Головна Статті Політика Скандали.Політика Хто є «королями» контрабанди в Україні
commentss Cтатті Всі новини

Хто є «королями» контрабанди в Україні

Санкційний список РНБО, пов'язаний з контрабандою, не раз поповнювався, але ЗМІ найбільш звертають уваги на два імені — Сеяра Куршутова і Віктора Шермана

25 серпня 2021, 17:26 comments3871
Поділіться публікацією:

Українська дійсність підкидає такі сюжети, які не придумати жодному сценаристові "найкрутішого" блокбастера Голлівуду. Навряд на фабриці мрій додумалися б створити фільм, де є корумпований суддя, якого рятують від правосуддя сподвижники екс-глави держави. При цьому посильна допомога надається адвокатом, котрий став важливим функціонером у системі влади президента наступного. Звучить неправдоподібно, але матеріали Ради національної безпеки України (РНБО) і дані розслідувань правоохоронців свідчать про зворотне.

Хто є «королями» контрабанди в Україні

Хто може "кришувати" контрабанду в Україні? Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Король" контрабанди, який "пошкодував" 3 млн доларів для СБУ

Одним із численних нововведень нового президента Володимира Зеленського стало використання Ради національної безпеки і оборони України, як органу, який своїми рішеннями вводить персональні санкції проти конкретних осіб.

Серед найбільш резонансних подібних рішень можна назвати прийняті в квітні санкції проти осіб, яких у СБУ підозрювали в організації масштабної контрабанди, що завдає українському бюджету величезної шкоди. У список, який згодом поповнився, увійшли понад 20 осіб, але звертають особливу увагу на себе в ньому два прізвища — Сеяр Куршутов і Віктор Шерман. Ці люди не були маловідомі, швидше, навпаки — адже за ними, за даними ЗМІ, давно стелиться "шлейф" організації контрабанди.

Ще за часів президентства Петра Порошенка ЗМІ повідомляли про існування при владі Офісу контрабанди (Офіс), нібито функціонуючого ще із часів Віктора Януковича, а точніше, сина четвертого президента України Олександра Януковича.

Головним керуючим Офісу, який здійснює оперативне управління ним, українські медіа називали якраз Сеяра Куршутова. Як писали журналісти, кримський татарин після окупації півострова виїхав на материкову Україну і, представляючись бізнесменом в сфері логістики і транспортних перевезень, а також радником президента Асоціації платників податків України, насправді ж нібито давав завдання "співробітникам" Офісу, забезпечував провезення контрабанди, займався вирішенням проблем "своїх" і створенням проблем "чужим" імпортерам.

Віктор Шерман, за даними ЗМІ, також міг брати участь в роботі Офісу, оперативно інформуючи про "своїх-чужих" імпортерів, яким треба допомагати або ж всіляко заважати в їх роботі, а також, ймовірно, відповідав за інкасацію "чорної готівки".

Сукупні втрати держбюджету від діяльності "Офісу контрабанди" тоді оцінювали в 28 млрд гривень.

У 2021 році Президент Володимир Зеленський ввів санкції проти ТОП-10 контрабандистів України. До цього списку також потрапив і Сеяр Куршутов.

Сам Куршутов в коментарі ЗМІ заявляв, що його внесення до списку санкцій РНБО — це "зведення особистих рахунків і комплекс неповноцінності на ґрунті невдач в особистому житті" з боку глави Офісу президента України (ОП) Андрія Єрмака. При цьому в СБУ, яка складала цей список, нібито вимагали від 100 тисяч до 3 млн доларів за те, щоб не бути включеним до нього.

Втім, Куршутов також визнав знайомство із Олександром Грановським і певний свій вплив на митний ринок за рахунок логістичного бізнесу, проданого ним близько двох років тому, але підкреслив, що "не сидів на жодних контрабандних схемах".

Цікаво, що, за даними сервісу YouControl, Сеяр Куршутов є співвласником приватного закладу "Харківська школа архітектури" і приватним підприємцем, здійснюючи діяльність в сфері ресторанного бізнесу.

А в Державній митній службі назвали партнера Сеяра Куршутова — Віктора Шермана — "одним із найбільших контрабандистів України". Шерман, до речі, активно займається бізнесом, в минулому і нині маючи відношення до півтора десятків фірм і громадських організацій. У сфері інтересів бізнесмена — торгівля, транспорт, ресторанний бізнес, нерухомість і кінобізнес, причому його партнером по одній із фірм, ТОВ "Спорт сервіс", є дружина Сеяра Куршутова — Катерина Любчик.

"Королівський дах контрабандистів" — Офіс президента

Поведінка названого "королем" контрабанди Сеяра Куршутова, який не тільки не покинув Україну і нібито продовжив свій "промисел", але ще і відкрито виступає проти глави ОП Андрія Єрмака і СБУ, може свідчити про серйозний "дах", в якому сам бізнесмен упевнений на всі 100%.

Серпень 2016 року. Суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус, який "прославився" справами проти "майданівців" і тодішнього глави партії "УКРОП" Геннадія Корбана, затриманий співробітниками НАБУ при отриманні хабара в 150 тисяч доларів США. Проте заарештувати суддю тоді не дозволила ВР України, не давши своєї згоди, після чого 22 серпня того ж року відбулася втеча судді в сусідню Молдову.

Відхід від відповідальності Чауса тоді пояснювали просто — зацікавленням у ньому перших осіб країни, адже, за словами тодішнього нардепа Сергія Лещенка, Чаус був "кишеньковим суддею Адміністрації президента України".

Висловлювання ексдепутата згодом підтвердилися при розслідуванні зникнення судді — в 2020 році "Слідство.Інфо" опублікувало судовий документ, де перераховувався механізм втечі і люди, які допомагали Чаусу втекти.

Крім нардепа Олександра Грановського, названих і неназваних співробітників ГУР і Управління державної охорони, до списку помічників втечі Чауса увійшли прізвища двох його адвокатів — Андрія Смирнова і Кіма Веремійчука.

Згідно з документами, адвокати привезли суддю 10 серпня у підземний паркінг за адресою: Протасов Яр, 8, де він був переданий в руки співробітникам спецслужб, а в 20-х числах серпня залишив територію України.

Обидва адвоката добре відомі, як досвідчені та успішні юристи, але якщо Веремійчук продовжує залишатися практикуючим юристом, то Андрій Смирнов 10 вересня 2019 року змінив юридичну практику на посаду заступника голови Офісу президента України.

Як "вкрали" суддю Чауса

Здавалося б, до чого тут Сеяр Куршутов?

Згідно із судовими документами, механізм вивезення судді Миколи Чауса виглядав наступним чином: 22 серпня в столичний аеропорт "Жуляни" на літаку прибули громадяни Молдови під прізвищами Турку і Дамір, причому перший зовні був дуже схожий на суддю-втікача.

Співробітник охорони президента, який зустрів "молдаван", узяв у них паспорти і передав їх співробітнику Державної прикордонної служби, який відразу ж оформив не тільки приїзд, але і виїзд Турку і Даміра за межі України. Згодом Микола Чаус із паспортом на прізвище громадянина Молдови Турку в супроводі Даміра перетнув державний кордон України без проходження прикордонного контролю, але з відміткою про виїзд з України, оформленою ще 22 серпня в "Жулянах".

За даними джерел порталу "Коментарі", незаконний перехід судді через кордон, здійснений в районі прикордонного переходу Білгород-Дністровський, нібито забезпечував саме Сеяр Куршутов, залучивши до цього власного кума, тодішнього главу Держприкордонслужби України Віктора Назаренка.

Таким чином, "король" контрабанди і майбутній заступник голови Офісу президента України можуть бути причетними чи то до втечі судді від правосуддя в особі НАБУ, чи то до його викрадення. У всякому разі, як підкреслив адвокат судді Ростислав Кравець для видання "Коментарі", епізод зі зникненням Миколи Чауса в 2016 році НАБУ розслідує саме як його викрадення.

Якщо вірити інформації Telegram-каналу "Трубу прорвало", Андрій Смирнов і в 2019 році міг бути на зв'язку з Чаусом і паралельно доручав тодішньому голові Державного бюро розслідувань Роману Трубе "натиснути" на суддю, його сім'ю і адвоката, викликати їх на допити і створити атмосферу "неминучості покарання". Діяв він тоді від імені свого тезки, якогось "Андрія", яким, швидше за все, міг виявитися тодішній глава Офісу президента України Андрій Богдан.

"Королівський дах не протече" — Андрію Смирнову нічого не загрожує

Хоча в ЗМІ згадали про участь Смирнова у "справі Чауса" після викрадення останнього в Молдові і загадкової появи в Україні, навряд чи справа 5-річної давності зможе якось "торпедувати" вплив Смирнова.

За словами адвоката Чауса Ростислава Кравця, у справі про його викрадення 2016 року НАБУ веде слідчі дії, а в справі про хабар триває вивчення матеріалів кримінальної справи. На вивчення 10 томів, за словами юриста, піде від 1 до 1,5 місяців.

Як повідомив порталу "Коментарі" директор Українського інституту аналізу політики Руслан Бортник, відставка Андрія Смирнова через "справу Чауса" малоймовірна.

"До Смирнова багато питань, але навряд справу Чауса будуть ставити йому в провину, адже в той час він був адвокатом і цілком міг переслідувати інтереси клієнта або інших людей, причетних до цього, але малоймовірно, що він був безпосередньо втягнутий в події з його пропажею чи втечею в 2016 році. Швидше, це просто ще один штрих в складній біографії Андрія Смирнова, екс-адвоката дуже багатьох осіб", — підкреслив співрозмовник видання.

Відносно "складності біографії" Експерт не перебільшує, адже в тому ж 2019 році Смирнов фігурував у скандалі про забудову Протасова Яру в столиці, представляючи інтереси забудовника трьох житлових висоток ЖК "Tourbillon", за якими стояли інтереси дніпровських бізнесменів Олега Левіна і вже згаданого Геннадія Корбана.

Глава ініціативної групи, що виступала проти забудови, Роман Ратушний заявляв ЗМІ, що інтереси забудовників представляв адвокат Андрій Смирнов, який нібито спершу пропонував підкуп (50 тисяч доларів), а потім перейшов до погроз.

Про "непотоплюваність" Смирнова свідчить і той факт, що хоча в ОПУ він потрапив ще в 2019 році, швидше за все, "за квотою" Андрія Богдана, своє становище він зберіг.

Як писали "Коментарі", заступник голови Офісу президента активно співпрацює з різними одіозними людьми, наприклад, бере в борг 9 млн гривень у матері дніпропетровського екс-чиновника Василя Астіона — Ольги. Причому віддав він поки менше 10% від боргу — 937 тис. гривень із 9,8 млн.

Та незважаючи на всі ці скандали і сумнівні зв’язки, Андрій Смирнов все ще залишається функціонером Офісу президента України, а, отже, швидше за все, названими в ЗМІ "королями контрабанди" Сеяру Куршутову і Віктору Шерману нічого не загрожує, незважаючи на всі санкції РНБО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини