як роблять зараз, керуючи від імені держави, але працюючи передусім на свою кишеню.

"Хороший приклад із останніх кейсів – ситуація з Одеським припортовим заводом (ОПЗ). Представники НАБУ вручили підозру декільком керівникам Фонду держмайна, низці інших держслужбовців, які під різними приводами зривали приватизацію ОПЗ. А самі доводили підприємство до жахливого стану, наживаючись на цьому та прикриваючись "аргументами", що війна – не час приватизації. На жаль, більшість держпідприємств (є рідкісні приємні приклади, як та ж Укрпошта, деякі інші ДП, але це скоріше виняток, ніж правило), які знаходяться під управлінням різних міністерств, по суті, наводять приватні доходи в кишенях своїх контролерів. А державі залишаються збитки. Відповідно вартість таких підприємств падає. І чим довше держава так "керує" ними, тим менше буде їхнього центу, тим складніше з часом їх продати. Адже підприємства за такого "управління" обростають боргами. І в якийсь момент стають навіть збитковими. В результаті їх стає невигідно купувати, адже доведеться потім ще й розплачуватись зі старими боргами", – аргументує експерт.

Він упевнений, що якщо є покупець – краще віддати те чи інше держпідприємство навіть умовно за одну гривню, ніж потім, через якийсь час воно буде обтяжене купою боргів – і державі доведеться ще й вливати туди кошти, щоби це ДП не збанкрутувало.

"А навіть, якщо продати за невеликі кошти, таке підприємство даватиме людям роботу, платитиме податки, а також виготовлятиме ту чи іншу продукцію. Це все – потенційно можливі прибутки, які перекривають негатив від продажу за малу вартість, – вважає Тарас Козак. – Ну і, звісно, продавати треба на відкритому, чесному конкурсі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: з яким проханням лідери ЄС звернуться до Китаю – чого чекати від Пекіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини