Головна Статті Політика Скандали.Політика Дерібан оборонного комплексу по-українськи - "свинарчуки" змінюються, а схеми залишаються
commentss Cтатті Всі новини

Дерібан оборонного комплексу по-українськи - "свинарчуки" змінюються, а схеми залишаються

Навколо віце-прем'єр-міністра Олега Уруського, що відповідає за оборонно-промисловий комплекс України, розгорівся новий скандал

27 листопада 2020, 00:10 comments6932
Поділіться публікацією:








Днями всесвітньо відомий КрАЗ оголошений банкрутом. Представники ДП "Антонов" підозрюють керівництво Укроборонпрому в умисному знищенні вітчизняного літакобудування. А створена в Харкові одна з найкращих бронемашин в світі "Дозор-Б" може так і залишитися невідомою і непотрібною навіть українській армії.

Дерібан оборонного комплексу по-українськи - "свинарчуки" змінюються, а схеми залишаються

бронемашина Дозор-Б

У серпні 2020го року новопризначений міністр стратегічної промисловості Олег Уруський приїхав на Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. А.А. Морозова (ХКБМ), де пообіцяв тотальну зміну керівництва "Укроборонпрому" і держзамовлення на "Дозор-Б".


Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 2

"Дозор" напоровся на "засідку"

Розроблений на ХКБМ український колісний повнопривідний бронетранспортер "Дозор-Б" вперше представили на виставці озброєнь в Києві в 2007-му році. Якби розробка отримала розвиток, то Україні не довелося б закуповувати американські "Хамви" для війни на Донбасі. Завод повністю міг закрити потреби української армії, а його потужностей вистачило б і для виробництва бронемашин на експорт. Міністр промислової політики України Дмитро Колесников ще в 2010-му році обговорював з міністром оборони Бразилії створення україно-бразильського підприємства з виробництва бронемашин "Дозор-Б".


Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 3

Але, потім проект потрапив в поле зору "свинарчуків" і держкомпанія "Укрінмаш" продала комплект "Конструкторської і експлуатаційної документації для виготовлення і експлуатації двухосного бронетранспортера", що належав ХКБМ, польській компанії "MISTA sp. z.o.o. " з міста Стальова Воля, яка до цього моменту випускала грейдери та іншу цивільну техніку.

За непідтвердженою інформацією, вартість передачі унікальної конструкторської розробки могла становити трохи більше 200 тисяч доларів. Директор по маркетингу ХКБМ Володимир Малахов сказав тоді: "Зразок і документація передані. Наші фахівці також консультували іноземних колег з питань виробництва на потужностях в Польщі ".

Зібраний на "Київському бронетанковому заводі", дослідний зразок польська компанія перефарбувала і представила його як свій на виставці озброєнь MSPO-2013 Польщі під назвою "Oncilla" (Онцилла). Але, основна ідея виробництва Дозору-Б в Польщі звелася до дерибану оборонного бюджету через продаж вже польських бронемашин українському Міністерству оборони.


Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 4
Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 5

Польський бізнес на озброєнні "по-одеськи"

Віце-президентом польської компанії "MISTA", що купила українську бронемашину, виявився такий собі Олексій Гузєв. Сервіс Youcontrol каже, що Гузев Олексій Миколайович раніше мав відношення до ряду одеських компаній, що входять в групу екс-депутата Одеської обласної ради Ігоря Учителя і його бізнес-партнера Михайла Партікевича.

Разом з громадянином Франції турецького походження Аліханом Хамедом вони контролюють одеський "МТБ Банк" і кіпрську офшорну компанію Lacenaire Limited, яка володіє компанією "MISTA" і документацією на "Дозор-Б". Юридичну діяльність офшорної компанії обслуговує адвокат групи Ігоря Учителя і колега Олексія Гузєва — Артем Сидельников.

Простому бізнес-плану "купи-продай" одеських ділків завадила російська агресія, яка змусила уряд використовувати будь-які українські розробки. Тому, коли на Донбасі розгорілися бої, виконуючий обов'язки президента Олександр Турчинов, який особисто оцінював оборонні можливості, похвалив "Дозор-Б" за дешевизну і дав вказівки налагодити виробництво за кілька місяців.

Збірку машин було вирішено проводити на ДП "Львівський бронетанковий завод" (ЛБТЗ), а комплектуючі повинні були надати підконтрольні "Укроборонпрому" підприємства, в тому числі, "Бородянський машинобудівний завод" (ТОВ "Борекс-БМЗ"). Міністр оборони Степан Полторак обіцяв держзамовлення і, здавалося, перші десять машин вже повинні були надійти у війська.

Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 6
Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 7
Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 8
Дерібан оборонного комплексу по-українськи - ”свинарчуки” змінюються, а схеми залишаються - фото 9


Однак, у вересні 2014-го року виникли проблеми з бюджетним фінансуванням. Керівництво "Борекс" та "ЛБТЗ" знаходили можливості налагодити виробництво, навіть з огляду на опір зацікавлених в зриві виробництва третіх осіб.

"Дозор" розбрату

Щоб паралізувати виробництво "Дозорів", був звільнений директор "ЛБТЗ" Олександр Остапець. Потім, в 2016-му році в Інтернеті з'явилася інформація про те, що "Дозор-Б" не може бути взятий на озброєння. А блогери, яких умовно можна віднести до орбіти впливу депутата БПП Ігоря Кононенка, заявляли про те, що бронемашини були зроблені з неякісної броні, яка, до того ж, ще й закуповувалася в Росії. В результаті, поставки "Дозорів" в українську армію були зірвані і відкладені на невизначений термін.

При цьому чиновникам нав'язувалася думка про безперспективність виробництва бронемашин в Україні і крайню необхідність його перенесення в Польщу. При цьому Гендиректор "МТБ Банку" Юрій Кралов особисто організовував зустрічі між представниками польської "MISTA" і виробником комплектуючих "Борекс-БМЗ", щоб довести неефективність і витратність проекту, бо всі комплектуючі для польської "Oncilla" планувалося також закуповувати в європейських країнах, а не в Україні.

У відповідь на це "Борекс-БМЗ" намагався зберегти залишки своїх виробничих потужностей і персоналу, створюючи нові розробки. Так, керівництво запропонувало послуги з виробництва комплектуючих для гранатомета "РПГ-7М", збірку якого здійснював, що мав всі ліцензії, ВАТ "Завод" МАЯК "під контролем ДП" Укроборонпром ". Але як і у випадку з "Дозором", треті особи використали вже випробувану схему виведення вітчизняного виробництва за кордон. В даному випадку в Туреччину, де працює один із співзасновників "МТБ Банку" Аліхан Хамед. Одночасно з цим здійснювалося рейдерське захоплення компанії "Борекс", а її технологічну базу і виробничі потужності розтягнули на металобрухт. За даним фактом було порушено кримінальні справи, але станом на листопад 2020 року рішення так і не прийнято.

"Онцилла" перемогла "Дозор"

Коли "Укроборонпром" очолив ставленик Олега Гладковського — Павло Букін, проект української бронемашини був прикритий.

За інформацією видання "Радіо Свобода", після того, як Букін очолив держкомпанію, Міністерство оборони України закупило польські бронемашини в кількості 24-х штук. Як, згодом, виявилося бронемашини "Oncilla" навіть не пройшли ні балістичних випробувань, ні випробувань на підрив. Це означає, що ніхто не знає, як машина поведе себе в реальному бою.

Сума угоди, природно, не розкривається, але, очевидно, що частина цих грошей призначається для бенефіціарів "МТБ Банку". За офіційною заявою НБУ, призначення Павла Букіна гендиректором "Укроборонпрому" і прийняття рішення про згортання виробництва українських "Дозорів" чудесним чином збіглося за часом із здійсненням "МТБ Банком" ризикових фінансових операцій, можливо пов'язаних з легалізацією кримінальних доходів та конвертацією безготівкових грошей в готівку.

P.S. У жовтні 2019 року Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом закупівлі бронемашин "Oncilla" за завищеними цінами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олександр Костур

12 січня 2022, 13:30

Автор далекий від теми, стаття явно замовна. Якщо людина в темі по Анцилк не згадала прізвище Медвідь, ця стаття нічого не варта. А виділені слова чітко дають зрозуміти її мету. Стидно бачити таких журналістів.

Василий

1 грудня 2020, 15:44

И хорошо! К миру!

Alex

28 листопада 2020, 03:52

В Украине уже ничего не будет. Мы вывели свой капитал и больше не вернемся. Счастливо оставаться.

Злой

28 листопада 2020, 02:47

А можно спросить автора-Молчанова: ПРИЧЕМ ЗДЕСЬ Уруский? Если он не знает, то 1) положение о Министерстве, которое он (Уруский возглавил), утвердил КМУ (привет от соросят) только 7 сентября 2020. Без положения ни кадров, ни денег. Работайте! 2) все заводы ОПК сейчас находятся под властью постоянного участника коррупционных скандалов - УКРОБОРОНПРОМА, которого автор, стыдливо не упомянул вообще. Ими Министерство НЕ УПРАВЛЯЕТ. Желающие могут просто открыть постанову КМУ, по которой все заводы ОПК передали Укроборонпрому. Статья непонятно на кого рассчитана. Автор или сознательно вводит в заблуждение, или некомпетентен в теме. Печально.

R

27 листопада 2020, 21:09

Потрібні розстріли чинуш. І довічна катарга для їх родичів.

ууу

27 листопада 2020, 20:57

пора вішати невже вони не розуміють що нікуди не втечуть як яник

Мен

27 листопада 2020, 20:34

Зелень проститутка, якби не свідомі українці і ті які воюють, то та шваль вже би давно лягла під московську банду. Щось Україна ніяк не може зійти з путінської голки. Кремлівська банда через "своїх" людей і олігархів і клоунів у владі робить свої справи а народ - піпел - хаваєт. Мені вже лохи надоїли в Україні, через яких всяка нечисть приходить до влади. Немає армії немає країни, а армію розвалюють із середини, а народ лапшою годують.

хохол

27 листопада 2020, 16:31

пидарасы вешать надо

Контрабас

27 листопада 2020, 15:57

Дозорщик, 100%

Контрабас

27 листопада 2020, 15:56

Не давали заказів на автомобілі КрАЗ, а купували чеську Татру, це для того щоб чехам зарплату дати? А українців залишити без роботи? А військову техніку Української армії зробити залежною від Чехії... ??? ДП “Львівский бронетанковий завод”, “Бородянський машинобудівний завод” (ТОВ “Борекс-БМЗ”) в 2014 році готові були виробляти машини Дозор-Б, для Української армії. Однак вже у вересні 2014 року (а хто там у цей час був в Україні Президентом?) нестало бюджетних грошей для цієї машини для Української армії. А потім у 2016 році (хто тоді був в Україні президентом?)почали купляти ці машини у поляків!!!!!?????? Це що, хотіли поляків забезпечити зарплатою, а не українців? І поставити в залежність нашу Українську армію від іноземців??????????????

Дозорщик

27 листопада 2020, 15:50

Bujhm, а я думаю, что нам Сталина не поднять, а Зелика на Лукаша не мешало бы сменить

Дозорщик

27 листопада 2020, 15:48

А вот теперь посмотрите, на Лукаша, он то не дал страну разворовать. А наш олигархат только и думает как СВОИ карманы набить, а не страну поднять. Так за кого и за что наша Армия воюет?

Bujhm

27 листопада 2020, 14:40

А зеля что обещал? Я смотрю вся постмайданная, да и передмайданная шваль себя очень хорошо чувствует. Сталин - где ты?

логик

27 листопада 2020, 14:28

сорри свинарчуки продали дозор полякам ? ваша ссылка приводит к дате 2013 года и привет донецким парням - https://www.ostro.org/general/society/news/425658/?USE_DESKTOP=1Польша приобрела лицензию на производство украинских бронетранспортеров 28.08.2013 18:27. Просмотрено 2694 раз. Таки неуд за неумение впаривать материал, а ботам респект за умение тупо подлизывать

Иван

27 листопада 2020, 14:13

Чем хуже, тем лучше!!!

сс

27 листопада 2020, 14:06

Аліна, ты ебанутое существо в каструле

Владимир

27 листопада 2020, 13:47

Пока не посадят Свинарчуков и Порохоботов причастных к деребану оборонки, до тех пор и будут такие статьи появляться. Печально.....

Аліна

27 листопада 2020, 13:34

Кто хочет не скандала, а истины, тот знает, что скандал со Свинарчуками был дезинформационным вбросом из Москвы с целью снять Порошенко. Поэтому упоминание Свинарчуков в данной статье ведёт к тому, что адекватный читатель не верит расследованию, подозревая его в сознательной лжи. Скорее всего, Вы лжете, а ваша статья - смесь полуправды и дезинформации. И закопать вы, неуважаемые авторы, скорее всего, пытаетесь всех - и Зеленского, и Украину.

Владитмир

27 листопада 2020, 13:30

эту зелёную тварь надо казнить привселюдно на Майдане !!!

куку

27 листопада 2020, 13:27

Сборник брехни , а не статья. Оказывается документацию в польшу продали "свинарчуки". толкьо вот беда - по ссылочке https://www.ostro.org/general/society/news/425658/?USE_DESKTOP=1 видно , что продавали документацию еще в 2013 году. И вся эта разработка велась изначально - для поляков. "По словам директора по маркетингу ХКБМ Владимир Малахов, бюро занималось разработкой опытного образца «Дозор-Б» для польской стороны по заказу фирмы «Укринмаш», работы велись в течение 2013 г." Какеи "свинарчуки" что вы бредите , журнашлюшки ?

зеленский урод

27 листопада 2020, 13:09

выбрали урода президента

зелёная плесень

27 листопада 2020, 12:58

... А добровольцев с Майдана да в мясорубку Иловайска и Дебальцево - чтоб неповадно было. А Саакашвили с Высоцким таки были правы - скурвился, не прошло и пол-года...

Патриот

27 листопада 2020, 12:54

Гандоны везде, так будет не всегда


Новини