Головна Статті Політика рада Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами
commentss Cтатті Всі новини

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами

Корупціонери, скандалісти і захисники Росії: все це про чинних народних обранців, які досі представляють народ України і керують країною

22 травня 2024, 09:00 comments1064
Поділіться публікацією:








Нещодавна журналісти Bihus.Info розповіли про нардепів-прогульників, які не приходять на роботу у Верховну Раду. Ми ж розповімо про кількох скандальних народних обранців, які попри токсичну репутацію, корупційний бекграунд та відверто проросійські погляди, досі обіймають керівні посади у парламентських Комітетах, зокрема чутливих з точки зору нацбезпеки. Позбавити народного депутата мандату не так вже й просто. Але, щоб відкликати його з комітету, достатньо лишень бажання керівництва Верховної Ради та більшості депутатів.

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами

Верховна Рада. Фото: із відкритих джерел

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами - фото 2

Мар’яна Безугла

заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова підкомітету з питань демократичного цивільного нагляду і контролю

Мар’яну Безуглу так і не відкликали з посади в Комітеті нацбезпеки, хоча спроби і усі підстави на те були – спікер парламенту Руслан Стефанчук двічі відмовлявся ставити відповідну постанову на голосування. Спробі усунути її від роботи в Комітеті передувала провокативна поведінка нардепки і її тривала дискредитація тодішнього головкома Валерія Залужного, якого Безугла звинуватила у всіх провалах і "відсутності плану задуму на 2024 рік". Зараз нардепка так само атакує оновлене військове командування. До того вона скаржилась до СБУ на волонтерів, пропонувала вимкнути з ефіру чи не єдиний незалежний мовник – Суспільне. Депутатку звинувачували у сприянні російським ІПСО та загибелі захисників через те, що вона начебто "підсвітила" їхні позиції.

Допомогти Безуглій стати народним обранцем допоміг Андрій Холодов — "тютюновий король", власник мережі сигаретних кіосків на зупинках громадського транспорту. Саме він був одним з тих, хто відбирав кандидатів у депутати для "Слуги народу". Представляючи її в штабі, Холодов, начебто, назвав Безуглу "дівчинкою ресурсною". У Верховній Раді депутатка запам’яталась співавторством двох скандальних законопроектів, які, на щастя, були відкликані. Один дозволяв командирам вбивати підлеглих. Другий – притягати до кримінальної відповідальності за "привласнення державних функцій".

Відповідно до декларацій, доходи депутатки у 2023 році збільшилися втричі – до 1,4 млн грн. Більше половини суми складають компенсації з державного бюджету, які вона отримувала за проїзд територією України, оренду житла, відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень. У декларації за 2022 рік депутатка зазначила квартиру в Києві площею 75,1 кв. м всього за 164 тис. грн.

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами - фото 3

Олег Семінський

заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

До обрання депутатом займався бізнесом. Очолював газовидобувну компанію "Нафтогазвидобування", бенефіціарним власником якої був нині підозрюваний у державній зраді нардеп Нестор Шуфрич. Відтоді ДБР розслідує щодо Семінського два кримінальних провадження: йому інкримінують незаконне привласнення прибутку і майна. Працював помічником Шуфрича у трьох скликаннях Верховної Ради. Також був помічником нардепа-соціаліста Миколи Рудьковського, який свого часу за державний кошт літав чартером із топ-моделлю в Париж.

Згодом Семінський сам став депутатом і обрав схожий стиль життя. Після початку повномасштабного вторгнення Росії він придбав квартиру в Австрії, де живе і навчається його син. Також задекларував гідроцикл, квадроцикл, трицикл, автомобіль Toyota Camry, мільйон євро в банку Ліхтенштейну та 17 компаній, в яких є кінцевим бенефіціаром. Деякі компанії при цьому зареєстровані на Кіпрі, у Центральній Америці та на Британських Віргінських островах.

У 2021 році і Семінський, і Безугла голосували за виведення з-під Prozorro тендерів на 40 млрд грн на рік. У залі парламенту запам’ятався тим, що під час засідань розглядав "Лексуси" і вів любовне листування з коханкою.

Скандальний Микола Тищенко, про якого нижче, звинувачував Семінського у тому, що той нібито володіє кол-центром, що працює в інтересах Росії. Наскільки серйозно ставитись до цієї інформації, вирішувати читачеві.

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами - фото 4

Микола Тищенко

заступник голови Комітету транспорту та інфраструктури

Одіозний нардеп, колишній шоумен займає керівну посаду у важливому парламентському комітеті, попри те, що не має жодного стосунку ані до інфраструктури, ані до транспорту. Хіба що вважати таким його родича, що засвітився у кримінальній справі через "розпил" 140 мільйонів на будівництві сумнозвісного метро на Виноградар. 

Перелічити в цьому матеріали усі скандали, в яких за час роботи у Верховні Раді фігурував Тищенко, неможливо. Тому згадаємо останні його "досягнення". Тищенка називають "смотрящим" за Києвом від Офісу президента, який очолює його кум Андрій Єрмак. До того ж, в ЗМІ неодноразово з'являлася інформація, що родичі депутата процвітають на тендерах, які оголошує столична влада. Окрім згаданого вище родича і метро на Виноградар, його сестра Юлія Тищенко отримувала від київських комунальників підряд на понад 16 млн грн.

Сам нардеп теж не живе у злиднях. Журналісти встановили значні статки його родини та користування дорогим майном, які аж ніяк не пояснюють його офіційні доходи. Чимала частка записана на Сергія Вакальчука – колишнього керівника ресторана Тищенка "Велюр". За один день посеред війни він став власником декількох об’єктів нерухомості вартістю у понад мільйон доларів. Серед майна також мікроавтобус, яким Тищенко та його дружина регулярно користуються.

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами - фото 5

Григорій Мамка

заступник голови Комітету правоохоронної діяльності

Народний депутат від забороненої ОПЗЖ, заслужений юрист України, що фігурував у скандалах задовго до свого обрання нардепом. У 2012 році його пов'язували з рейдерським захопленням у ЖК "Коцюбинський" на Київщині. Мамка розпустив очолювану ним же робочу групу від МВС, яка займалась справами Укрсоцбанку і шахрайством олігарха доби Януковича Сергія Курченка, припинивши всі кримінальні провадження стосовно нього. Допомагав владнати справи вже колишньому президенту "Київміськбуду" Ігорю Кушніру, який купив дружині виллу у Франції і підіймався на Еверест, маючи "довідку про інвалідність".

У 2015 році був звільнений з Нацполіції, проваливши атестацію. Тодішній голова Одеської облради Міхеіл Саакашвілі назвав Мамку "стовпом корупційної системи рекету і втручання у бізнес в старій міліції".

Захищати олігархів і казнокрадів Мамка продовжив і у стінах Верховної Ради. Поправкою до закону намагався врятувати сотні корупціонерів від покарання. У 2020 році став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. В результаті КСУ скасував відповідальність за недостовірне декларування, а всі справи щодо нього повинні були закрити. Депутат активно захищав свого партійного боса Віктора Медведчука від арешту, а у 2023 році вніс законопроект, який дозволить ще одному представнику ОПЗЖ Юрію Бойку зберегти звання "Героя України". Голосував проти відкриття декларацій депутатів і чиновників.

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами - фото 6

Василь Німченко

перший заступник голови Комітету з питань правової політики

Близький соратник кума Путіна Віктора Медведчука, поборник російської мови у стінах парламенту. Був суддею Конституційного суду: дав дозвіл Леоніду Кучмі балотуватись на виборах президента втретє поспіль.

До парламенту обраний від забороненої проросійської ОПЗЖ. Після початку повномасштабного вторгнення Росії не поспішав виходити з фракції, а своє ставлення до дій окупантів не висловлював. Його помічник Олександр Замирайло планував стати російським гауляйтером Черкащини, за що отримав 5 років позбавлення волі. 

Працевлаштував невістку Марину Німченко своєю помічницею. Був одним з депутатів, хто сприяв визнанню антикорупційного законодавства таким, що не відповідає Конституції, та не голосував за відкриття декларацій. У 2023 році задекларував золотий злиток вартістю 240 000 гривень і пенсію – 161 тис. грн щомісяця.

Кращих не знайшли: топ-зашкварених депутатів, які досі керують парламентськими комітетами - фото 7

Євгеній Брагар

заступник голови Комітету з питань свободи слова, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції

Брагар обрався у Раду, будучи 25-річним аспірантом КНУ, і нічим окрім скандалів у парламенті не відзначився. Автор славнозвісної пропозиції пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комуналку, активно боров українську мову. Він публічно заявляв, що не вважає Росію ворогом (а тільки Путіна), закликав відмовитись від державного фінансування фільмів про війну та військових.

Захищав водія автобуса Луцьк – Київ, який відмовив волонтеркам Ярині Чорногуз та Анастасії Конфедерат у проханні вимкнути російський серіал під час поїздки. Брагар тоді назвав волонтерок "дівчатами націоналістичних поглядів", а потім ще й написав на одну з них заяву в поліцію, вимагаючи притягти її до кримінальної відповідальності, за "дискримінацію за мовною ознакою".

Він заявляв, що "різко негативно" ставиться до закону про функціонування української мови як державної, разом з іншими проросійськими депутатами пропонував скасувати штрафи за відмову надавати послуги українською та хизувався донатом на підтримку діяльності проросійського блогера Анатолія Шарія, який нині підозрюється у державній зраді і допомагав ФСБ РФ робити постановочні відео з допитів українських полонених.

У 2021 році кермував автомобілем Toyota Camry, ймовірно, будучи у стані наркотичного сп’яніння. В травні 2022 року пересів на більш преміальне авто – придбав Lexus.










Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини