Головна Новини Політика кабмін Інвестори отримають доступ до родовищ корисних копалин України: які можливості та ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестори отримають доступ до родовищ корисних копалин України: які можливості та ризики

Видобути ресурси – це половина справи. Також потрібно створити інфраструктуру для ефективного використання видобутого матеріалу

15 лютого 2023, 08:45 comments3570
Поділіться публікацією:

Україна допустить приватних інвесторів до розробки родовищ титану, урану, ванадію, літію, титану та солі. Про це повідомив прем'єр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну. За його словами, 26 родовищ надаватимуться у користування на умовах угод про розподіл продукції. Це, зазначає глава Кабміну, створить широкі можливості інвестору у реалізації проекту, а держава отримає свою частку, яку буде використано для розвитку економіки. Як ставитеся до такого рішення? Які є можливості та ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Інвестори отримають доступ до родовищ корисних копалин України: які можливості та ризики

Кабмін. Фото: з відкритих джерел

Україні потрібні зараз кроки, які підштовхнули б зайнятість, а потім і ВВП до зростання

Економіст, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран наголошує, що торгівля концесіями на видобуток корисних копалин – це звичайна справа.

"Україні зараз не вистачає іноземних та внутрішніх інвестицій, – пояснює він. – Багато інвесторів зайняли вичікувальну позицію. Тому цілком нормально, що уряд вирішив залучити інвесторів, у том числі через видобуток ліквідних копалин".

Віталій Шапран не бачить тут жодних ризиків для держави, крім екологічних, які мають бути врегульовані вже після початку видобутку.

"Україні потрібні зараз кроки, які підштовхнули б зайнятість, а потім і ВВП до зростання. Озвучені прем'єром проекти, як на мене, саме те, що потрібно", – констатує експерт.

Умови розподілу видобутих ресурсів та варіації використання своєї частки інвесторами визначать ступінь вигоди цього рішення уряду для України

Економіст, співзасновник "Студії здорового Сенсу" та "Рух Україна 30" Андрій Гарнат розмірковує так:

"Дбати про свої природні ресурси – це використовувати їх для переробки та виробництва продукції у своїй країні, залишаючи максимальний обсяг доданої вартості в Україні. Умови розподілу видобутих ресурсів та варіації використання своєї частки інвесторами визначать ступінь вигоди цього рішення уряду нашій країні".

Але видобути ресурси – це половина справи, зазначає експерт. Також потрібно створити інфраструктуру для ефективного використання видобутого матеріалу, щоб на виході ми мали технологічні продукти, які мають попит як на внутрішньому, так і зовнішньому ринку.

"Приклад тому – літій, спектр використання якого простягається від акумуляторів, стекол і мастил до добавок, що лігують, до сплавів. Суб'єктними вирішувачами цих питань зараз є чиновники, до яких після низки недавніх корупційних скандалів довіри немає", – вважає Андрій Гарнат.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки Рамштайн-9 : чи справдилися очікування України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини