Головна Новини Політика кабмін Експерти розповіли, навіщо в Україні створили нове міністерство
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, навіщо в Україні створили нове міністерство

В Україні з'явилося нове Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, створення якого експерти оцінюють неоднозначно

23 липня 2020, 10:41 comments1228
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів прийняв 22 липня проект постанови про створення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Наскільки це було необхідно, а також що необхідно для того, щоб нове міністерство показало ефективність — про це "Коментарям" розповіли експерти.

Експерти розповіли, навіщо в Україні створили нове міністерство

"Справа потрібна"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин впевнений, що створення профільного промислового міністерства – справа потрібна.

"Можна довго говорити, чому без розвинутої промисловості в України не буде багатого майбутнього. Тут немає предмету для обговорення. Це розуміють всі. Але є різне розуміння шляхів реалізації цієї мети", – зазначає експерт.

За словами Олега Пендзина, вільної конкуренції на світових ринках промислової продукції немає.

"Як може вільно конкурувати українська продукція з аналогічною, виробленою країною, в якій і експортно-кредитне агентство працює, і держава вкладає в науку, і інвесторам в промисловий сектор пільги та преференції?" – задається економіст риторичним питанням.

Олег Пендзин підкреслює, що саме по собі створення профільного міністерства – це ще не вирішення проблеми.

"Треба багато інших дій, щоб був результат, – упевнений експерт. – Потрібне формування держполітики в промисловості, реформування власності держпідприємств, залучення елективного власника-інвестора. Важливе чітке визначення стратегічних держпідприємств (в тому числі і в сфері оборонно-промислового комплексу), які повинні залишитися в держвласності. Слід удосконалювати управління ними. Також важливими є: участь у формуванні держзамовлення, створення експортно-кредитного агентства, підтримка наших експортерів на зовнішніх ринках, захист вітчизняного виробника, реформування держзакупівель з урахуванням локалізації виробництва".

Стратегічні галузі

Для того, щоб оцінити перспективи центрального органу виконавчої влади – Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості – необхідно зрозуміти кілька взаємопов'язаних речей, упевнений голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський.

"По-перше, які критерії будуть використовуватися для визначення переліку стратегічних галузей, яким буде займатися нове Міністерство, – зазначає експерт. – Це буде внесок у ВВП, зайнятість, експорт, підвищення технологічного рівня економіки (галузі-драйвери науково-технологічного прогресу)?"

Це, підкреслює Ігор Бураковський, непросте питання, на яке сьогодні немає однозначної відповіді.

"По-друге, – продовжує експерт, – важливо знати, якими будуть цілі, принципи, інструменти та механізми відповідної української політики. Адже сьогодні сам термін і зміст промислової політики трактуються в світі та Україні по-різному".

По-третє, зазначає Ігор Бураковський, необхідно зрозуміти, як нове міністерство планує взаємодіяти з іншими центральними органами виконавчої влади (наприклад, міністерством енергетики, яке також займається стратегічною галуззю економіки) і з представниками відповідних галузей.

"Все це маячня, особливо в Україні"

Економічний експерт Владислав Банков, коментуючи рішення Кабміну обзавестися новим міністерством, не приховує емоцій: "Все це нісенітниці, особливо в Україні! Ефективність тієї чи іншої галузі у нас не обумовлюється наявністю міністерств. Радше відсутність профільного міністерства є причиною того, що галузь динамічно розвивається".

Як приклад Владислав Банков призводить IT-галузь. І підкреслює, що вона досить динамічно розвивалася, поки держава не почала намагатися її контролювати.

"Будь-яке міністерство – це регулювання і фундамент для неконкурентних умов боротьби на ринку, – пояснює експерт. – Так що створення чергового міністерства – це просто зайва трата грошей платників податків. Це не має відношення до розвитку тієї або іншої галузі. Швидше – загальмує, ніж допоможе. Однією з цілей створення нових держструктур є працевлаштування своїх родичів і знайомих".

Нагадаємо, раніше міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко заявив, що не підтримує введення другого етапу пенсійної реформи, що передбачає збільшення навантаження на фонд оплати праці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини