Головна Новини Політика кабмін Рік біля керма: названо головні перемоги і провали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
commentss НОВИНИ Всі новини

Рік біля керма: названо головні перемоги і провали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля

Експерти назвали досягнення і помилки глави українського уряду

4 березня 2021, 13:41
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 4 березня, рік як Денис Шмигаль став прем'єр-міністром України. Експерти назвали його основні перемоги і провали, а також перспективи Кабміну Шмигаля.

Рік біля керма: названо головні перемоги і провали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Всі розуміють, що це не уряд Шмигаля, а уряд Зеленського"

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає умовної перемогою те, що уряд Шмигаль протримався рік — більше, ніж уряд Гончарука. Правда, чи це перемога для країни — питання.

"Провали — практично в усіх напрямках. Навіть програму уряду в Раді двічі провалили. Через рік своєї роботи Кабмін повинен давати звіт про свою діяльність, а у нього навіть немає затвердженої програми. В якійсь мірі цьому уряду пощастило, що його діяльність випала на корона-кризу, на яку списали всі проблеми. А їх — величезна кількість. Провалена вся соціально-економічна політика. Замість обіцяних сотень тисяч нових робочих місць — виток безробіття. Майже нічого не зроблено, щоб зупинити безконтрольне зростання тарифів. Вакцинацію Україна почала останньою в Європі. Після нас, здається, тільки Молдова", — перераховує експерт "досягнення" Кабміну Шмигаля.

З огляду на це, точно не можна вважати перебування цього прем'єра на своїй посаді довше, ніж Гончарука, показником мегаефективності.

"Скоріше, тут можна говорити про зручність такої фігури для Офісу президента. Правда, тут є і небезпека. Всі розуміють, що це не уряд Шмигаля, а уряд Зеленського. Відповідно, всі провали лягають тінню не тільки на Шмигаля, але і на Зеленського. І ми це бачимо по рейтингах", — підкреслює Олексій Якубін.

За його словами, всі розуміють, що Шмигаля треба міняти. Вся заковика — на кого і на яких умовах.

"Кабмін Шмигаля більш професійний, ніж був Кабмін його попередника — Гончарука"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко зазначає, що Кабмін Шмигаля більш професійний, ніж був Кабмін його попередника — Гончарука. Правда, на ефективності роботи це мало позначилося.

"Уряд Шмигаля непогано почав. Разом із представниками українського бізнесу великого, з різними групами впливу, в тому числі іноземними, була написана програма із розігріву нашої економіки. У неї заклали чимало прогресивних ідей, в тому числі щодо підтримки українських виробників. Але практично все залишилося на папері. Як і програму, яку не змогли затвердити в парламенті", — каже Ігор Петренко.

Знайти позитив у роботі Кабміну, за словами експерта, практично нереально. Хіба що те, що в Україні збереглася відносна фінансова стабільність і не так сильно, як у багатьох інших країнах, звалилася економіка під впливом корона-кризи.

"Хтось може говорити, що тут вплинули об'єктивні фактори — кон'юнктура ринку, сировини, робота НБУ. Але це все ж кореспондується з діяльністю уряду", — зазначає експерт.

Але провалів, на його думку, значно більше. Практично вся робота Кабміну проходила в режимі "гасіння пожеж". Не було роботи на перспективу, не бралися превентивні заходи. Навіть реалізацію своїх рішень уряд Шмигаля не міг і не може забезпечити.

"Як наслідок — тарифна, вакцинна криза, багато іншого. Гостро стоїть питання комунікації — донесення до суспільства виразно інформації, підкріпленої фактами. Цей кейс теж провалено, — вважає Ігор Петренко. — Величезна проблема — безініціативність Кабміну, відсутність прогресивних рішень, ідей, які виходи б саме від уряду, а не, припустимо, з Офісу президента".

На думку експерта, в нинішній ситуації нам точно потрібен активніший прем'єр, з конкретною візією — куди рухатися, як вирішувати проблеми.

"З іншого боку, можливо, саме безініціативність і навіть якась безликість Шмигаля дозволяє йому залишатися на посаді. З усіма згоден, зручний всім, — пояснює Ігор Петренко. — До того ж, відставка прем'єра — це один з інструментів для погашення соціальної напруги. Але навряд чи Шмигаль — та фігура, відставка якої дасть можливість суспільству "випустити пар". До того ж — звільнити-то легко. Голоси знайдуться. Але новий прем'єр, новий Кабмін — це нові угоди, нові союзи, нові бажання тих чи інших гравців. І можлива політична криза, яка затягнеться на довго. Тож, поки немає поняття, на кого і на яких умовах міняти Кабмін (консенсус між представниками фінансово-промислових груп і політиками), або поки немає катастрофічних провалів, цей уряд буде діяти з можливими точковими кадровими змінами".

Нагадаємо, експерти оцінили соціальний ліфт від Зе-команди і розповіли, як в Україні отримують топ-посади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

4 березня 2021, 16:14

Было бы хорошо, если бы новые обещания выполнил https://kosatka.media/category/gaz/news/v-2025-g-ukraina-namerena-polnostyu-obespechit-sebya-gazom-sobstvennoy-dobychi-premer


Новини