Головна Новини Політика кабмін Відхід Вітренка і можливий прихід Галущенка: що відбувається в Міненерго
commentss НОВИНИ Всі новини

Відхід Вітренка і можливий прихід Галущенка: що відбувається в Міненерго

Експерти спрогнозували, чи може Герман Галущенко, кандидатуру якого обговорять на засіданні «Слуги народу», замінити міністра енергетики Юрія Вітренка

22 квітня 2021, 15:02
Поділіться публікацією:

У четвер, 22 квітня, фракція "Слуга народу" збереться на онлайн-засіданн . На порядку денному, серед іншого, кандидат на пост міністра енергетики. Чому йде Юрій Вітренко? На кого його можуть поміняти? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Відхід Вітренка і можливий прихід Галущенка: що відбувається в Міненерго

Герман Галущенко. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Ця галузь — чи не найбільш заолігархізований сектор економіки"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько нагадує, що після декількох провальних голосувань за призначенням Вітренка міністром монобільшість змінила законодавство, посиливши повноваження в.о. міністра. Саме в такому статусі й працював Вітренко.

"Здавалося, що питання знято. Але недавно стало відомо, що він написав заяву про відставку. Правда, сам Вітренко це спростовував. Однак анонсований розгляд нової кандидатури на пост глави Міненерго говорить сам за себе, — зазначає Володимир Манько. — Чого ж Вітренко не вистачало? Адже повноваження у нього були тепер достатніми? Швидше за все, він не зміг узгодити інтереси всіх олігархів в енергетичній галузі".

Експерт зазначає, що ця галузь — чи не найбільш заолігархізований сектор економіки.

"Можливо, хтось із олігархів висловив невдоволення Вітренком президенту або "шишкам" з його Офісу. Як результат — зміна керівництва міністерства. Швидше за все, історія з Вітренком в ранзі міністра вже завершилася. Влада буде шукати когось іншого, хто би був прийнятний всім олігархам", — вважає Володимир Манько.

"Будуть пропонувати зробити главою Міненерго віце-президента "Енергоатома" Германа Галущенка. Але він також зіткнеться з проблемою 226 голосів"

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснює, що Вітренка просували на посаду першого віце-прем'єра, а посада міністра була як додаток. Але віце-прем'єром стати не вдалося, як і повноцінним міністром. Голосування в Раді були провальними, Вітренко став лише в.о.

"За фактом, як виявилося, Зеленський, Ахметов і Коломойський, незважаючи на свої нинішні нелегкі відносини, "розвели" лобістів Вітренка, які намагалися втиснутися у вікно можливостей і призначити Вітренка прем'єром. Зараз будуть пропонувати зробити главою Міненерго віце-президента "Енергоатома" Германа Галущенка. Але він також зіткнеться з проблемою 226 голосів — не знайдуть швидше за все. І тому він може бути також призначений в якості в.о. Тобто, певна тимчасовість буде тиснути і на нього, якщо призначать", — зазначає Юрій Корольчук.

На його думку, для будь-кого сьогодні посада міністра енергетики — це ряд проблем.

"І зростання тарифів, і підготовка до зими, і боротьба з монополіями або пасування перед ними, — перераховує експерт. — З одного боку "Нафтогаз", з іншого — ТЕС Ахметова, які зараз стали найслабшим ланцюжком енергосистеми країни".

Раніше експерти спрогнозували, що може вирішити фракція "Слуга народу" на засіданні 22 квітня 2021 року щодо скандалів, пов'язаних з Миколою Тищенком та Євгеном Шевченком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини