Головна Статті Політика рада Головний "боксер" Ради: як Нестор Шуфрич зійшов на небосхил політики і де він опинився тепер
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Головний "боксер" Ради: як Нестор Шуфрич зійшов на небосхил політики і де він опинився тепер

Портал "Коментарі" продовжує спецпроект "Шлях депутата", розповідаючи про життєвий і кар'єрний шлях найодіозніших українських нардепів. На черзі - один з головних скандалістів в історії Верховної Ради - Нестор Шуфрич

21 серпня 2020, 23:55 comments5137
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Головний "боксер" Ради: як Нестор Шуфрич зійшов на небосхил політики і де він опинився тепер

Народний депутат України Нестор Шуфрич. Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Прізвище народного депутата України III-IV і VII-IX скликань Нестора Шуфрича пам'ятнt багатьом українцям завдяки його "бійцівським подвигам" в стінах Верховної Ради. І хоча вік бере своє, і в кулачних поєдинках політик останні роки бере участь все рідше, він як і раніше залишається одним з найпомітніших представників української опозиції.

Сімейний бізнес як трамплін в політику

Мабуть, головним чинником майбутнього успіху 53-річного політика стала його сім'я. Вона примітна в усіх відношеннях: від етнічного походження, в якому змішалися українські, угорські, словацькі, сербські та російські коріння, до професійних переваг і ділових зв'язків батьків.

Як розповідав пізніше сам політик, один з його дідусів був керівником агробанку в Ужгороді ще за часів, коли місто належало Угорщині, і залишався головою з приходом СРСР (правда лише 4 роки). Одна з бабусь була відомою тенісисткою, неодноразовою чемпіонкою України, переможницею відкритих чемпіонатів Угорщини та Словаччини.

Професійним спортсменом був і батько політика — Іштван. Почавши як тенісист, потім він став керівником закарпатського товариства "Динамо". Цікава професія була і в матері Шуфрича — Марії: вона працювала в обласному відділенні лотереї "Спортлото".

Словом, не дивно, що при такій "видній" за радянськими мірками сім'ї дитинство майбутнього політика відрізнялося від більшості однолітків. Він активно займався спортом, правда, теніс за станом здоров'я він змінив на стрільбу з лука, а також навчався в школі з поглибленим вивченням англійської мови. Знання мов пізніше стало в нагоді Шуфричу, коли зі студентської лави історичного факультету Ужгородського держуніверситету він був покликаний на службу в армію в Південну групу військ в Угорщину і прослужив перекладачем при штабі.

Повернувшись з армії, Нестор Шуфрич відразу одружився, а через рік став батьком сина, названого Олександром, тож закінчувати навчання довелося вже на заочному відділенні. Втім, куди цікавіше було те, що дружиною майбутнього нардепа стала Ірина Бандровська — дочка першого секретаря Закарпатського обкому КПРС Генріха Бандровського.

Зрозуміло, що з таким тестем майбутнє молодої людини здавалося безхмарним, але сім'я Шуфричів не покладалася тільки на родичів.

Перебудова і закон "Про кооперацію" в 1988 році пробудив у майбутнього політика і його батька комерційний свербіж, що вилився у виникненні великого числа різних комерційних структур.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, з ім'ям батька політика пов'язані 17 комерційних структур, які займалися торгівлею, нерухомістю, будівництвом, виробництвом одягу, фінансовим посередництвом, транспортними послугами і торгівлею автомобілями.

За даними ЗМІ, в сімейному бізнесі Шуфрич займався перегоном авто з Угорщини, а пізніше став радником в будівельному кооперативі "Ретро". Однак справжній розквіт як бізнесмена Шуфрича-молодшого, так і в загальному сімейного бізнесу пов'язаний з СП "Вест-Контрейд", зареєстрованим в 1991-му році, що на 65% належить батькові майбутнього нардепа.

Основною діяльністю СП була заявлена оптова торгівля паливом. Але насправді під цим ховалося постачання вугілля і мазуту для західноукраїнських електростанцій, а також експорт будматеріалів.

"Спочатку я взяв участь у створенні філії радянсько-австрійського підприємства, потім створив спільне радянсько-американське підприємство. З огляду на те, що протягом п'яти років у нас були податкові пільги (ми були звільнені від податку на прибуток), я заробив перший свій капітал. Мені було 23-24 роки, а я вже створив 7 тисяч робочих місць", — так згадував свої перші роки в бізнесі сам Нестор Шуфрич в 1988-му році для газети "Сегодня".

В цілому про ті роки і діяльність Шуфрича відомо небагато. Бізнесмен зізнався, що займався толлінговими операціями (схема взаємин, яка базується на використанні давальницької сировини. Її суть в тому, що фірма-виробник отримує матеріали від замовника для організації виготовлення продукції, — прим. ред.), переробляючи паливо в електроенергію і продаючи його. Це допомогло йому уникнути "рекетирського податку". Рекетири так і не зрозуміли схем, що використовував Шуфрич.

Правда, пояснення може бути й іншим — певні зв'язки батька та самого Нестора Шуфрича, який в 1996-му або 1997-му році вступив в Соціал-демократичну партію України (об'єднану).

Уже в 1998 році 32-річний бізнесмен з крісла президента СП "Вест-Контрейд" пересів у крісло народного депутата України, перемігши по мажоритарному округу №70 в рідному Ужгороді. У тому ж році новоспечений нардеп став членом політбюро СДПУ(о).

Та вже наступне скликання парламенту 2002-2006 років ледь не обійшовся без Нестора Шуфрича, який несподівано програв вибори по округу №70, але переміг на перевиборах в Черкасах по округу №201. Треба сказати, що українська політика ледь не втратила одного з найбільш яскравих своїх представників на наступні 15 років.

Десятирічка скандалів і бійок

Період 2004-2014 років став, мабуть, "золотим десятиліттям" для Нестора Шуфрича. У 2005-2009 роках він був "обличчям опозиції", а в 2010 році досяг свого максимуму на політичній ниві, ставши заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Вперше на "політичній передовій" Нестор Шуфрич виявився в жовтні 2004 року, вступивши в сутичку з  опозиціонерами, що прорвалися у ЦВК. Уже в січні нардеп, під час "народної інавгурації" Ющенка, постраждав від одного з прихильників нового президента і отримав струс мозку. Втім, свого кривдника політик пробачив і клопотав про закриття порушеної з цього приводу кримінальної справи. У тому ж 2005 році нардеп протистояв спробі правоохоронців перевезти ексголову Закарпатської ОДА Івана Різака в СІЗО і постраждав в сутичці.

Така активність не залишилася непоміченою — в 2005-му році прокуратура Закарпатської області відкрила дві кримінальні справи стосовно фірм, які були записані на сім'ю нардепа. Йшлося про розкрадання 14,4 млн грн, які, за версією слідства, СП "Вест-Контрейд" викрала у НАК "Нафтогаз України", нібито виконавши роботу щодо документального оформлення боргів за газ трьох областей.

Сам політик пов'язав ці справи зі своєю опозиційною діяльністю.

На наступні два роки Нестор Шуфрич принишк, що пояснювалося як провалом на виборах до Верховної Ради, так і роботою міністром з питань надзвичайних ситуацій в Кабміні майбутнього президента України Віктора Януковича.

Лише на дострокових виборах у вересні 2007-го року Нестор Іванович знову потрапив до парламенту під високим номером 5 у партійному списку Партії регіонів. При цьому, в саму партію політик вступив лише три місяці потому.

Період 2008-2009 років став новим зірковим періодом для політика. Як і минулого разу, він був пов'язаний з бійцівською діяльністю нардепа. Так, в лютому 2008-го Нестор Шуфрич намагався захистити від арешту ексміністра транспорту і зв'язку Миколи Рудьковського, знову зчепившись з правоохоронцями, а в листопаді вдарив вже самого Рудьковського.

Влітку 2009-го Шуфрич вдарив свого колегу — заступника голови ПР Сергія Льовочкіна, але бійки не вийшло — перешкодили інші регіонали, в тому числі нардеп-борець Ельбрус Тедеєв. Але скандал тоді трапився неабиякий, хоча сторони і вважали за краще його не коментувати.


11 грудня наш герой зчепився з іншим відомим політичним "бійцем" — міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком. Все почалося під час програми "Шустер Live", коли Шуфрич звинуватив міністра в п'яній поведінці в Німеччині, на що останній нагадав опоненту, що той в 1998-му році зламав щелепу своїй другій дружині.


Закінчилося все бійкою в коридорі студії вже після ефіру.


Період 2010-2013 років був спокійним для Нестора Шуфрича. У березні він знову став міністром з надзвичайних ситуацій, а влітку — заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України, поки в 2012-му році не був обраний народним депутатом України. В РНБО, за даними ЗМІ, політик з'являвся нечасто, проводячи багато часу у відпустках і на лікарняному.

Новий радикальний поворот в кар'єрі Шуфрича стався в 2014-му році, і знову змусив згадати про свої бійцівські навички. Правда, цього разу політику діставалося куди частіше, ніж раніше. Ймовірно, давався взнаки вік.

Від бійок до захисту прав журналістів

Як і в 2004-2009 роках, Нестор Шуфрич активно виступив проти ідейних продовжувачів "помаранчевої" команди, за що і постраждав. Так, під час передвиборчого турне в Одесі в будівлю ОДА, де знаходився політик, увірвалися місцеві активісти і в ході бійки нардеп отримав закриту черепно-мозкову травму і струс головного мозку. Зрештою, в ВР політик потрапив за списками вже четвертої в його політичній кар'єрі партії — "Опозиційний блок".


А в грудні в залі парламенту Шуфрич вступив в бійку з лідером Радикальної партії України Олегом Ляшком після звинувачення останнього в спробі підкупу.


Наступного разу Нестор Шуфрич застосував свої борцівські навички чотири роки потому — в сутичці з нардепом Юрієм Березою в грудні 2018 го року.


Ще раніше, в травні 2018-го, дісталося і старшому синові нардепа Олександру, якого разом з двома товаришами побили в одному зі столичних ресторанів.


За версією другої сторони — старшого лейтенанта Нацгвардії Максима Подика, — він і його друзі захищалися від нападу компанії сина Шуфрича.

Не залишилася без Нестора Шуфрича і ВР IX скликання, в яку він потрапив за списками "Опозиційною партії — За життя", ставши членом партії Вадима Рабиновича ще в 2017-му році.

У парламенті Нестору Шуфричу довірили керувати Комітетом з питань свободи слова. І політик намагається брати участь в їх захисті, як він це розуміє. Наприклад, прийшовши в ВР з заклеєним ротом, тим самим висловлюючи солідарність з телеканалами "112 Україна", NewsOne і ZIK, яким можуть не продовжити ліцензію. Або попросивши СБУ перевірити роботу сайту "Миротворець" в зв'язку з порушеннями вимог закону "Про захист персональних даних".

Також Шуфрич фігурує серед підписантів звернення ряду нардепів, головним чином з числа ОПЗЖ, про неконституційність медичної реформи і "мовного закону".

За даними ж Комітету виборців України, нардеп активно "прогулює" засідання в парламенті: в червні відвідав лише одне з них.

Шуфрич і його мільйони

Хоча офіційно Нестор Шуфрич вже близько 30-ти років не має права займатися бізнесом, його матеріальний стан як і раніше великиц, і в різних рейтингах найбагатших українців, який складають ЗМІ, він займає високі місця. Правда, дані часто сильно різняться.

Так, в 2018 році журнал "Фокус" відвів нардепу 36 місце в списку найбагатших українців зі статками в 184 млн дол., В той час як журнал "Новий час" відвів йому 52 місце і 108 мільйонів доларів. Рік потому "Новий час" поставив нардепа на 65 місце з 98 млн дол.

Можлива причина тому — скритність Нестора Шуфрича і не завжди врахований законом, якщо вірити його недоброзичливцям, дохід

Так, серед активів нардепа було ЗАТ "Нафтогазвидобування", яке, за словами тоді ще голови МВС Юрія Луценка, видобувало газ на двох свердловинах в Шишацькому районі Полтавської області (Семиренківському родовищі). Луценко стверджував, що видобуток газу проводився без відповідних ліцензій та платежів до держбюджету. Тому скарбниці було принесено збиток на суму 80 мільйонів гривень.

Біля витоків компанії стояв експрезидент Петро Порошенко, у якого ліцензії на газовидобуток нібито були відняті в 2000-му році народним депутатом від Соціалістичної партії Миколою Рудьковським. Останній нібито і покликав в партнери Нестора Шуфрича як людину Медведчука. Подібне стало можливим через перехід Петра Порошенка з СДПУ(о) в табір Віктора Ющенка. Згодом співвласником "нафтогазовидобутку" став Рінат Ахметов.

Уже в 2015 році Нестор Шуфрич звинувачував Петра Порошенка в спробі захоплення компанії, користуючись своїм становищем президента України.

Національне агентство з запобігання корупції заявило, що в своїй декларації про доходи та активи за 2015-й рік Нестор Шуфрич вказав недостовірні на суму 14,3 млн грн.

Очевидно, урок пішов на користь. У всякому разі, декларація Нестора Шуфрича за 2019-й рік виявилася вельми докладною і довгою. Тут шість земельних ділянок, два житлових будинки, дев'ять квартир, три нежитлових приміщення і чотири гаражі, записані на самого політика. А також квартири, земельні ділянки та гаражі, записані на третю дружину політика Катерину Майкову. Ще за нардепом числяться шість об'єктів незакінченого будівництва.

Парламентарій — пристрасний колекціонер, який зареєстрував колекції годинників, холодної та вогнепальної зброї, геральдику, твори мистецтва, антикваріат та ювелірні вироби.

Цікаво, що, володіючи разом з дружиною чотирма легковими авто, від MINI COOPER до Land Rover, нардеп орендує для себе ще два BMW.

Що стосується корпоративних прав, то Нестору Шуфричу належать 68% ТОВ "Вітал плюс" і 100% ТОВ "Мисливський клуб "Кремінка", а дружині — 100% ТОВ "Інформаційні технології менеджменту". Втім, основні свої активи нардеп явно перевів в ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Реал груп", контрольований ним самим.

При цьому офіційні доходи нардепа відносно невеликі — всього 657 373 гривні, з яких 644 709 гривень — заробітна плата. Дружина заробила всього 9088 гривень на банківських відсотках.

Шуфрич акуратно вніс дані про власні витрати, і вони вражають. Так, тільки на оплату авіаперевезень 6 вересня і 21 жовтня 2019 року політик витратив 586 682 гривні. Ще майже півмільйона гривень пішло на оплату школи в березні, квітні і серпні того ж року. Також до цього слід додати послуги з охорони майна нардепа, що щомісяця обходяться йому в суму від 124 до 155 тисяч гривень.

Втім, активи нашого героя дозволяють йому відчувати себе досить впевнено, адже у вигляді готівки Шуфрич зберігає 2 млн 309 тис. євро, 2 млн 450 тис. дол. США і 200 тис. грн. 87 тисяч дол. готівкою зберігає дружина політика. Ще 16 млн 421 тис. грн нардеп позичив третім особам, причому левову їх частку — 10 млн 106 тис. грн — дружині Катерині Майковій.

Також подружжя Шуфричів має більше десятка банківських рахунків, але максимальний рахунок в гривнях складає 77 тис., 9219 — в євро і 5972 — в доларах.

Що ж, принаймні, в матеріальному плані Нестору Шуфричу побоюватися нічого, тому що його найкращі часи в українській політиці, схоже, залишилися позаду.



Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про яскравий кар'єрний шлях нардепа Сергія Шахова .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини